ES paklausė Lietuvos ir pareiškė, kad nelaiko Lukašenkos teisėtu Baltarusijos prezidentu

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/es-p... 2020-09-15 19:03:00, skaitė 1295, komentavo 13

ES paklausė Lietuvos ir pareiškė, kad nelaiko Lukašenkos teisėtu Baltarusijos prezidentu

Lietuvos Respublikos Seimas, atsižvelgdamas į Lietuvos Respublikos Seimo 2020 m. rugpjūčio 18 d. rezoliuciją Nr. XIII-3281 „Dėl padėties Baltarusijos Respublikoje po suklastotų Prezidento rinkimų“, kurioje Seimas kreipėsi į Lietuvos Respublikos, Europos Sąjungos Tarybos, Europos Komisijos, Europos Parlamento vadovus, Europos Sąjungos ir NATO valstybių narių nacionalinius parlamentus ir vyriausybes ragindamas nepripažinti suklastotų 2020 m. rugpjūčio 9 d. Baltarusijoje vykusių rinkimų rezultatų, o Aliaksandro Lukašenkos – teisėtu Baltarusijos vadovu.

Po šitokių Lietuvos raginimų, Europos Sąjunga pareiškė, kad nelaiko Aleksandro Lukašenkos teisėtu Baltarusijos prezidentu ir toliau mano, kad rugpjūčio mėnesį vykę prezidento rinkimai buvo suklastoti, sakė ES diplomatijos vadovas Žozepas Borelis (Josep Borrell) Europos Parlamente.

„Mes manome, kad rugpjūčio 9 dieną vykę rinkimai yra suklastoti… Mes nepripažįstame Lukašenkos teisėtu Baltarusijos prezidentu“, — cituoja jį RIA Novosti.

Kita vertus, iš pradžių, kalbėdamas apie Lukašenką, Borelis suklydo ir vietoj Baltarusijos pasakė Ukraina. Kažkas jį pataisė, ES diplomatijos vadovas atsiprašė.

Didžiuliai opozicijos protestai prasidėjo visoje Baltarusijoje rugpjūčio 9 dieną, po prezidento rinkimų, kuriuos, VRK duomenimis, šeštąjį kartą laimėjo Aleksandras Lukašenka, surinkęs 80,1 proc. Opozicija mano, kad rinkimus laimėjo dabar Lietuvoje esanti Svetlana Tichanovskaja.

Lietuva nuo pat protesto Baltarusijoje pradžios kišasi į kaimyninės valstybės reikalus. Lietuvos politikai reikalauja naujų rinkimų, nes mano, kad rezultatai esą buvo „suklastoti“.

Praėjusią savaitę Lietuvos Seimas priėmė rezoliuciją, kurioje Tichanovskaja buvo pavadinta „išrinktąja respublikos vadove“. Dokumente tarptautinė bendruomenė raginama nepripažinti naujų Lukašenkos sudarytų susitarimų. Lietuvos deputatų teigimu, naujų susitarimų su Rusijos Federacija pasirašymas „apriboja Baltarusijos žmonių suverenitetą“.

Pirmadienį Lukašenka Sočyje susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Maskva pažadėjo Minskui įvykdyti susitarimą dėl 1,5 milijardo dolerių paskolos suteikimo.

BV inf.