Auklėjimu nė nekvepia. Žiniasklaidos laisvės gynėjams Lietuvoje spragtelėjo per nosį

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-07-17 12:53:00, skaitė 1079, komentavo 1

Auklėjimu nė nekvepia. Žiniasklaidos laisvės gynėjams Lietuvoje spragtelėjo per nosį

Tarptautinė nevyriausybinė organizacija "Žurnalistai be sienų" sukritikavo Lietuvą ir Latviją dėl RT televizijos kanalų transliacijos draudimo

Dainingieji rusofobai

2004 metais pasirašydamos ES narystės sutartį, Baltijos šalys pažadėjo laikytis Europos demokratijos ir žodžio laisvės normų. Tačiau laikui bėgant šie pažadai buvo pamiršti. O šiandien jie bando primesti Senajai Europai savo požiūrį į šias sąvokas.

Jei pasigirti ypatingais ekonominio ir socialinio gyvenimo laimėjimais ES nepavyksta, tai priminti apie save gausioje Europos šeimoje galima bent jau garsiais aimanavimais prieš buvusius "brolius TSRS". Ir kuo jie bus garsesni ir neadekvatūs, tuo daugiau gailesčio pavyks sukelti. O ten, žiūrėk, ir papildomą mėsos gabalą pametės iš bendro Europos dubens, kad nors trumpam nutiltų baltų lojimas.

Mopsas ir Jorkšyras

Tačiau kartais Baltijos miniatiūrinių šunų lojimas, virstantis isterija, pradeda erzinti Europos dogus. Ir tada pasigirsta įspėjamasis riaumojimas. Dabar Baltijos šalių prašoma nusiraminti. Autoritetinga tarptautinė organizacija "Žurnalistai be sienų" pabadė nosimis į smėlį Lietuvos-Estijos-Latvijos mopsus.

Per šimtmečius išplėtotos Europos demokratijos ir žodžio laisvės normos reikalauja pagarbos visų diskusijose ar ginče dalyvaujančių šalių nuomonei. Kalbančiojo pertraukimas tarp aristokratų yra nepadorumo viršūnė. O grubiai užčiaupti burną padorioje visuomenėje — blogo tono ženklas.

Žiniasklaida — politikos ir ideologijos laidininkai

Žiniasklaida yra visos Europos ir pasaulinių ginčų, susijusių su įvairių problemų spektru, moderatorė. Per ją valstybių vadovai ir autoritetingi žmonės savo nuomones perduoda plačiajai visuomenei. O ji, savo ruožtu, priima arba atmeta siūlomą "plėtros kelią". Ir kuo daugiau ir teisingiau dirba viena ar kita žiniasklaidos priemonė, tuo aukštesni jos reitingai.

Vienu metu informacijos srityje dominavo Amerikos ir Didžiosios Britanijos informacijos monstrai, pavyzdžiui, CNN, BBC, Reuters. Rusija į šį lauką delegavo Sputnik ir RT. Viskas pagal civilizuotas pasaulinių diskusijų normas. Ir visa pasaulio bendruomenė gavo naudos iš to. Galų gale, tiesa gimsta tik išklausius įvairias nuomones.

Už ausų pritempti argumentai

Civilizuoti Vakarai tai supranta, tačiau Baltijos šalių limitrofai — ne. Be jokių tvirtų argumentų diskusijose ir ginčuose Lietuva, Latvija ir Estija nusprendė eiti pasipriešinimo keliu — "neleisti Rusijos

"Užuot uždrausdamos žiniasklaidos darbą, remdamosi nepagrįstomis priežastimis ir abejotinais teisiniais pagrindais, šalys turėtų reikalauti, kad visos žiniasklaidos priemonės garantuotų redakcijų nepriklausomumą. Tik tokiu atveju gali būti taikomos teisinės sankcijos, prižiūrint teisinėms struktūroms... Žiniasklaidos uždraudimas ar uždarymas nėra sankcijų, paskelbtų Dmitrijui Kiseliovui, dalis. Nepaisant Rusijos propagandos agresyvumo Europoje, ES sankcijos nėra teisėta ar tinkama kovos su ja priemonė", — pareiškė "Reporteriai be sienų", atsakydami į Rygos ir Vilniaus bandymus blokuoti RT transliavimą.

Atsakymas — vėl tie patys už ausų pritempti argumentai.

"Apskritai, situacija gali būti išspręsta labai paprastai. Rusija palieka okupuotas Ukrainos teritorijas, tada ES sankcijos praranda savo prasmę, arba Dmitrijus Kiseliovas palieka "Rossija segodnia" vadovo postą. Šiuo atveju išnyksta ryšys tarp RT ir Kiseliovo, kuriam yra taikomos sankcijos. <...> Kadangi ES sankcijų režimas jau taikomas Kremliaus kontroliuojamai propagandos žiniasklaidai, tai ne pirmas kartas, kai veiksmai yra teisėti ir neproporcingai neišplečia ES sankcijų režimo", — sakė Lietuvos televizijos ir radijo valstybinės komisijos pirmininkas Mantas Martišius.

O čia ponas Martišius turi būti atsargus su savo žodžiais. Maža to, kad jam asmeniškai gali būti taikomos atsakomosios Rusijos sankcijos. Federacijos Taryba jau ragino taikyti sankcijas Baltijos šalių valdžios institucijoms ir pareigūnams, kurie riboja žodžio laisvę. Taigi, Mantas Martišius taip pat gali būti įtrauktas į Interpolo ieškomų nusikaltėlių, kurie ragina pažeisti Rusijos sienų vientisumą, sąrašą.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.

Rusijos žiniasklaidos priespaudos atvejai Baltijos šalyse
Rusijos žiniasklaidos priespaudos atvejai Baltijos šalyse