Seimo vicepirmininkas A. Nekrošius pasipiktino konservatorių ir liberalų politikavimu bei traukiasi iš „Sąjūdis prieš Astravo AE“

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/a-ne... 2020-06-29 14:42:00, skaitė 847, komentavo 0

Seimo vicepirmininkas A. Nekrošius pasipiktino konservatorių ir liberalų politikavimu bei traukiasi iš „Sąjūdis prieš Astravo AE“

Po paviešintos informacijos apie konservatorių ir liberalų skandalingų pokalbių„Sąjūdžio prieš Astravo AE“ valdyboje protokolus, kuriuose rinkimų kampanijos metu aukšti politikai tariasi dėl verslo subjektų finansinės paramos paieškų, bendradarbiavimo su Konstitucinio Teismo pirmininku jiems kreipiantis į Konstitucinį Teismą ir kitų dalykų, balansuojančių ant teisėtumo ribos, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narys Arvydas Nekrošius traukiasi iš, kaip dabar aiškėja, fikcinės asociacijos „Sąjūdis prieš Astravo AE “. Seimo vicepirmininkas sako nusivylęs asociacijos valdybos veikla ir narių politikų elgesiu.

Asociacijos valdybos daugumą sudaro aukšti konservatorių ir liberalų partijų atstovai. Eiliniai asociacijos nariai net nebūdavo kviečiami ir įtraukiami į aktualių klausimų sprendimą arba jų dalyvavimas buvo tik formalus. Tai, pasak Seimo vicepirmininko, tik dar kartą patvirtina, kad „Sąjūdis prieš Astravo AE“ pirmiausiai siekia politinių, o ne visuomeninių tikslų ir yra labiau orientuotas į artėjančius rinkimus, nei į Lietuvos valstybės ir žmonių interesų atstovavimą.

„Dalyvaujant „Sąjūdyje prieš Astravo AE“ ilgainiui pamažu ėmė aiškėti, kad po kilnių tikslų priedanga, tiek konservatoriai, tiek liberalai siekia sąjūdį išnaudoti asmeninio matomumo, politikavimo ir rinkimų agitacijos tikslu, tiesiog taip telkdami savo rinkėjus Seimo rinkimams. Prasidėjo kritika dėl kritikos, politinių priešų paieška. Dėl šios priežasties mano užsidegimas dalyvauti sąjūdyje menko ir galiausiai dalyvavimas tapo formaliu.

Po to, kai šiandien žiniasklaida paviešino sąjūdžio valdybos posėdžių protokolus, kurie labiau panašėja ne į visuomeninės asociacijos pasitarimus, o į organizuotos grupuotės veikos metraščius, apsisprendžiau galutinai – tokiame farse aš nedalyvausiu. Nenormalu, kai uždaras būrelis valdyboje nesitardami su kitais nariais priiminėja sprendimus, kuriuos paskui „nuleidžia“ tarybos nariams pateikdami kaip jau priimtą faktą ir tikisi palaikymo. Tikros visuomeninės organizacijos, kurios siekia telkti bendram darbui, taip neveikia“ – sako A. Nekrošius.

Seimo vicepirmininkas A. Nekrošius pažymi, kad visada buvo ir yra įsitikinęs, kad Astravo atominė elektrinė kelia grėsmę mūsų nacionaliniam ir energetiniam saugumui. „Todėl, gavęs kvietimą jungtis prie anti-Astravo judėjimo apsisprendžiau labai greitai. Tikėjausi, kad mes, sąjūdžio nariai, nors ir priklausantys skirtingoms politinėms jėgoms, sutelktai dirbsime pamiršdami savo politines ambicijas ir sieksime reikšmingų bendrų tikslų. Kad bus imamasi visų įmanomų priemonių apsisaugoti nuo keliamos grėsmės ir būtų sustabdyta tolesnė šio projekto plėtra. Šis augantis monstras Lietuvos pašonėje nepagrįstas jokiais ekonominiais skaičiavimais ir yra ne kas kitas, kaip Rusijos įtakos didinimas regione. Mano įsitikinimu, ryžtingas Lietuvos interesų gynimas ir vieninga Europos pozicija vis dar gali užkirsti kelią tolesnei atominės elektrinės plėtrai. Veikti skatino ir Broniaus Ropės pavyzdys, kuriam būnant Europos Parlamente sprendžiant Astravo problemas pavyko pasiekti tikrai nemažai, kai tuo tarpu kiti Lietuvos europarlamentarai tylėjo. Apmaudu, kad visas kilnias idėjas persmelkia aklas konservatorių ir liberalų noras anti-Astravo judėjimą panaudoti savanaudiškais rinkimų tikslais. “ – teigia LVŽS frakcijai Seime priklausantis Seimo vicepirmininkas.

Seimo vicepirmininkas A. Nekrošius buvo vienas šios asociacijos memorandumo prieš Astravo AE signatarų, o taip pat ėjo asociacijos tarybos nario pareigas.

A. Nekrošiaus teigimu, jis visos savo profesinės veiklos metu domėjosi energetika, ypač žaliosiomis iniciatyvomis. Žalioji energetika buvo ir jo, kaip mokslininko, tyrimų sritis. Kaip žaliąsias vertybes puoselėjančiam politikui jam ypač artima LVŽS politinė nuostata neremti branduolinės energetikos visame regione dėl jos keliamų grėsmių, kurios, kaip rodo praktika, gali padaryti milžinišką žalą žmonių gyvybei ir sveikatai bei aplinkai.

Arvydas Nekrošius