Marius Ivaškevičius. Apie Gerą Moralę

Autorius: Marius Ivaškevičius Šaltinis: https://www.facebook.com/mariu... 2020-07-10 13:18:00, skaitė 1048, komentavo 1

Marius Ivaškevičius. Apie Gerą Moralę

Kadras iš įsisavinto valdiško biudžeto filmo „Žalgiris – geležies diena”. Lygiai tokius pačius kadrus galime pastebėti Stumbro degtinės reklamoje

Vakar žiūrėjau diskusiją iš Lukiškių aikštės apie Lukiškių aikštę ir ten Gediminui Kirkilui buvo kelis kartus užduotas klausimas, kas yra ta Gera moralė, už kurią jis balsavo Seime? Atsakyti jam lengva nebuvo, maždaug: gera moralė ir yra gera moralė, ko čia pristojot.

Klausantis jo man iškilo įvykis iš senų laikų, kai tas pats Gediminas Kirkilas dar buvo ministras pirmininkas ir, berods, Lietuvos Tūkstantmečio proga buvo paskelbtas istorinio filmo konkursas - didelio, brangaus, kostiuminio fimo su batalinėm scenom, kuris galėtų atsistoti į vieną gretą su "Herkumi Mantu", o galbūt net ir perspjauti. Visi Lietuvos kinematografininkai tada sujudo, pradėjo ruoštis konkursui. Lietuvos Kino Studija jau merdėjo, bet šiek tiek dar kvėpavo ir jos tuometiniai vadovai pakvietė mane rašyti istorinio filmo scenarijaus. Aš sutikau ir parašiau kino scenarijų "Margiris" apie Pilėnus.

Jo režisieriumi iš pradžių buvo numatytas Oskaras Koršunovas, po to Oskaras Koršunovas ir Šarūnas Bartas, o galiausiai Bartas nustūmė Koršunovą ir liko vienas. Mačiau, kaip jo komanda ilgai ir preciziškai ruošėsi konkursui, buvo daromos kadruotės, sudėtingi dekoracijų brėžiniai, istorinių kostiumų rekonstrukcijos. O tada įvyko konkursas ir "Margiris" laimėjo.

Atrodo, jau niekas negalėjo sukliudyti šiam filmui išvysti dienos šviesą. Tik vienas garbingas kino asmuo mus slapta perspėjo: žinokit, jūsų konkurentai mina vyriausybės koridorius ir bandys šį laimėjimą iš jūsų atimti. Aš tada nepatikėjau: buvau dar jaunas, naivus ir tikėjau Gera Morale. O viskas būtent taip ir įvyko.

Netrukus išgirdome, kad Vyriausybė nusprendė persvarstyti kino ekspertų verdiktą ir skirti finansavimą filmui apie Žalgirio mūšį, mat jau ne už kalnų ir šio mūšio jubiliejus ir taip galima nušauti du zuikius vienu šūviu.

Galiausiai pinigai skirti "Žalgiriui" buvo iššvaistyti, pravalgyti ir joks filmas net nebuvo pradėtas. "Margiris", suprantama, taip ir liko popieriniuose brėžiniuose. Nežinau, ar visa tai įvyko su asmeniniu Gedimino Kirkilo palaiminimu, bet faktas, kad tai įvyko.

Nuo to laiko aš sau daviau žodį niekada nedalyvauti jokiuose šitos švogerių valstybės skelbiamuose konkursuose. Nes kad ir kiek tu stengsiesi, laimėsi konkursą, bet jei neturi pažinčių ten aukštai, tau bus pritaikytas Geros Moralės principas ir tu būsi paprasčiausiai nuspirtas ten, kur tau ir vieta.

 Kaip papildoma istorijos iliustraciją, gerbiamiems skaitytojams siūlau prisiminti 2011-04-02 dienos Ekspertai.eu straipsnį apie šią dar vieną atvirą ir nachališką šūdkutūrininkėlių vagystę iš MŪSŲ VISŲ ir iš Lietuvos. Su konkrečiais vardais, pavardėmis ir sumomis.

Filmo „Žalgiris – geležies diena“ finansinė išklotinė ir rašytojo Juozo Marcinkevičiaus laiškas

Neįvykęs istorinis filmas „Žalgiris - geležies diena” - vienas iš daugelio kriminalinės „kultūros” pavyzdžių. Generalinės prokuratūros pareigūnų dėka, visas ši šlykšti istorija turėjo nugrimzti užmarštin. Tačiau taip neatsitiko.

LNK žinios pranešė, kad Kultūros ministras Arūnas Gelūnas teigia, jog filmo apie Žalgirio mūšį kūrėjai negali paaiškinti, kam išleido 0,5 mln. litų. Ministras informavo, kad susirašinėjimas su filmo kūrėjais rezultatų nedavė, ir žada kreiptis į teisėsaugą, jei nebus pateikta atsakymo dėl pinigų panaudojimo.

„Pusė milijono yra ta suma, dėl kurios reikia sunerimti”, - sakė Kultūros ministras.

Ekspertai.eu turimi dokumentai rodo, kad šiuo konkrečiu atveju kalbama ne tik apie pavogtus mokesčių mokėtojų pinigus, bet ir dokumentų klastojimą bei kitas nusikalstamas veikas.

Jau nebėra naujiena, kad šioje kriminalinėje istorijoje spėjo sudalyvauti ir Generalinės prokuratūros rezonansinių bylų prokurorė Sigutė Malinauskienė, padariusi viską, kad šis tamsus reikalas būtų „nugesintas” dar net nepradėjus ikiteisminio tyrimo, nors esantys faktai aiškiai bylojo apie didelę finansinę aferą.

„Buvo priimtas nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, kadangi praktiškai yra nustatyta, kad lėšos skirtos ir panaudotos, nei pasisavintos, nei iššvaistytos. Ir nenustatyta kad būtų kažkokių tai pareigūnų tarnybinių nusižengimų”, - taip Generalinės prokuratūros sprendimą nepradėti ikiteisminio tyrimo praeitų metų rudenį užtikrintai komentavo S. Malinauskienė.

Apie visą tai plačiau jau kitą savaitę. O šiandien tik norime supažindinti su filmo „Žalgiris - geležies diena” (ištraukas iš šio filmo galite pamatyti ČIA) sąmata bei laišku, kurio prieš kelias dienas sulaukė ekspertai.eu.

Iš biudžeto išlaidų sąmatos įvykdymo 2008 m. gruodžio 31 d. ATASKAITOS Kultūros ministerijai:

7269 Lt - scenarijaus vertėjai
6026 Lt - kelionės išlaidos į forumus (Lenkija, Vokietija, Lietuva), koprodiuserių rėmėjų, finansinių partnerių, natūros, kostiumų, rekvizito paieškos, konsultantų, aktorių atrankos ir kt. (bilietai, akreditacijos, mokestis ir kt.)
1622 Lt - nakvynės išlaidos
1379 Lt - dienpinigiai Vokietija
975 Lt - dienpinigiai Lenkija
663 Lt - dienpinigiai Lietuva
2950 Lt - video medžiagos rengimui pagal filmo scenarijaus metmenys montažinė 14156 Lt - transporto nuoma
2718 Lt - biuro išlaikymas
3664 Lt - kanceliarinės prekės
2143 Lt - ryšių išlaidos
823 Lt - kita (pašto ir kt.)
1503 Lt - vertimo biuro išlaidos
252 Lt - kitos išlaidos
12181 Lt - nenumatytos išlaidos

PAVARDĖS:

42000 Lt - dialogų autorius Diana Gancevskaitė
83050 Lt - scenaristai: Raimundas Banionis, Marius Daškus, Arnoldas Andrius Daškus, Raimondas Paškevičius
6474 Lt - filmo istorikai konsultantai: Rimvydas Petrauskas, Inga Baranauskienė
25562 Lt - konsultantai kino scenarijaus ir kt.: Alejadro de la Fuente (Atacama films, Italija), Marijonas Giedrys, Vytautas Vilimas, Kenneth Basford
23594 Lt - prodiuseris Kęstutis Petrulis
23594 Lt - direktorius Arūnas Stoškus
11457 Lt - vadybininkas Goda Rūpeikaitė
13902 Lt - projekto buhalteris Loreta Petronytė
12000 Lt - režisierius - Raimundas Banionis
35000 Lt - operatorius - Kęstutis Plevokas
33213 Lt - antrasis režisierius Kęstutis Petrulis
35000 Lt - režisierius aktoriams Inga Banionytė Gedgaudienė
35000 Lt - dailininkas statytojas Augis Kepežinskas
10600 Lt - kostiumų dailininkas Daiva Petrulytė
30000 Lt - dailininkas dekoracijoms - Sergejus Bocculo
9420 Lt - pristatomojo video treilerio režisierius Raimondas Banionis
11180 Lt - pristatomojo video treilerio montažo režisierius Raimundas Gedgaudas
650 Lt - pristatomojo video treilerio atlikėjai: Zalevski Kamil, Basford Kenneth, Jevgenijus Bočiarovas, Rimantas Bagdzevičius
? Lt - pristatomojo video treilerio garso montažo režisierius - Ričardas Matačius

Viso: 500 tūkst. Lt

Rašytojo Juozo Marcinkevičiaus laiškas:

EKSPERTAMS.EU 2011 03 27, Vilnius

Jūsų tinklapyje kovo 9 d. medžiagoje „Informacija kino gurmanams: filmo „Žalgiris – geležies diena“ dalyvių pavardės jau žinomos“ rašoma: "Ir Kultūros ministerija, vykdydama VAGK 2010 m. gruodžio 13 d. sprendimą, pagaliau atskleidė projekte "Žalgiris - geležies diena" dalyvavusių asmenų vardus ir pavardes. Jas iš karto ir skelbiame: dialogų autorius - Diana Gancevskaitė, scenaristai - Raimundas Banionis, Marius Daškus, Arnoldas Andrius Daškus, Raimondas Paškevičius, prodiuseris - Kęstutis Petrulis, direktorius - Arūnas Stoškus, režisierius - Raimundas Banionis ir t.t.“ Paskelbta informacija tiesiogiai liečia mano asmenį ir mano kūrinį - scenarijų "Žalgiris - geležies diena" kurtą istoriniam vaidybiniam filmui.

Trumpa istorija.

LR Vyriausybė 2003 m. apsisprendė dėl istorinio kino filmo sukūrimo ir pagaminimo. Atsakingas vykdytojas - LR Kultūros ministerija.

2006 m. Kultūros ministerija paskelbė istorinio kino filmo sukūrimo ir pagaminimo projektų konkursą.

Konkurso vertinimo komisija podiuserio A. Stoškaus teiktą projektą „Broliai įveikę Europą“ (rež. Raimundas Banionis) pagal mano, J. Marcinkevičiaus kurtą kino scenarijų atrinko tolimesniam vystymui.

Istorinio filmo gamybos paruošiamiesiems 2006 m. rugpjūčio 4 d. darbams LR Kultūros ministro įsakymu Nr. ĮV-385 buvo skirta 50 tūks.lt (scenarijaus vystymui ir kitiems filmo gamybos parengiamiesiems darbams).

Vystant scenarijų pavadinimą „Broliai įveikę Europą“ pakeičiau pavadinimu „Žalgiris – geležies diena“ (panaudojau eilutes iš savo, J. Marcinkevičiaus, anksčiau kurtos poemos).

2006 gruodžio 29 d. scenarijų pavadinimu „Žalgiris – geležies diena“ perdaviau prodiuseriui A. Stoškui. Prodiuseris į rankas išmokėjo 15 tūkst. litų.

Pagal sutartį prodiuseriui suteikiau teisę pagal mano scenarijų kurti audiovizualinį kūrinį - istorinį vaidybinį pilnametražį kino filmą „Žalgiris – geležies diena“. Neturtinių teisių - teisės į kūrinio neliečiamumą, teisės į mano kūrinio pavadinimą, ir jo autorystę prodiuseriui A. Stoškui nesuteikiau (neturtinės teisės neperduodamos jokiomis sutartimis).

2008 birželio LR Vyriausybės strateginio komiteto posėdyje buvo pritarta istorinio filmo „Žalgiris – geležies diena“ sukūrimui.

2008 liepos Kultūros ministras remdamasi istorinio filmo konkursu ir LR Vyriausybės strateginio komiteto išvadomis įsakymu Nr. ĮV-348 skyrė 500 tūkst. biudžeto lėšų projekto vykdymui.

Turėjo prasidėti filmo gamybos darbai. Filmo premjera buvo numatyta 2010 liepos 15 d. Su filmo konsultantu kino režisieriumi M. Giedriu pradėjome darbą prie scenarijaus (tikslinimo, adaptavimo Žalgirio - 600 m. minėjimo metinėms). Vėliau su juo sudarėme bendraautorystės sutartį.

2008 spalio mėn. kaip scenarijaus autorius dalyvavau filmo kūrėjų grupėje pasirašant bendradarbiavimo sutartį su Krašto apsaugos ministerija. 2009 m. birželio 1 d. LR Valstybės kontrolė internete pateikė atlikto finansinio audito Kultūros ministerijoje ataskaitą (ataskaitos punkte 1.2.4 "Kita" vertinamas projekto „Žalgiris – geležies diena“ finansavimas).

Ataskaitoje nurodoma, kad ministerija skyrė lėšas du kartus apmokėti už tuos pačius darbus - už literatūrinio scenarijaus „Žalgiris – geležies diena“ sukūrimą.

Sužinojau, kad išmokėta 125 tūkst. lt. suma Mariui Daškui, Arnoldui Andriui Daškui, Raimondui Paškevičiui, Dianai Gancevskaitei, Raimundui Banioniui kaip scenarijaus „Žalgiris – geležies diena“ autoriams.

Valstybės kontrolei dokumentus pateisinančius 500 tūkst. litų (įsakymu Nr. ĮV-348 skirtus istorinio filmo gamybai) panaudojimą teikė Kultūros ministerija.

Nuo 2010 pradžios iš Kultūros ministerijos bandžiau gauti kontrolei teiktus dokumentus kuriais remiantis ministerija - Raimundą Banionį, Marių Daškų, Arnoldas Andrius Daškus, Raimondas Paškevičius įvardijo kaip konkurse atrinkto ir mano vystyto scenarijaus „Žalgiris – geležies diena“ autorius.

Virš metų truko susirašinėjimas su ministerija - gauti prašomų dokumentų nepavyko. Jūsų tinklapyje kovo 9 d medžiagoje šie asmenys taip pat įvardyti kaip „Žalgiris – geležies diena“ scenaristai.

Norėčiau gauti dokumentą kuriuo remiantis teikiama ši informacija. Informacijos apie autorių pakeitimą reglamentuoja BK įstatymai.

Savo autorinių teisių į scenarijų „Žalgiris – geležies diena“ niekam nesu perleidęs ir nei su vienu iš minimų asmenų nesu sudaręs bendraautorystės susitarimų (iš minimų asmenų pažįstu tik R. Banionį). Apie tai dar 2008 m. gruodžio 5 d. raštu informavau Kultūros ministeriją.

Pagarbiai,
Rašytojas Juozas Marcinkevičius