Algirdas Paleckis prašo teismo sušvelninti jam skirtą intensyvią priežiūrą

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/politic... 2020-08-04 23:35:00, skaitė 1161, komentavo 17

Algirdas Paleckis prašo teismo sušvelninti jam skirtą intensyvią priežiūrą

Antradienį Šiaulių apygardos teisme vykusiame uždarame baudžiamosios bylos posėdyje Algirdas Paleckis pateikė prašymą sušvelninti jam skirtos kardomosios priemonės; teismas savo sprendimą paskelbs šią savaitę

VILNIUS, rugpjūčio 4 — Sputnik. Šiandien Šiaulių apygardos teismas tęsė baudžiamosios bylos, kurioje Algirdas Paleckis ir Deimantas Bertauskas yra kaltinami šnipinėję Rusijos naudai, nagrinėjimą. 

Kaip praneša teismo spaudos tarnyba, šiandien uždarame posedyje toliau vyko kaltinamojo Bertausko apklausa. Kaltinamasis savo kaltės neneigia, Paleckis savo kaltės nepripažįsta.    

Abiem kaltinamiesiems yra taikoma kardomoji priemonė – intensyvi priežiūra. 

Šiandien Paleckis teismo paprašė, kad šiuo metu jam taikomos kardomosios priemonės – intensyvios priežiūros sąlygos –  būtų sušvelnintos. Šiuo klausimu teismas savo sprendimą numato paskelbti ketvirtadienį. 

Kitame taip pat neviešame teismo posėdyje teismas numato paskelbti per ikiteisminį tyrimą kaltinamųjų duotus parodymus.      

Kitas teismo posėdis vyks  rugsėjo 15 dieną. 

Paleckio byla

2018 metų pabaigoje paaiškėjo, kad prieš Algirdą Paleckį ir Deimantą Bertauską iškelta "šnipinėjimo" byla. Jie kaltinami "dalyvavimu organizuotoje grupėje kartu su Rusijos Federacijos žvalgybos pareigūnu ir kitais Rusijos piliečiais", taip pat "šnipinėjimu" Rusijos žvalgybos naudai.

Paleckis ne kartą yra teigęs savo nekaltumą. Baudžiamojo persekiojimo priežastimi jis laiko Lietuvos valdžios kerštą už susidomėjimą 1991 metų sausio 13 dienos įvykiais prie Vilniaus televizijos bokšto, taip pat už bendravimą su rusais.

Kaip pažymėjo pats politikas, jis nebendravo su Rusijos žvalgybos tarnybomis, tik rašė knygą apie sausio 13 dienos įvykius ir atliko žurnalistinį tyrimą, apklausdamas tų įvykių dalyvius, kurie dabar gyvena Rusijoje.

Paleisti Paleckį reikalavo net garsūs Lietuvos politikai. Tarp jų — daugiau nei 60 Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo akto signatarų. 

Kovo pradžioje Lietuvos generalinė prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą. Paleckio byla iš esmės buvo pradėta nagrinėti birželio 1 dieną.

Birželio mėnesį Šiaulių apygardos teismas nutarė pakeisti Paleckiui intensyvios priežiūros sąlygas, įpareigodamas jį nuo 17:00 iki 7:00 būti savo nuolatinėje gyvenamojoje vietoje Vilniuje, neišvykti už Vilniaus ribų, išskyrus atvejus, susijusius su dalyvavimu teismo posėdžiuose.

Kitame teismo posėdyje, kuris įvyks birželio 22 dieną, numatoma apklausti verslininką Deimantą Bertauską.