SCIENTIFIC REPORTS: Europoje sparčiai plinta antroji COVID-19 banga

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/scien... 2020-09-25 13:59:00, skaitė 1076, komentavo 3

SCIENTIFIC REPORTS: Europoje sparčiai plinta antroji COVID-19 banga

Rugsėjo 23 d. britų mokslinis žurnalas SCIENTIFIC REPORTS publikavo straipsnį, kuriame apžvelgė COVID-19 antrąją bangą.

Pasak mokslininkų, buvo sukurtas antrosios koronaviruso bangos Europoje matematinis modelis. Naujausiais duomenimis, antroji banga jau pastebima bent dešimtyje Europos valstybių: Belgijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje, Kroatijoje, Čekijoje, Graikijoje, Nyderlanduose, Serbijoje, Slovakijoje, Slovėnijoje ir Ispanijoje. Pranešama apie koronaviruso atvejų padidėjimą ir Albanijoje, Bulgarijoje, Juodkalnijoje, Šiaurės Makedonijoje, Lenkijoje, Lietuvoje.

Mokslininkų teigimu, antroji COVID-19 banga prasidėjo liepos mėnesį ir truks bent iki 2021 m. sausio. Prognozuojama, kad koronavirusu per antrąją bangą užsikrės daugiau žmonių nei per pirmąją.

Taip pat prognozuojama, kad susirgimų nuo koronaviruso pikas Prancūzijoje ir Norvegijoje bus pastebimas jau rugsėjo pabaigoje, Italijoje – spalio viduryje, Suomijoje – spalio pabaigoje, Jungtinėje Karalystėje – lapkričio pradžioje, Švedijoje – kitų metų pradžioje.

Mokslininkai primena, kad svarbiausia laikytis socialinio atstumo, valdyti vietinius užsikrėtimo židinius, griežtinti sienų kontrolę.

Kai kuriose šalyse situacija daug geresnė nei buvo prognozuota: pvz., Vokietijoje, Danijoje ir Suomijoje susirgusiųjų skaičius gerokai mažesnis nei manyta, kadangi, teigiama, šių šalių valdžia – adekvati, o piliečiai – sąmoningi. Tačiau štai, pvz., Kroatijoje pastebimos priešingos tendencijos: susirgusiųjų kasdien daugėja.

Šaltinis: nature.com