Kaip gudriai graikų povandeninis laivas pažeidė turkų dujų paieškos laivo „Oruc Reis“ įrengimus

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: https://lebionka.blogspot.com/... 2020-08-25 15:08:00, skaitė 1306, komentavo 2

Kaip gudriai graikų povandeninis laivas pažeidė turkų dujų paieškos laivo „Oruc Reis“ įrengimus

Prieš turkų vykdomą dujų paiešką Graikijos teritoriniuose vandenyse buvo surengta gudri Graikų karinio laivyno specialioji operacija, per kurią seisminės žvalgybos laivo „Oruc Reis“ įranga buvo sugadinta ir laivas, nutraukęs darbus, sugrįžo į Turkijos uostą.

Tapo žinoma, kad rugpjūčio 13 d. Graikijos karo laivas „Limnos“ stojo į priešpriešą su turkų fregatu „Kemal Reis“, saugojusiu žvalgybos laivą „Oruc Reis“, kuris tuo metu vykdė tyrimą išskirtinėje Graikijos ekonominėje zonoje greta Kastelorizo salos.

Per incidentą turkų fregatas buvo pažeistas sraigto-motoro dalyje. Kol graikų ir turkų fregatai manevravo aplink „Oruc Reis“, graikų povandeninis laivas paniro po turkų laivu „Oruc Reis“. Manoma, kad graikų povandeninis laivas sugadino turkų laivo įrangą, skirtą povandeninei žvalgybai.

Ši situacija buvo modeliuojama pagal vieną iš scenarijų, kuris buvo kuriamas graikų Generaliniame štabe, kaip atsakas į konfliktą kilusi Turkijai pradėjus žvalgybos darbus išskirtinėje Graikijos ekonominėje zonoje. Jame buvo numatoma, kad tuo atveju, jei tyrimo laivas pastatys sensorius seisminiams tyrimams, graikų pusė naudos povandenines bepiločius dronus kabelių pjovimui arba įrenginių sunaikinimui.

Graikija buvo perspėjusi Turkiją, kad trukdys vykdyti panašius darbus, užsimindama apie kabelių pažeidimą arba įrangos gadinimą. Po šio incidento Turkijos prezidentas Redžepas Tajipas Erdoganas pranešė, kad Graikija atakavo jo seisminės žvalgybos laivą „Oruc Reis“ ir perspėjo, kad jeigu ateityje tai pasikartos, Turkija suduos atsakomąjį smūgį.

Ar tik graiko, sugalvojusio turkų laivo sugadinimo operaciją, vardas nebuvo Odisėjas?

https://rua.gr/news/gospol/37160-kak-grecheskaya-submarina-isportila-oborudovanie-oruc-reis.html