JAV pasirengusi sunaikinti JT, Rusija ketina ją išgelbėti

Autorius: Irina Alksnis Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-09-26 16:39:00, skaitė 1258, komentavo 5

JAV pasirengusi sunaikinti JT, Rusija ketina ją išgelbėti

Nuotolinis vaizdo formatas, kurio pagalba pasaulio lyderiai dalyvauja jubiliejinėje, 75-ojoje JT Generalinės asamblėjos sesijoje, nevalingai pateikia daugiau informacijos ir peno apmąstymams, nei jų tradicinės kalbos iš tribūnos organizacijos Niujorko būstinėje

Net paprasta aplinka, kurioje yra vyriausybės vadovai, yra labai simbolinė.

Natūraliai didžiausio susidomėjimo sulaukė trijų įtakingiausių planetos žmonių pranešimai.

Donaldo Trampo kalba tapo dar vienu priešrinkiminiu renginiu, kurio metu JAV vadovas ne tik pabrėžė pagrindinę — antikinišką — savo užsienio politikos kryptį, bet ir dar kartą pabrėžė atlaidų ir niekinamą amerikiečio požiūrį į Jungtines Tautas.

Trampas kalbėjo įprastoje Baltųjų rūmų spaudos atmosferoje, valstybės vėliavos ir JAV prezidento vėliavos fone — be jokios užuominos į tai, kad kalba buvo skirta ne tik JT, bet net tik tarptautinei auditorijai.

Amerikos lyderis anksčiau ne kartą yra sakęs, kad kadangi jo šalis yra didžiausias Jungtinių Tautų finansavimo šaltinis, tai reiškia, kad ji yra pavaldi Vašingtonui ir privalo vykdyti jos įsakymus. Be abejo, jo pirmtakai manė analogiškai, tačiau Trampas buvo pirmasis, kas leido sau atvirai išreikšti šią poziciją ir netgi pagrasinti bausme "nepaklusnumo" atveju. Taigi, jo kalba sprendžiant rinkimų kampanijos užduotis visiškai tepa į tokio požiūrio rėmus.

Rusijos žiniasklaida pažymėjo, kad Amerikos prezidentas nė karto neužsiminė apie Rusiją. Tačiau Kinija buvo paminėta net dvylika kartų (beje, JAV skambėjo tik dešimt kartų). Būtent ši provokuojanti, tiesiog skandalinga antikiniška dvasia buvo Trampo kalbos esmė. Tik vienas raginimas nubausti Pekiną už koronaviruso plitimą ir frazės "kiniškas virusas" vartojimas kalboje yra ko vertas.

Pabrėžtas konfrontacinis Amerikos lyderio pranešimo pobūdis prieštarauja nusistovėjusioms tradicijoms ir nerašytoms JT taisyklėms. Tačiau Pekinas akivaizdžiai laukė tokio demaršo, ir reikalas ne tik tame, kad į Amerikos prezidento išpuolius iškart įvyko Kinijos atstovo atkirtis.

Turininga Xi Jinpingo kalba buvo skirta aktualiausioms dabartinio momento problemoms (visų pirma, žinoma, pasaulinei kovai su COVID-19) ir buvo išreikšta įprastu gerai apgalvotu tonu.

Štai tik kalbėjo Kinijos lyderis didelio masto kraštovaizdžio su Didžiosios Kinijos sienos vaizdu ir atšiauriu Kinijos gamtos grožiu fone. Sunku nesuprasti skaidrios simbolinės potektės, esančios šioje kompozicijoje: už Xi Jinpingo nugaros yra didžiulė senovės šalis, pasirengusi atlaikyti bet kokią išorinę grėsmę.

Priešingai nei Amerikos ir Kinijos kolegų kalbos, Rusijos prezidento kalba buvo tradiciškiausia: nuo Vladimiro Putino iškeltų mūsų laikų pagrindinių problemų iki pabrėžtinai "JTO" aplinkos, kurios fone jis kalbėjo. Net buvo laikomasi ir tokio Rusijos lyderio bruožo dalyvaujant tarptautiniuose renginiuose kaip teksto skaitymas iš lapo — nenaudojant telesuflerio.

Putinas kalbėjo apie JT vaidmens svarbą palaikant strateginį stabilumą planetoje, apie istorijos iškraipymo nepriimtinumą, apie būtinybę išsaugoti ginklų kontrolę ir, žinoma, apie kolektyvinių tarptautinių pastangų svarbą kovojant su koronaviruso epidemija ir jos socialinėmis bei ekonominėmis pasekmėmis.

Savo esme ir forma tai buvo valstybės, kuri ne tik stebi pasaulio slinkimą į eilinę chaoso erą, bet ir daro viską, kas įmanoma, kad būtų išvengta baisiausio rezultato, lyderio kalba. Putinas dar kartą priminė, kad už jau 75 metus gyvuojančią tarptautinio bendradarbiavimo, dialogo ir tarpusavio supratimo sistemą praeitą kartą buvo sumokėta siaubinga kaina. Ir Rusija, kuri tada įnešė pagrindinį indėlį į ją, iki galo bus normalumo ir sveiko proto sala, kuria planeta visada gali pasikliauti.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija