Nemokšų vyriausybė? Advokato padėjėja gali tapti Lietuvos teisingumo ministre

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-11-25 17:25:00, skaitė 1129, komentavo 12

Nemokšų vyriausybė? Advokato padėjėja gali tapti Lietuvos teisingumo ministre

Naujoji premjerė Ingrida Šimonytė į teisingumo ministres pasiūlė Seimo narę Eveliną Dobrovolską, kuri per dešimties metų karjerą nesugebėjo pakilti aukščiau advokato padėjėjos. Socialiniuose tinkluose kilo pasipiktinimas dėl tokios "genialios" kandidatūros

Valdančiosios koalicijos partijų siūlomi kandidatai į būsimą Lietuvos vyriausybę vis labiau stebina. "Sputnik Lietuva" jau pasakojo apie anksčiau korupcija įtariamą Dainių Kreivį ir administracinio kodekso pažeidėją Gintarę Skaistę — Ingridos Šimonytės į ministrus teikiamus kandidatus. O Lietuvos teisininkus papiktino kandidatė į teisingumo ministres Evelina Dobrovolska.

Jauna-žalia

Didžiojoje politikoje 32 metų amžiaus Evelina Dobrovolska pasirodė "atsitiktinai". Tik šių metų pradžioje ji tapo Vilniaus miesto tarybos deputate mero Remigijaus Šimašiaus komandos "Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!" sąraše. Šimašiaus komandos atstovės, advokato padėjėjos Evelinos Dobrovolskos reitingas neleido iš karto gauti mandato per 2019 metų kovo mėnesį vykusius rinkimus. O deputatės vietą ji gavo tik po to, kai Vaidotas Ilgius savo noru atsisakė mandato, norėdamas atsiduoti įdomesniam darbui naujoje vietoje.

Jei Ilgius nebūtų išėjęs, tada, ko gero, niekas nebūtų net prisiminęs Dobrovolskos. Ar mažai partijos sąrašuose kandidatų, kurie taip ir nesulaukė rinkėjų pripažinimo vidiniame partijos reitingavime? Tačiau likimas buvo palankus Evelinai. Per 2020 metų Seimo rinkimus  Aušrinės Armonaitės vadovaujamai ir Šimašiaus įkvėptai Laisvės partijai prireikė naujų "nepriekaištingos reputacijos" veidų, o dar geriau — veidų be jokios reputacijos.

Politikos strategams lengviau formuoti politiko skulptūrą iš beformio molio gabalo. Be kita ko, Evelina pagal tautybę yra lenkė, o tai reiškia, kad ji gali būti pateikta kaip nauja tautinių mažumų teisių gynėja, kaip atsvara Valdemarui Tomaševskiui ir "Lenkų rinkimų akcijai-krikščioniškų šeimų sąjungai".  Nauja liberalių pažiūrų ir pritarianti LGBT bendruomenės moralei tautinių mažumų teisių gynėja.

Ačiū, Andriau!

O čia dar ir Andrius Tapinas pastebėjo "viskam pasiryžusią" jaunąją politikę. Ir pradėjo ją visur reklamuoti. Žiūrėkit, kokia šiuolaikiška Evelina su gražiomis tatuiruotėmis, kuri nepritaria konservatyviems vietinių lenkų-katalikų idealams, pasisakantiems už šeimos vertybių anachronizmus. Balsuok, jaunasis lenke, už naujos politikos augimą. Kartu su Evelina gausi kanapių ir tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimą bei įteisintą raidę W. Būtent šios lenkiškos abėcėlės raidės ant lietuviškų tualetų (WC) iškabų teisėtumą teisme gynė advokatė Evelina Dobrovolska.

Tapinas taip gyrė Eveliną kartu su visa Laisvės partija, kad rudenį Dobrovolska iš Vilniaus savivaldybės, net nesušildžiusi kėdės miesto taryboje dėl koronaviruso, pateko į Seimą.

Dar daugiau. Jau pirmosiomis dienomis po pergalingo Laisvės partijos pasirodymo rinkimuose pats Lietuvos prezidentas sušaukė "teisingų lenkų", tarp jų ir kylančios žvaigždės Evelinos Dobrovolskos, susitikimą. Po kelių dienų ji jau buvo keturiolikos kandidatų į būsimos vyriausybės ministrus sąraše. Advokato padėjėja, kuri net nebaigė magistratūros (žr. Vyriausiosios rinkimų komisijos tinklalapį), per dešimt karjeros metų negavusi teisininko licencijos, gali tapti Teisingumo ministerijos vadove!

Teisininkų bendruomenė yra sukrėsta

Lietuvos teisininkų viešuosiuose ir socialiniuose tinkluose — šokas! Dobrovolskos siūlymas į teisingumo ministres nėra vadinamas kitaip, kaip spjūvis į veidą visai teisinei bendruomenei. Ar tikrai tarp Lietuvos teisininkų nėra garbingesnio kandidato į ministro postą? Kaip visai ministerijai gali vadovauti nemokša? Ir tai tik švelniausi pasipiktinusių Lietuvos teisės specialistų pasisakymai.

Taip, asmuo, gavęs ministro postą, yra politinio pasitikėjimo partija, kuri yra valdančiosios koalicijos dalis, figūra. Bet anksčiau patys konservatoriai, būdami opozicijoje po pralaimėtų rinkimų, 2012 metais paragino socialdemokratus, o paskui "valstiečius" 2016 metais į ministrus skirti ne politikus, o praktikus. Tai, jų teigimu, yra naudinga visai Lietuvai, o ne politinio elito ambicijoms tenkinti. Pavyzdžiui, konservatoriai į premjerus teikė nepartinę Ingridą Šimonytę. Nejaugi Laisvės partija negalėjo pasitarti su gerbiamais teisininkais, ieškodama kandidato į ministro postą?

Jūsų žodis, pone prezidente

Pagal Konstituciją visus kandidatus į būsimos vyriausybės ministrus turi patikrinti ir patvirtinti asmeniškai Lietuvos prezidentas. 

Kaip žinote, Gitanas Nausėda yra karštas sąžiningumo ir teisingumo puoselėtojas, svajojantis likti istorijoje kaip "gerovės valstybės" kūrėjas. Įdomu bus išgirsti jo nuomonę apie kandidatus į ministrus — korumpuotą valdininką, neblaivią kelių eismo taisyklių pažeidėją ir nemokšą.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.