Kietą pagalį į V. Landsbergio įprezidentinimo mechanizmą yra įbedęs Konstitucinis teismas su 2002 m. sprendimu

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/kieta... 2021-01-12 16:36:00, skaitė 1184, komentavo 8

Kietą pagalį į V. Landsbergio įprezidentinimo mechanizmą yra įbedęs Konstitucinis teismas su 2002 m. sprendimu

Vytauto Landsbergio įprezidentinimas – Lietuvos garbės reikalas. Įprezidentinus šį asmenį oficialiai, būtų atkurtas istorinis teisingumas. Tai faktas.

Ir nors didžioji dauguma šalies gyventojų trokšte trokšta tokio įprezidentinimo, ne mažiau kaip bendrų tualetų visoms lytims ar vakcinos nuo koronaviruso, kliūtis yra 2002 m. Konstitucinio teismo sprendimas.

Remiantis šiuo sprendimu, kol kas niekaip negalima įprezidenti V. Landsbergio.

Kai 2017 m. patriarcho įprezidentinimo klausimą buvo iškėlęs tuometinis Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, vyriškis sulaukė didelės kritikos ne iš bet ko, o iš pačio Žmonių partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio.

„Arba tai yra naivumas, arba tai yra piktavališkas veiksmas“, - V. Pranckiečio iniciatyvą dėl V. Landsbergio įprezidentinimo aštriai įvertino G. Landsbergis.

Žurnalistas Edmundas Jakilaitis tąkart nuogastavo, kad būtų dar baisiau, jei Seimas įprezidentintų V. Landsbergį, o Konstitucinis teismas visa tai išmestų į šiukšlių kibirą ir tada nieko iš tokio įprezidentinimo nebeliktų...

Tačiau kai rezoliuciją V. Landsbergio įprezidentinimo klausimu prieš kelias dienas įregistravo Landsbergių bendruomenės atstovas Emanuelis Zingeris, naivumu ar piktavališkumo nebekaltino.

Visa tai reiškia, kad V. Landsbergio įprezidentinimo klausimas prisirpo iki maksimumo.

Ar yra kokie kokie yra sprendimo būdai, kad V. Landsbergtis būtų sėkmingai įprezidentintas?

Taip, yra.

Vienas sprendimo būdas – Konstitucinis teismas turėtų priimti naują sprendimą anuliuojantį ankstesnį savo sprendimą dėl V. Landsbergio įprezidentinimo galimybės ir patriarchas galėtų būti įprezidentintas.

Antras, dar geresnis sprendimo būdas – Seimas turėtų priimti reikalingą Konstitucijos pataisą, po ko V. Landsbergis būtų tvarkingai įprezidentintas.

Prisiminkime valstybinio transliuotojo eteryje 2017 m. vykusį pokalbį tarp Žmonių partijos lyderio G. Landsbergio ir žurnalisto E. Jakilaičio.

Visus „PressJazz TV“ laidos „2K+“ įrašus rasite ČIA.