Latvija pajautė rusofobijos pasekmes: Latvijos geležinkeliai prarado pusė Rusijos krovinių

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/latv... 2020-09-21 18:38:00, skaitė 1118, komentavo 3

Latvija pajautė rusofobijos pasekmes: Latvijos geležinkeliai prarado pusė Rusijos krovinių

Latvijos geležinkeliai turės atleisti 1500 darbuotojų — apie 24 procentus visų darbuotojų, nes maždaug perpus mažiau sumažėjo Rusijos krovinių, nei praėjusiais metais

Latvijos valstybinės įmonės „Latvijas dzelzceļš“(LDz) vadovas Maris Kleinbergas (Māris Kleinbergs) paskelbė apie krovinių srauto sumažėjimą šalyje dėl to, kad Rusija nukreipė prekių srautus į savo uostus, rašo Sputnik Latvija.

Pasak Kleinbergo, bendrovė planuoja šiek tiek padidinti pervežimų apimtį, tačiau pasiekti ankstesnių metų rodiklių nepavyks.

„Šiais metais planuojame pervežti apie 25 milijonus tonų krovinių, tai yra maždaug perpus mažiau nei praėjusiais metais. Ateinančiais metais planuojame šiek tiek padidinti. Tačiau nematau galimybės pakeisti prarastų krovinių iš Rusijos kiekius“, — aiškino LDz vadovas.

Jis pažymėjo, kad ankstesniais metais kroviniai iš Rusijos sudarė iki 70 procentų viso Latvijos geležinkelių krovinių srauto. Sumažėjimą lėmė naftos, naftos produktų ir anglies gabenimo apimčių sumažėjimas.

„Pagrindinė kritimo priežastis yra ta, kad vis daugiau anglių yra apdorojama Leningrado srities Ust Lugos uosto terminaluose“, —  pabrėžė Kleinbergas.

Be to, iki metų pabaigos Latvijos geležinkeliai turės atleisti 1500 darbuotojų — apie 24 procentus visų darbuotojų. Iki šiol darbą prarado apie tūkstantis žmonių.

Taip pat COVID-19 pandemija turėjo įtakos krovinių srauto sumažėjimui Latvijos geležinkelyje.

Krovinių srauto sumažėjimo fone „Latvijas dzelzceļš“ sukūrė naują verslo modelį, kuris turėtų padėti įmonei išeiti iš krizės. Naujasis LDz verslo modelis numato plėsti teikiamų paslaugų spektrą, įtraukiant jūrų ir kelių ekspedijavimo paslaugas, taip pat terminalų ir sandėlių paslaugas.

Tuo tarpu „Lietuvos geležinkelių“ grupės krovinių vežimo bendrovė „LTG Cargo“ rugpjūčio mėnesį pervežė daugiau krovinių nei pernai ir pirmą kartą šiais metais fiksavo krovinių prieaugį.

Preliminariais duomenimis, „LTG Cargo“ rugpjūčio mėnesį pervežė 5,1 mln. tonų krovinių — 3,1 proc. daugiau nei pernai tuo pat metu, kai vežta 4,9 mln. tonų. Krovinių srauto augimui didžiausią įtaką turėjo rekordiniai Lietuvoje nukultų grūdų pervežimai ir 22 proc. didesnis baltarusiškų krovinių srautas į Klaipėdos jūrų uostą.

SN inf.