Meras R.Šimašius - sovietmečio tradicijos tesėjas. Smėlio dėžės ir prausyklos vaikams turi teisę egzistuoti - tinkamose tam vietose

Autorius: Blogeris Zeppelinusas Šaltinis: https://www.facebook.com/bloge... 2020-06-26 02:27:00, skaitė 1168, komentavo 6

Meras R.Šimašius - sovietmečio tradicijos tesėjas. Smėlio dėžės ir prausyklos vaikams turi teisę egzistuoti - tinkamose tam vietose

Visi jau pasisakė apie tą tragikomišką atrakciją Lukiškių aikštėje, kurią mero šalininkai įkyriai vadina "pliažu", nors realybėje tai tėra didelė smėlio dėžė greta vaikų ir šunų prausyklos, per nesusipratimą tituluojamos "fontanu".

Į apstulbusių miestiečių ir net koalicijos partnerių kritiką merui, kad infantilius atrakcionus savo partijos narių pramogoms pastarasis stato tikrai netinkamose vietose, Laisvės partijos veikėjai ramiais veidais atrėžia, jog tenori, kad miesto centras būtu pilnas smagiai besimaudančių vaikučių krykštavimo, granitą grandančių riedlenčių tratėjimo, ant bunkerių šikinamų šunelių amsėjimo bei apatinius laužuose deginančių feminisčių spygavimo!

Neturiu nieko prieš minėtas pramogas, bet vis vien nesuprantu - kodėl joms neatsiranda tinkamesnių vietų sostinėje?

Tiesiog per ilgus amžius nusistovėjo tradicija tam tikroms veikloms skirti atskiras erdves - ir nesuplakti jų paskirties. Elementari kultūra ir tiek.

Kapinėse diskotekų nerengiame, tualetuose nevalgome, balkonuose šašlykų nekepame, bažnyčių šventoriuose futbolo nespardome, naktiniuose klubuose žindomų vaikų nemigdome, valdiškose įstaigose alaus švenčių nerengiame.

Tačiau pastaruoju metu plinta keista mada tos tradicijos nepaisyti.

Pradedant nuo to, ko niekada nepamatysi civilizuotų valstybių sostinėse - riedutininkų siautėjimo ant Kudirkos paminklo granitinių atbrailų prieš Vyriausybės langus, baigiant visokių silpnapročių žaidimais su sunkių įnagių svaidymu Katedros aikštėje.

O dabar štai dar ir smėlio dėžė netinkamiausioje iš visų įmanomų tokio tipo pramogoms vietų Lukiškių aikštėje. Skirta peraugusiems kūdikiams susivėlusiomis barzdelėmis, burnose rūkstančiais elektriniais čiulptukais ir jų tatuiruotoms draugėms su šuniukais po pažastimis.

Ar tik nebus čia kitos tradicijos tąsa? Pamenu, sovietų valdžia labai mėgo keisti įprastinę sakralinių vietų prasmę į griežtai priešingą.

Nušlavus karių kapus prie Vingio parko komunistai ant jų nedelsiant užrioglino ...vaikiškus atrakcionus! Ar tik ne čia nusižiūrėjo savo modus operandi mūsų meras?

Logika ta pati - nėr čia ko liūdėti ir kauptis, tegul žaidžia ir džiaugiasi vaikučiai.

- Pala, o gal jūs vaikų nemylite? Hmm, o tuomet gal ir tarybų valdžia jums ne prie širdies?

Maždaug taip.

Vaikai vaikais, smėlio dėžių mėgėjai ir feministės - tebūnie, bet gražinti miesto valdžiai elementarų supratimą apie miesto zonavimą tiesiog būtina.

JPRST, juk dar neseniai Lukiškių aikštė buvo vienintelė, turinti klasikinės Vakarų Europos didmiesčio aikštės struktūrą ir vaizdą. Kitos mūsų sostinėje nėra.

Bet ir tą išmintingieji miesto valdytojai be jokio estetinio skonio pavertė betonine stovėjimo aikštele, apsupta sovietinės armijos praporščiko sapnų svajonėmis - neūžaugomis kvadratiniais medžiais bei velniškai nepatogiais suoliukais be atkalčių. Maža to - pasigyrę, kad įrengs fontaną, įrioglino vaikų ir šunų prausyklą, o nūnai "pliažu" pavadintą smėlio dėžę.

O dar laukia šunų šikinimo ir čiaužymo "bunkeris".

Gal jau pakaks. Kada ten rinkimai, sakote?