Paskutinis Dž. Asanžo bandymas išvengti ekstradicijos į JAV, kur jam gresia 175 metai kalėjimo

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/pasku... 2020-09-07 20:48:00, skaitė 975, komentavo 2

Paskutinis Dž. Asanžo bandymas išvengti ekstradicijos į JAV, kur jam gresia 175 metai kalėjimo

Džulianas Asanžas (viduryje) teisme.

Rugsėjo 7 d. Centriniame baudžiamajame Anglijos ir Velso teisme (vadinamame Old Bailey pagal gatvę, kuriame yra įsikūręs) Londone vyko WIKILEAKS įkūrėjo Džuliano Asanžo (Julian Assange) bylos posėdis prieš galimą ekstradiciją į JAV, kur jam gresia 175 metai kalėjimo.

16 mėnesių Londono Belmaršo kalėjime jau kalintį Dž. Asanžą JAV kaltina neteisėtu slaptų dokumentų paviešinimu 2010–2011 m., pasinaudojus programišiais. Iš viso JAV Dž. Asanžui pateikė 18 kaltinimų, iš kurių 17 pateikti pagal JAV Šnipinėjimo įstatymą.

Dž. Asanžo advokatai teigia gavę per mažai laiko susipažinti su naujais JAV kaltinimais. Jų teigimu, ši byla yra politinė, o Dž. Asanžas persekiojamas, nes WIKILEAKS publikavo JAV vyriausybės dokumentus, kurie atskleidė karo nusikaltimus ir žmogaus teisių pažeidimus, kuriuos padarė Amerika.

49 metų Dž. Asanžas pirmąsyk per daugelį mėnesių pats pasirodė teismo posėdyje. Jis praleido kelis posėdžius dėl ligos. Dž. Asanžas pasirodė gerokai sulysęs.

Dž. Asanžo partnerė, advokatė Stela Moris (Stella Morris) teigė bijanti, kad jųdviejų abu vaikai gali tėvo nebepamatyti: „Tai ataka prieš žurnalistiką ir spaudos laisvę. Jei jį išduos JAV dėl nepatogios tiesos apie karus Irake ir Afganistane paviešinimo, bus padarytas precedentas, kad bet kuris britų žurnalistas ar leidėjas galės būti bet kada išduotas Amerikai.“

JAV prašymą išduoti Dž. Asanžą pasmerkė daugelis žmogaus teisių ir kovos už laisvą žodį organizacijų. Jungtinių Tautų specialusis kankinimų tyrėjas prof. Nilsas Melzeris (Nils Melzer), aplankęs Dž. Asanžą Belmaršo kalėjime, pareiškė, kad iš jo būklės akivaizdu, jog žmogus kalėjime ilgai psichologiškai kankintas, todėl neturėtų būti išduodamas JAV.

Šaltinis: theguardian.com

Susiję:

R. Juknevičienė prašė JAV neuždaryti Gvantanamo ir Lietuvos vardu siūlėsi priimti jo kalinius

kalejimas%20jukneviciene.png