Skaudus ir nepataisomas smūgis USA - NASA prarado "Aresibo" radioteleskopą

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2020-12-06 03:56:00, skaitė 868, komentavo 14

Skaudus ir nepataisomas smūgis USA - NASA prarado

Gruodžio pirmą 900 tonų pakabinama platforma, kurioje buvo garsiojo  „Aresibo“ 300 metrų diametro radioteleskopo priėmimo aparatūra, antradienį neatlaikė savo svorio ir nukrito. Milžiniškas radioteleskopas buvo pastatytas daugiau nei prieš pusšimtį metų ugnikalnio krateryje Puerto Riko kalnuose, buvo vienas iš didžiausių radijo astronomijos instrumentų pasaulyje. Didesnis yra Kinijos FAST radioteleskopas su 500 metrų "lėkšte" ir didžiausias Rusijos "RATAN 600" - 600 metrų.

Problemos su JAV-ų teleskopu prasidėjo šių metų rugpjūtį, kai plyšo vienas iš  trosų palaikančių kabiną su priėmimo įranga, kabančia virš antenos. Antras trosas truko lapkričio pradžioje. Nesugebėjus suremontuoti buvo priimtas sprendimas nutraukti eksploataciją. Priežastis - didelė rizika, susijusi su galimais bandymais taisyti teleskopą - dėl nutrūkusių trosų apkrova likusiems labai padidėjo.

Nukritus platformai lėkštėje atsirado šimto metrų dydžio skylė.  Po šio sprendimo kai kurie entuziastai pasiūlė pradėti rinkti aukas garsiajam teleskopui išgelbėti.

Video kaip griūna teleskopas

Teleskopas buvo pradėtas statyti 1960 metais. Jo pirminė paskirtis buvo Žemės jonosferos tyrimai. Pradėjo veikti 1963 metais, su „Aresibo“ pagalba buvo padaryta daugybė atradimų, įskaitant daugybės pulsarų atradimą ir naujus duomenis apie Merkurijų.