Ekspertas: Europa neatlaikys antro ekonomikos uždarymo dėl COVID-19

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/world/2... 2020-08-06 12:18:00, skaitė 1268, komentavo 6

Ekspertas: Europa neatlaikys antro ekonomikos uždarymo dėl COVID-19

ES manymu, ekonomikos uždarymas yra didesnis blogis nei mirtingumo padidėjimas dėl koronaviruso pandemijos, sakė ekspertas Aleksejus Zubecas

VILNIUS, rugpjūčio 6 — Sputnik. Dėl ekonomikos uždarymo Europos šalys prarado iki 30 procentų savo bendrojo vidaus produkto (BVP) per ketvirtį, o tai yra milžiniška suma, interviu Sputnik Lietuva sakė ekonomikos mokslų daktaras, Finansų universiteto prie Rusijos Federacijos vyriausybės prorektorius Aleksejus Zubecas.

"Ir visi supranta, kad antrojo tokio Europos valstybių ekonomikos uždarymo neišlaikys. Tai bus Europos, kaip pasaulinės ekonominės galios, pabaiga. <...> Ir visuomenės nuomonė, ir žmonės, ir opozicija, ir žurnalistai —visi sutinka, kad ekonomikos uždarymas — tai didžiulis blogis", — sakė jis.

Zubecas pažymėjo, kad šiai dienai niekas nerizikuos dėl galimo ekonomikos žlugimo.

"Antrą kartą niekas tam nesiryž, žmonės yra pasirengę rizikuoti savo sveikata, kad neliktų pinigų. Ir jau eilė valstybių, tarp jų ir Europos, paskelbė, kad ekonomikos vėl neuždarys... Tai yra bendras Europos Sąjungos požiūris. Taigi Briuselio valdininkų požiūris į tai, kad uždarymas — daug didesnė problema nei tam tikras mirtingumo padidėjimas, kuris iš tikrųjų nėra toks didelis", — sakė jis.

Europos Komisija įvertino Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos žodžius apie tai, kad kad ES šalys gali grįžti prie sienų uždarymo atnaujinimo klausimo. Pasak EK atstovo, būtina vengti neveiksmingų apribojimų ir ES vidaus sienų kontrolės atnaujinimo.

Kaip pirmadienį pareiškė Lietuvos prezidentas, padėtis dėl koronaviruso keičiasi į blogąją pusę, dėl ko "sienos kontrolės klausimas turi būti sekantis etapas". Kaip pažymėjo prezidentas, ES lygiu būtina susitarti dėl tokios priemonės taikymo mechanizmo, kuris būtų vienodai taikomas kaip karantino priemonė.

Taip pat jis pridūrė, kad ES valstybių narių nacionalinių sienų atidarymo ar uždarymo klausimas, susijęs su koronaviruso pandemija, turėtų būti išspręstas visos Europos bendruomenės lygiu.