Ramūnas Karbauskis. Duonos ir žaidimų!

Autorius: Ramūnas Karbauskis Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ramu... 2020-12-22 11:58:00, skaitė 973, komentavo 5

Ramūnas Karbauskis. Duonos ir žaidimų!

Duonos ir žaidimų! O perfrazuojant šį puikiai žinomą graikų posakį mūsų dabartinei valdžiai – svaiginkitės ir po liberalų bei konservatorių sprendimų nors ir tvanas.

Valdančioji dauguma jau antrą Seimo darbo savaitę pašvenčia narkotikų įteisinimui. Kai niekaip nepaviešinamas garsusis 130 veiksmų planas kovidui nugalėti, bandymais legalizuoti narkotikus, ši valdžia kelia rimtų abejonių dėl jos ketinimų valstybės ir jos piliečių atžvilgiu.

Praėjusią savaitę stumtas pluoštinių kanapių įstatymo projektas sustojo atsitrenkęs į paviešintą Europos Komisijos raštą. Jame Lietuva nedviprasmiškai įspėjama, kad jei įstatymas bus priimtas, neatsižvelgus į Europos Komisijos pastabas, Europos Sąjunga pradės teisinį procesą. Lietuvai ši valdančiųjų iniciatyva pasibaigtų Teisingumo Teisme. Bet, vienam projektui sustojus, pajudėjo kitas. Šios savaitės Seimo darbotvarkėje – ir konservatorių lyderio G. Landsbergio parašu patvirtintas siekis dekriminalizuoti tam tikrą „mažą“ narkotikų kiekį.

Vertindamas šias paskubomis stumiamas Baudžiamojo ir Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, neiškentė net Seimo Teisės departamentas. Jis atvirai demaskuoja melagingus dekriminalizavimo iniciatorių teiginius ir suabejoja narkotinių medžiagų dekriminalizavimo pagrįstumu.

Tiems, kurie veidmainiškai rauda, jog masiškai suimami ar įkalinami jauni žmonės, Seimo teisininkai atkerta, kad negalima manipuliuoti dabar galiojančiais teisės aktais, siekiant dekriminalizuoti narkotikų laikymą, nes ir dabar galiojantys teisės aktai neleidžia nei įkalinti, nei suimti jaunuolio ar jaunuolės disponavusio nedideliu kiekiu narkotikų.

Teisininkai taip pat negailestingai kritikuoja valdančiųjų požiūrį, kuris sulygina alkoholio ir narkotikų vartojimo pavojingumą, kai net ir už didelio narkotikų kiekio vartojimą viešai būtų skiriama tokia pat bauda, kaip už alkoholio vartojimą viešoje vietoje.

Nors Baudžiamąjame kodekse dekriminalizuoja tik „nedidelį“ narkotikų kiekį, valdantieji jų teikiamose Administracinių nusižengimų kodekso pataisose numato, kad tik administracinę atsakomybę užtrauktų ir didelio narkotikų kiekio vartojimas „gatvėse, stadionuose, skveruose, parkuose, visų rūšių viešajame transporte, automobilių salonuose, išskyrus autotransporto priemones, kurių salonas yra stacionariai atskirtas nuo vairuotojo vietos, parodose, mugėse ir masiniuose renginiuose, mažmeninės prekybos ir viešo maitinimo vietose, sporto varžybų metu salėse ir kitose vietose“, kas jau savaime skamba makabriškai.

Liberalai su konservatoriais lyg netyčia pamiršta, kad narkotinių medžiagų, skirtingai nei alkoholinių gėrimų, turėjimas savo žinioje jau pats savaime yra neteisėtas ir tokiu išliks, net ir dekriminalizavus „nedidelius“ narkotikų kiekius.

Kas prisiims atsakomybę, kai nuo narkotikų apsvaigę jauni tėvai ims skriausti savo vaikus, kai negavęs dekriminalizuotos „mažos“ dozės narkomanas, už kelis eurus sužalos senelius ar vienišus žmones? Kodėl šiai valdžiai laisvė daryti nusikaltimą yra aukščiau už laisvę būti saugiam ir sveikam? Kodėl stengiamasi atverti kelius narkotikų verslui, vietoje sporto, sveikatingumo, vaikų ir jaunimo užimtumo centrų infrastruktūros kūrimo? Kažkam labai norisi, kad Lietuva išnyktų taip ir nepasiekusi tos vizijos išsipildymo, kurios siekė J. Basanavičius drauge su toli matančiais valstybės kūrėjais.

Ką daryti? Mes turime viešinti tokius valdančiųjų ketinimus. Mūsų frakcija, kaip didžiausia opozicinė frakcija, visomis išgalėmis stabdys narkotikų dekriminalizavimą Seime. Ar užteks mūsų vienų balsų? Ne. Tam turės mobilizuotis ir daugiau Seimo narių iš įvairių frakcijų. Visuomenė taip pat turi į tai nedviprasmiškai reaguoti, net jei už lango ir gražiausios metų šventės, nors ir įkalintos koronaviruso, kad Lietuvoje būtų daugiau šviesos ir laimingų žmonių, nei tamsos, kuri niekada nežadės gražios ateities…