Lyderystė be kaukių. Ar pavyks Nausėdai perimti lyderystę vidaus politikoje?

Autorius: Algis Januška Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-09-07 10:44:00, skaitė 1071, komentavo 0

Lyderystė be kaukių. Ar pavyks Nausėdai perimti lyderystę vidaus politikoje?

Jo Ekscelencija Gitanas Nausėda nėra dominuojantis politinis veikėjas. Tačiau jis reaguoja. Net bando užbėgti kažkam už akių. Bet ne visada spėja

Galime pasidžiaugti kad netrukdo. J.E. yra simbolinė figūra. Gitanas Nausėda nekonfliktiškas žmogus, ieško dialogo, linkęs nusileisti.

Prezidento Nausėdos bendravimas — politiškai korektiškas. Valstybės vadovas tapo valdančiųjų sugyventiniu. Ir puikiai atlieka reprezentacinę funkciją.

Gitanas Nausėda nepasistūmėjo gerovės valstybės kūrime. Nėra darbo — nėra gerovės.

Lietuvoje rugpjūtį darbo ieškojo net 229,3 tūkst. šalies gyventojų, o tai yra maždaug trečdaliu daugiau nei tokiu laiku pernai. Kaip matyti iš „Eurostat“ duomenų, 2020-ųjų liepos pabaigoje nedarbo lygis išaugo iki 9,4 proc., o šiuo metu, pagal Užimtumo tarnybos statistiką, jis jau siekia 13,7 proc.
Iš Jo Ekscelencijos jokių komentarų. Nepopuliari tema.

Vasarą, nors ir pandemija, ne viskas atrodo taip niūriai. Vasara — kelionių metas. Keliavo ir Jo Ekscelencija. Kartu su Prezidentūros komanda lankė Lietuvos savivaldybes. Tuo sukeldamas vietose didelį susidomėjimą ir dėmesį.

Biržai trečiadienį taip pat tapo dėmesio centru — juose viešėjo prezidentas

Gitana Nausėda. Čia Jo Ekscelencija susitiko su Panevėžio regiono savivaldybių vadovais, ugdymo įstaigų atstovais. Kartu su prezidentu atvykusi jo žmona Diana Nausėdienė lankėsi Biržų Šv. Jono krikštytojo bažnyčioje bei parapijos "Carite". O prezidentiniams pietums buvo pasirinktas restoranas "Alaus kelias".

Biržiečių dėmesį traukė aidinčios prezidento eskorto sirenos bei policijos automobiliai. Socialiniai tinklai buvo užtvindyti nuotraukomis, kuriose su aukščiausiais šalies asmenimis fotografavosi Biržų įstaigų darbuotojai bei organizacijų nariai.

Biržų pilies kieme, Gitanas Nausėda šalies žiniasklaidai atsakinėjo į aktualius klausimus. Apie švietimo iššūkius prasidedant naujiems mokslo metams, apie poziciją dėl Baltarusijos įvykių bei elektros tiekimą iš Astravo atominės elektrinės. Jo Ekscelencija biržiečiams ir pasauliui teigė, kad Lietuva negali tylėti ir turi išreikšti visokeriopą paramą baltarusiams.

Jo Ekscelencija blaškosi dėl savo lyderystės. G.Nausėdos lyderystė dabar svarbiausia Prezidentūros problema. Juk ne veltui buvo performatuotas viešųjų ryšių padalinys.

Prezidento patarėjai nusprendė, jog nevalia laukti, yra proga — prasideda "antra Ukraina" ir dėl "šviesios baltarusių ateities" reikia imtis pasaulinės lyderystės.

Koks buvo Prezidentūros džiaugsmas, kad CNN lyderį pastebėjo ir trumpai paminėjo!
Štai ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis taip pat pasidžiaugė ir atkreipė dėmesį, kad "prezidentas Gitanas Nausėda įtvirtino Lietuvos lyderystę, imdamasis iniciatyvos dėl situacijos Baltarusijoje sprendimo".

Prezidentai paprastai prieš ką tokio darydami diplomatiniais kanalais aiškinasi, kas bus, ką tikrieji pasaulio lyderiai galvoja. Ar neapsijuoksi vienas nuogas šokęs į dilgėles? Galėjo juk Jo Ekscelencijos patarėjai ir padėjėjai Lietuvos politikos ekspertų pasiklausti ar A.Lukašenka išlaikys valdžią. O dauguma Lietuvos užsienio ekspertų mano, kad A.Lukašenką valdžią išlaikys. Išlaiko. Ir de facto, ir de jure.
Užsienio politika Jo Ekscelencijai per kietas riešutėlis. Provinciali lyderystė geopolitikoje atrodo komiškai. O štai provincijoje pasireikšti galima. Užkalbėjimais apie "gerovės valstybę", "centrinės ir vietos valdžios partnerystę" ir pan.

Po vojažo Biržuose Lietuvos vadovas Gitanas Nausėda su Viktoru Uspaskichu ir Gabrieliumi Landsbergiu, Ramūnu Karbauskiu ir Viktorija Čmilytė-Nielsen, Gintautu Palucku ir Valdemaru Tomaševskiu, ne bet kur, o Valdovų rūmuose iškilmingai patvirtino savo paties inicijuotą memorandumą dėl Lietuvos savivaldybių savarankiškumo ir atsakomybės stiprinimo.

"Retai pamatysi visų didžiųjų partijų vadovus vienoje vietoje, juolab ketinančius pasirašyti bendrą dokumentą", — džiaugėsi Jo Ekscelencija savo Facebook paskyroje.

"Šiandien galime pasidžiaugti, kad politinė dešinė, kairė ir centras sutaria — savivaldybių savarankiškumas yra svarbu. Tokiu būdu mes pamėginome atgaivinti vieną iš jungties "centrinė valdžia — savivaldybė — vietos bendruomenė" grandį", — pažymėjo Gitanas Nausėda. Ir pats atkreipė dėmesį, kad to nepakanka.

"Jeigu vietos valdžia nesikalbės su savo gyventojais, kirs medžius, tvarkys miestų ir rajonų viešąsias erdves taip, kaip joms patinka, toliau trypčiosime tame pačiame taške ir toliau vietoj vienos Respublikos turėsime daug kunigaikštysčių", — akcentavo šalies vadovas.

"Šiandienos memorandumas — žingsnis į gerovės valstybę visiems jos piliečiams. Judame į priekį toliau!", — su Jo Ekscelencijai būdingu patosu apibendrino memorandumą ir renginį Gitanas Nausėda.

Tačiau ir čia atsirado, kas lyderiui renginį pagadino. Centro partijos — Tautininkų pirmininkas, Seimo narys Naglis Puteikis iškilmingos ceremonijos metu atsisakė pasirašyti Prezidento G. Nausėdos parengtą memorandumą, kurį pasirašė kiti Seime savo atstovus turinčių partijų vadovai.

"Nors Prezidento siūlomas memorandumas ir pavadintas skambiai — "Dėl glaudesnės centrinės ir vietos valdžios partnerystės siekiant stiprinti Lietuvos savivaldos savarankiškumą ir atsakomybę", tačiau nesutinkame jo pasirašyti, kadangi jame nėra nei žodžiu užsimenama apie Lietuvoje panaikintą ir iki šiol visų valdžių blokuojamą 2-ojo lygio savivaldą, kurios iš tiesų labiausiai ir siekia bendruomenių atstovai" — savo atsisakymo pasirašyti memorandumą motyvus išdėstė N. Puteikis.

Valdančios politinės jėgos jau beveik 30 metų blaškosi tarp centralizuoto valdymo ir platesnės savivaldos. Ar pavyks prezidentui perimti lyderystę vidaus politikoje jungiant centrinę valdžią, savivaldybes ir vietos bendruomenes? Ar tai liks tik reprezentatyvi deklaracija pamatysime artimiausioje ateityje.
Visuomenė nėra patenkinta dabartine vietos savivaldos sistema ir norėtų ją stiprinančių reformų. Tačiau tam reikalinga kompetencija ir autentiška lyderystė. Lyderystė be kaukių.