Europos Sąjunga padės Škotijai kovoje už nepriklausomybę

Autorius: Irina Alksnis Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2021-01-02 21:29:00, skaitė 1121, komentavo 4

Europos Sąjunga padės Škotijai kovoje už nepriklausomybę

Didžioji Britanija smarkiai smogė Europos vienybei. Pastarieji metai parodė, kad ES ilgai to nepamirš ir išnaudos visas galimybes atsakyti. Ir vargu ar galima įsivaizduoti rafinuotesnį kerštą, kaip palengvinti Škotijos išėjimą iš Jungtinės Karalystės

Lygiai 2021 metų sausio 1-osios vidurnaktį Vidurio Europos laiku Didžioji Britanija galutinai paliko Europos Sąjungą, o po minutės Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon "Twitter" parašė: "Škotija netrukus grįš, Europa. Negesinkite šviesos".

O dar po poros valandų Europos leidinys "Politico" išraiškinga antrašte paskelbė straipsnį: "Brexit pakeitė Škotijos nepriklausomybės žaidimo taisykles".

Dabar, kai JK išėjimas iš ES įvyko, Škotijos valdžios institucijos yra pasirengusios sugrąžinti naują kampaniją už regiono nepriklausomybe — ir jų sėkmės šansai atrodo daug įspūdingesnės nei praėjusį kartą.

Verta priminti, kad 2014 metais ten buvo surengtas referendumas dėl suvereniteto ir idėjos priešininkai laimėjo, surinkę 55,3 proc. Atrodė, kad artimiausiai ateičiai klausimas buvo uždarytas. Tačiau "Brexit" pakeitė viską — ir visuomenės nuotaikas, tiek politiniame ir teisiniame išdėstyme.

Škotijai gavo nemažai naudos iš Didžiosios Britanijos narystės ES. Štai kodėl ten vykusio "Brexit" referendumo rezultatas gerokai skyrėsi nuo galutinio: nors visoje šalyje išstojimo iš ES šalininkai sulaukė beveik 52 proc., 62 proc. Škotų balsavo už narystės Europos Sąjungoje išsaugojimą. Net Šiaurės Airijoje skirtumas nebuvo toks įspūdingas: ten išstojimo priešininkų buvo 56 proc.

Įvykių raida įrodė, kad škotai buvo teisūs vertindami "Brexit" perspektyvas. Šiuo metu Edinburgas siautė, nes Didžiosios Britanijos paskutinės minutės prekybos susitarimas su ES miestui gali baigtis nemaloniomis pasekmėmis. Viena pagrindinių problemų yra ta pati žvejyba, dėl kurios per derybas buvo tiek ginčijamasi ir vos nenutrauktos derybos. Škotijos žemės ūkio ministras tiesiai šviesiai pavadino susitarimus "baisia baigtimi pakrančių bendrijoms" regione.

Kita skaudi tema — Didžiosios Britanijos pasitraukimas iš "Erasmus" programos. Tai populiariausias ir kultiškiausias ES finansuojamos studentų ir mokytojų mainų programos reiškinys.

Škotija projekte dalyvavo aktyviau nei kitos šalies dalys, o tai kasmet atnešė apie 340 milijonų svarų. Edinburgas iš žiniasklaidos sužinojo, kad Didžioji Britanija atsisako dalyvauti "Erasmus" programoje. Kilo skandalas, Škotijos oficialus atstovai garsiai piktinasi ir grasina ieškoti "alternatyvų".

Padėtis pablogėja, nes Londonas neturi kuo nutildyti Škotijos nepasitenkinimo, neturi ką žadėti ir negarantuoja greitų pokyčių į gerąją pusę. Gali būti, kad kada nors pasitraukimas iš ES duos naudos ir įsigijimų Jungtinei Karalystei, tačiau artimiausiu metu vargu ar tai galima tikėtis pagerėjimo. JK išgyvena sunkius laikus, tačiau britai — priešingai nei Škotijos gyventojai — bent jau patys pasirinko šį kelią.

Todėl visuomenės nuotaikos regione akivaizdžiai kryptelėjo, o tai labai padidina Škotijos nepriklausomybės šalininkų pergalės galimybes naujame referendume.

Londonas taip pat puikiai tai žino ir Didžiosios Britanijos valdžiai dabar tampa svarbiausia užduotis užkirsti kelią dar vienam plebiscitui.

Tačiau Škotijos vadovybė taip pat nėra kvaila. Edinburgas supranta, kad pagrindinė kova vyks ne aikštėse, o politiniuose kuluaruose ir teismo salėse — ir pasiruošė veikti šia linkme.

Britanijos valdžia turi svarų argumentą prieš naują balsavimą. Jį Borisas Džonsonas pristatė prieš metus laiške Sturgeon: 2014 metais Škotijos lyderiai pažadėjo, kad šis plebiscitas bus "vienintelis kartoje".

Savo ruožtu Edinburgas nurodo, kad 2016 metais pradėtas "Brexit" tapo iš esmės nauju Britanijos valstybingumo ir politikos veiksniu, kuris panaikina ankstesnius susitarimus ir škotams —kurių pasirinkimas nesutapo su daugumos visuomenės pasirinkimu —suteikia teisę naujam referendumui.

Be to: gruodžio 30 dieną Škotijos parlamentas atmetė susitarimą su Europos Sąjunga. Be to, jos teisė balsuoti buvo pagrįsta Jungtinės Karalystės konstitucine konvencija, pagal kurią "Vestminsterio parlamentas neturėtų priimti įstatymų decentralizuotose vietovėse be Škotijos parlamento sutikimo, o JK vyriausybės prekybos susitarimas daro įtaką kelioms perduotos atsakomybės sritims". Regionas tiesiai šviesiai pareiškė, kad "nebalsavo už "Brexit", nepaliko bendrosios rinkos ir muitų sąjungos ir neprarado daugelio privalumų, kuriuos suteikia narystė Europos Sąjungoje".

Taigi Škotijos vadovybė yra pasirengusi kovoti už nepriklausomybę, pasinaudodama Didžiosios Britanijos įstatymų subtilybėmis ir Jungtinės Karalystės politinėmis tradicijomis.

Be to, jis gavo galingą kozirį, kurio neturėjo prieš septynerius metus — Europos Sąjungos paramą.

2014 metų referendumas buvo Didžiosios Britanijos vidaus reikalas, į kurį Briuselis nesikišo, apsiribodamas sveikinimu dėl jo rezultatų. Dabar, po "Brexit", padėtis radikaliai pasikeitė.

Didžioji Britanija smarkiai smogė Europos vienybei. Pastarieji metai parodė, kad ES ilgai to nepamirš ir išnaudos visas galimybes atsakyti. Ir vargu ar galima įsivaizduoti rafinuotesnį kerštą, kaip palengvinti Škotijos išėjimą iš Jungtinės Karalystės.

Ir jei Sturgeon naujametinis "Twitter" įrašas vis dar galėtų būti vertinamas tik kaip gražus politiko gestas, beveik iškart po jo parašymo Briuselyje įsikūrusioje "Politico" aiškiai užsimenama, kad Europos Sąjunga ketina teikti paramą škotų separatizmui ir dalyvauti kadaise buvusios Didžiosios Britanijos dalybose.

Autorės nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.