Kam Svietkai varpelis?

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt... 2020-10-09 22:56:00, skaitė 1806, komentavo 10

Kam Svietkai varpelis?

Tęsiasi politinė klounada skambiai pavadinta „ES politika Rytų Europos papuasams“. Šį kartą “prezidentkai” Svietkai-Chuanitai padovanojo varpelį. Padovanojo tokia pati dom-choziaika kaip ir ji, tik jevropietiška, ir ne asmeniškai o per savo premjera. Ne “lygis” matyt pačiai tokiais niekais užsiimti.

Ką reiškia varpelis tolerastiškoje nepederastintoje europietiškoje kultūroje ? 

Visi europietiški karaliai turėjo po juokdarį kuriam buvo leidžiama tyčiotis iš dvariškių vaidinant durniu. juokdariai buvo panašūs į klounus ir dėvavo galvos apdangalą su trimis ilgais galais, kurie simbolizavo asilo ausis ir uodegą, su varpeliais galuose.

Nereikia manyti, kad juokdariais buvo tikri kvailiai. 

Juokdariais buvo ir karaliaus šnipai,ir aukštuomenės atstovai, dažnai ne ir savo valia. 

XVI amžiuje prie Lenkijos karalių ir Lietuvos kunigaikščių rūmų juokdariu buvo Stančikas. Dėka to, kad juokdariui buvo beveik viskas  leistina, Stančikas aštriai kritikavo savo monarchų politiką. Stančikas tikrai labai pergyveno dėl savo šalies likimo, pavyzdžiui, jis liūdėjo dėl Smolensko praradimo ir Lenkijos kariuomenės pralaimėjimų. Renesanso laikotarpio lenkų rašytojai savo raštuose dažnai cituodavo Stančiką.

Paveikslas "Juokdarys Stančikas", dailininkas Jan Mateiko 

Na dabar Lenkijos ir Lietuvos valdovams tenka juokdarių ieškoti svetur.

Taip pat varpeliai buvo kabinami raupsuotiesiems, kad perspėtų apie savo artėjimą.

Gal todėl ir Guaidovskajai įteikė varpelį jos kolegė “kotletų kepime” per tarpiniką nenorėdama kokios nors zarazos pasigauti. O gal ne “lygis”.

Taip pat kaimuose varpelius kabindavo karvėms ir ožkoms, kad žinoti kur jos randasi ir lengviau rasti būtų. 

O tai jai užuomina į tai, kad tu, kaip mokytoja, kviesk su tuo varpeliu vaikus į pamokas nelįsk kur tavęs niekas neprašo ir nekviečia.   

 O gal Svietkai varpelis tam, kad -