"Belgorode" paleistas reaktorius: "Poseidonai" ruošiasi įplaukti į Ramųjį vandenyną

Autorius: Aleksandras Chrolenko Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2021-04-08 08:21:00, skaitė 1476, komentavo 3

Rusijos daugiafunkcė vandenynų sistema yra perspėjimas "partneriams", asimetriškas atsakas į pavojingą Pentagono ir NATO smūgio potencialo koncentraciją Rytų Europoje

NATO bandymai kalbėti su Rusija iš stipriosios padėties natūraliai sukelia pasipriešinimą. Provokuojantis JAV kariuomenės buvimo šalia vakarinių Rusijos sienų augimas negali likti be atsako prie vakarinių JAV sienų Ramiajame vandenyne. Apie tai "partneriams primena eksperimentinis povandeninis laivas "Belgorod" ir termobranduolinis "Poseidon".

Šaltinis kariniame pramoniniame komplekse balandžio 5 dieną pranešė, kad jūrinis bepiločių orlaivių nešėjas "Poseidon" — 09852 projekto eksperimentinis branduolinis povandeninis laivas "Belgorod" jau "po garais" (paleistas reaktorius). Povandeninis laivas atliks bandymus iki rugsėjo ir pradės tarnybą vandenyne. Vykdomi švartavimosi bandymai, tai yra tikrinama laivo konstrukcijos kokybė, įrengimo ir įrengimo, pagrindinės apkrovos jėgainės, išgyvenamumo ir saugos sistemų kokybė.

Viena iš Ramiojo vandenyno laivyno bazių taps nuolatiniu "Poseidon" nešėjų dislokacijos tašku, o eksperimentinis povandeninis laivas galės spręsti užduotis taip, kaip numatyta bet kur Pasaulio vandenyne. Pagal dabartinę valstybės ginkluotės programą iki 2027 metų Rusija pastatys tris tokius povandeninius laivus.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmą kartą paskelbė apie "Poseidon" sistemos kūrimą 2018 metais ("Belgorod" nuleistas į vandenį  2019 metų Balandžio 23 dieną), pažymėdamas platų taikinių spektrą — lėktuvnešių grupes, pakrančių įtvirtinimus ir priešo infrastruktūrą. Tokiais instrumentais Putinas pažadėjo pakeisti "vienpolio žaidimo" taisykles. Tuo tarpu JAV pareigūnai atvirai niekino naują ginklą kaip "techniškai išgalvotą ir neįtikėtiną".

Šiandien Valstybės departamentas reiškia ypatingą susirūpinimą dėl tarpžemyninės branduolinės torpedos "2M39 Poseidon" atsiradimo. Ir apskritai "partnerius" jaudina augantis Rusijos karinis jūrų laivynas, kuriame ("Business Insider" duomenimis) yra apie 360 ​​laivų, tarp jų 59 povandeniniai laivai (12 povandeninių kreiserių — su balistinėmis raketomis).

Unikalios savybės

Projektas "09852 Belgorod" daugiafunkcis branduolinis povandeninis laivas yra eksperimentinis trečiosios kartos projekto "949A Antėj" reinkarnacija, specialiai pritaikyta "Poseidon" sistemai ("Antėj" iš pradžių buvo priešlaivinių raketų "Granit" nešėjai).

"Poseidon" yra labai rimta atgrasymo priemonė. Strateginė tarpžemyninė giliavandenė transporto priemonė su atomine jėgaine, galinti judėti 1000 metrų gylyje iki 10 tūkstančių kilometrų atstumu 100 mazgų (daugiau nei 185 km / h) greičiu. Testai patvirtino "neįtikėtiną" našumą ir diapazoną.

Autonominis "Poseidon" pajėgus judėti labai giliai ir greičiu, nepasiekiamu visiems esamiems ir būsimiems potencialaus priešo povandeniniams laivams, torpedoms ir raketoms. Vandenyne nėra lengva rasti tokią "torpedą", judėdama nedideliu greičiu, ji eina beveik tyliai (net ir hidroakustinio kontakto atveju priešui nėra kuo pasiekti bepilotį). Autonominė valdymo sistema leidžia aptikti ir įveikti kovos su povandeniniais laivais linijas, kitas gynybos sistemas, garantuoja nepažeidžiamumą, tikslumą ir neįtikėtiną žalingą poveikį. Branduoliu varomas aparatas, kurio ilgis yra 24 metrai, o skersmuo — apie 1,6 metro, gali būti su įprasta arba megatonine kovine galvute. Tokį ginklą turi tik Rusija, o nė viena pasaulio šalis neturi jokių gynybos priemonių prieš "Poseidon".

Anksčiau kolektyviniai Vakarai, vadovaujami JAV, bandė sumenkinti strateginių Rusijos Federacijos branduolinių pajėgų potencialą, išplėsdami NATO į rytus ir suformuodami pasaulinę priešraketinės gynybos sistemą Rytų Europoje — taikydamiesi tolesniam "Tomahawks" ir kitų vidutinio nuotolio raketų dislokavimui netoli Rusijos sienų (siekiant sumažinti skrydžio laiką).

Tarpžemyninė "Poseidon" sistema padeda "partneriams" grįžti į atšiaurią daugiapolio pasaulio tikrovę, kur neišvengiama bausmė agresoriui. Nenuostabu, kad "pasaulio pabaigos torpeda" sukėlė nerimą JAV strateginėje vadovybėje (STRATCOM) bandymų pradžioje, 2019 metų vasario mėnesį Kongreso posėdžiuose STRATCOM vadovas Džonas Haitenas pažymėjo, kad "Poseidon", kaip iš esmės naujai ginklų sistemai, netaikomi START-3 sutarties apribojimai, o analogai JAV nėra kuriami.

"Belgorod" taps eksperimentiniu pradininku. Branduolinis povandeninis laivas "Chabarovsk" (projektas 098531) atvers tarpžemyninių standartinių bepiločių nešėjų liniją. Pagrindinės povandeninio laivo savybės yra slaptos. Remiantis atvirų šaltinių duomenimis, laive įrengta iš esmės nauja atominė jėgainė, galinti laive gabenti iki šešių nepilotuojamų torpedų.

Apie 10 tūkstančių tonų tūrio, panardinimo greitis iki 32 mazgų, panardinimo gylis 500 metrų, autonomija 120 dienų, įgula ne mažiau kaip 100 žmonių. Povandeninio laivo korpusas primena naujausią strateginių raketų nešėją "Borėj".

Čia reikia nepamiršti, kad bepilotis gali pasiekti JAV pakrantę iš bet kurios Šiaurės pusrutulio dalies, tačiau bus naudojamas tik agresijos prieš Rusiją fone.

Leiskite priminti, kad ne Rusijos Federacija, o JAV, pasitelkusi pretekstą, pasitraukė iš INF sutarties ir 2020 metais padidino karinį biudžetą iki  750 mlrd. USD (Suma yra palyginama su visų kitų pasaulio šalių gynybos išlaidomis). Rusijos daugiafunkcė vandenynų sistema yra perspėjimas "partneriams", asimetriškas atsakas į pavojingą Pentagono ir NATO smūgio potencialo koncentraciją Rytų Europoje.