"Belorus" sanatorijos darbuotojai kreipėsi pagalbos į Lietuvos valdžią

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2021-01-09 00:22:00, skaitė 528, komentavo 1

Kaip buvo pažymėta laiške Lietuvos Vyriausybei, situacijos įkaitais tapo ne 390 žmonių, o 390 šeimų

VILNIUS, sausio 8 — Sputnik. Sanatorijos "Belorus", nukentėjusios nuo ES sankcijų, darbuotojai kreipėsi į Lietuvos valdžios institucijas su prašymu padėti jiems išgyventi, nes iš daugelio darbuotojų ir jų šeimų buvo atimtas vienintelis pajamų šaltinis, praneša "TASS" su nuoroda į Vyriausybei atsiųstą laišką.

"Šiuo metu, kai įstaiga staiga atsidūrė tokioje situacijoje, visų sričių darbuotojai sunkiai išgyvena ir tikisi mūsų valstybės pagalbos savo piliečiams, kurie ne savo valia pateko į šią sudėtingą padėtį. Tokiu atveju, įkaitais tapo ne 390 darbuotojų, o 390 šeimų", — rašoma dokumente.

Pabrėžiama, kad sanatorija turi išmokėti ne tik atlyginimus, bet ir atsiskaityti su Lietuvos prekių ir paslaugų tiekėjais, kitaip organizacijos susidurs su skolomis.

"O kaip bus su sanatorija? Ar bus leista veikti? Aiškaus atsakymo nėra. Mums būtinas išaiškinimas dėl sanatorijos ateities", — rašoma laiške.

Anksčiau "Swedbank" įšaldė įstaigos sąskaitas dėl to, kad įsigaliojo trečiasis ES sankcijų Baltarusijos valdžios institucijoms paketas, dėl kurio darbuotojai liko be atlyginimų. "Belorus" sanatorijos atvejis yra pirmasis Lietuvos istorijoje, kai šalyje veikiančiai įmonei buvo taikomos tarptautinės sankcijos.

Situacija su sanatorija

"Belorus" sanatorija yra įsikūrusi Druskininkuose. Joje dirba šimtai Lietuvos piliečių ir kasmet gydosi daugiau nei 13 tūkstančių žmonių, įskaitant vaikus. Anksčiau "Swedbank" įšaldė įstaigos sąskaitas dėl to, kad įsigaliojo trečiasis ES sankcijų Baltarusijos valdžiai paketas. Sanatorijos darbuotojai liko be atlyginimų.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerija situaciją pavadino "aukščiausio lygio veidmainystės pavyzdžiu" ir pažymėjo, kad ne tik Baltarusijos piliečiams Lietuvoje taikomos sankcijos, bet ir daroma žala Lietuvos ekonomikai bei pačių lietuvių interesams.

Praėjusią savaitę Lietuvos užsienio reikalų ministerija kreipėsi į "Swedbank" su prašymu "atšaldyti" "Belorus" sanatorijos darbuotojų atlyginimų sąskaitas. Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda paragino Vyriausybę padėti įstaigos darbuotojams, pažymėdamas, kad sankcijos neturi pabloginti Lietuvos piliečių ir įmonių padėties.