Kaip JAV per Kiniją bando įvilioti Rusiją į Vakarų spąstus?

Autorius: Piotras Akopovas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-06-03 12:14:00, skaitė 919, komentavo 0

Kaip JAV per Kiniją bando įvilioti Rusiją į Vakarų spąstus?

JAV prezidentas nusprendė prastumti savo seną mintį apie būtinybę grąžinti Rusiją prie Vakarų stalo

Dabar Vakarams labiau reikia Rusijos nei Rusijai Vakarų, ir kuo toliau, tuo labiau tai pasireikš — šią paprastą mintį labai sunku suvokti ne tik Vakarų gerbėjams, bet ir patiems Vakarų lyderiams. Labai sunku susitaikyti su tuo, kad žaidimo taisykles ir darbotvarkę santykiuose su Rusija šiandien nustato ne itin stipresni Vakarai — tačiau šis nesusipratimas pats savaime rodo, kad Atlanto pasaulis yra praeitis, liko tik įprastos klišės.

Trampas pirmadienį vėl paskambino Putinui — tam, kad pakviestų jį prisijungti prie Vakarų klubo. Šiais metais JAV prezidentas surengs G7 susitikimą — jis buvo suplanuotas birželio mėnesį, tačiau Trampas svarsto galimybę jį perkelti į rugsėjį, nes ne visi Europos lyderiai (pvz., Merkel) yra pasirengę atvykti į Valstijas dabar. Taigi, prezidentas nusprendė prastumti savo seną mintį apie būtinybę grąžinti Rusiją prie Vakarų stalo.

Praėjusiais metais G7 aukščiausiojo lygio susitikimo Kvebeke išvakarėse Trampas kalbėjo apie tai, bet tada niekas, išskyrus Italijos ministrą pirmininką, atvirai jo nepalaikė. Dabar Trampas nusprendė prieiti iš kitos pusės. Praėjusį savaitgalį jis sakė žurnalistams, lydintiems jį skrendant iš Floridos, kad G7 formatas yra pasenęs.

"Nemanau, kad didysis septynetas teisingai atspindi tai, kas vyksta pasaulyje." Todėl verta jį atidėti iki rugsėjo ir aptarti Kinijos ateitį — bet ne su Xi Jinpingu, o su Putinu. Pakvieskime Rusiją, o tuo pačiu ir Pietų Korėją, Australiją ir Indiją — "O ką mes turime? Turime gerą šalių grupę po ranka".

Idėja puiki visais atvejais: aptarti Kiniją, kurią Trampas įvardijo kaip pagrindinę grėsmę taikai, ir grąžinti Rusiją, kuriai šį vaidmenį paskyrė ankstesnis JAV prezidentas. Tai yra, sudaryti taiką su Rusija, kurios Trampas jau seniai reikalauja, ir kartu su ja pradėti kovoti prieš Kiniją, kam kai kurie Amerikos strategai jau seniai pritarė. Tik ar Rusija nori dalyvauti šioje šventėje?

Na, kur ji dėsis — ji taip pat turi kruopščiai nuslėptą Kinijos ekspansijos baimę. Šiaip ar taip, Rusijos elitas yra visiškai provakarietiško mentaliteto ir nori grįžti į "pasaulio lyderių" klubą. Bet tik neprarasdami veido, kad jiems būtų parodyta pagarba, tada jiems nebus kur dėtis, nes patys to nori. Taigi, dabar visa problema yra ta, kad mes, tai yra, Vakarai, neduotume Putinui per daug imbierinių sausainių, kitaip rusai bus arogantiški ir laikys save nugalėtojais. Reikia veikti meduolio ir lazdos principu — tada niekur nedings.

Keista, bet toks pasaulio vaizdas egzistuoja ne tik Vakarų strategų, bet ir kai kurių vidaus analitikų — ir provakarietiškų, ir tariamų patriotų — galvose. Rusija nieko negali padaryti viena, mes pradėjome artėti prie Kinijos tik todėl, kad pykomės su Vakarais, jei konfrontacija pasibaigs, mūsų antinacionalinis elitas tuoj pat grįš prie jiems patikėto jaunesnių Vakarų partnerių vaidmens — tokios idėjos Rusijos visuomenėje nėra tokios retos. Todėl neturėtume priimti jokių G7 kvietimų — Rusija išnyks!

Tikrai negalima su tuo sutikti, bet dėl ​​visiškai kitokios priežasties. Ne todėl, kad elitas išduos Rusiją. Putinas gerokai pakeitė ir elito sudėtį, ir mentalitetą. Tie, kurie mano, kad Rusiją, kaip ir devintajame dešimtmetyje, dabar valdo žmonės, kurie Vakarus laiko sektinu modeliu ir vyresniuoju mokytoju, o rusai jiems — nesėkminga Europos civilizacijos atšaka, gyvena kažkokiame iliuziniame pasaulyje. Rusija turi daug problemų su elitu ir tautinės tapatybės ugdymu, tačiau dėl šalies vadovybės nepriklausomumo abejonių nekyla.

Be to, kad supranta, kas yra nacionaliniai interesai, žino istoriją ir geografiją, tai yra, geopolitiką, remiasi Rusijos istorine patirtimi — ir veda savo žaidimą pasaulio arenoje. Strateginis žaidimas, kuriame vyksta daug raundų, keičiasi aplinkybės ir aplinkinė atmosfera, tačiau tikslas nesikeičia. Stipri, savarankiška Rusija, civilizuota šalis, veikianti kaip vienas iš valdžios centrų, kuris nulems pasaulio tvarką XXI amžiuje. Rusija, kuri XVIII amžiuje buvo viena svarbiausių pasaulio arenoje, tiesiog negali sutikti — ją sutraiškys.

Kaip suartėjimas su Vakarais padės pasiekti šį tikslą? Niekaip — šis taktinis žaidimas Rusijai gali tik pakenkti. Ir ne todėl, kad po TSRS žlugimo Vakarai ir toliau puolė Rusiją — kando po gabalėlį visko, kas buvo įmanoma, kol pasiekė Mažąją Rusiją, Ukrainą. Ne, čia viskas aišku — kompromiso dėl vadinamosios posovietinės erdvės negali būti: Ukrainos atlantizacija, jos konsolidacija Vakarų geopolitiniame lauke iš principo neįmanoma ir nepagrįsta.

Bet dar svarbesnis kitas dalykas: su kuriais Vakarais Rusija turėtų suartėti, net jei to norėtų? Jungtinių vakarų nebėra — jų žlugimo procesas vyksta kelerius metus ir visiškai atitinka Rusijos nacionalinius interesus. Rusija gali statyti tiltus su elementais, kurie sudaro Vakarus — su atskiromis Europos šalimis ir su visa Europos Sąjunga (bet po to, kai ji įgis geopolitinę nepriklausomybę), net su Trampo antiglobalistine Amerika (jei tai staiga įvyks). Bet Rusija negali planuoti ateities su Atlanto Vakarais — vis dar gyvais — ir todėl, kad tai yra jos nesuderinamas geopolitinis priešas ir net ne priešas (suinteresuotas izoliuoti ir susilpninti Rusiją), ir todėl, kad neturi ateities.

Rusijos strategija Atlanto vakarų atžvilgiu yra labai paprasta: mes vadovaujamės tuo, kad Vakarų dominavimo šimtmečiai baigėsi, o Atlanto pasaulį keičia Ramusis ir Eurazijos. Dalyvaujant Rusijai, kuri pradėjo suktis į Rytus ir Pietus, ne todėl, kad ji pykosi su Vakarais, o todėl, kad suprato istorijos ir geopolitikos įstatymus.

G7 jau seniai tuščias, ir nors Trampas negalės jo tiesiogiai palaidoti, net ir tada, kai bus perrinktas, tai pamažu taps platforma, kur bus bandoma aiškintis santykius tarp šalių, pasmerktų skyryboms. G8 (t. y. formatas, kuriame dalyvauja Rusija), įšaldytas Vakarų po Krymo, iš esmės negali būti atkurtas — ir net ne todėl, kad Rusija bėgant metams sustiprino savo strateginį aljansą su Kinija. Vakarai ir Rusija negali nustatyti žaidimo taisyklių pasaulyje — tam reikalingi visi pagrindiniai žaidėjai. Natūralu, kad tai yra Kinija ir Indija, taip pat regioninės integracijos sąjungos, atstovaujančios Pietryčių Azijai, arabų pasauliui, Pietų Amerikai ir Afrikai. Artimiausias tam formatas yra "Didysis dvidešimtukas". Tai tiesiog reikia atsiminti įtraukiant regioninių sąjungų atstovus (ypač todėl, kad ES jau yra jos dalis).

Vietoj to, Trampas siūlo sukurti kažką tarp G7 ir G20, 11 šalių grupės. Jei palyginsite G11 su G20, tada ko jame nebus — be Kinijos, dėl kurios viskas yra pradėta? Pietų Amerika (Meksika, Argentina ir Brazilija), Afrika (Pietų Afrika) ir islamo pasaulis (Turkija, Saudo Arabija ir Indonezija) — tai yra, vėlgi, vakarų muštynės (dalyvaujant anglosaksams (Australija) arba geopolitiškai priklausomoms šalims (Pietų Korėja), todėl Rusija ir Indija turėtų prisijungti. Tačiau Putinas ir Modis atstovauja nepriklausomoms civilizacijos valstybėms — juokinga net pasiūlyti dalyvauti tokiame žaidime, juo labiau, kad tai atvirai anti-kiniškas projektas.

Tuo tarpu mandagiai sustabdyti Trampą bus labai sunku. Kaip aukščiausiojo lygio susitikimo šeimininkas, jis turi teisę kviesti bet kurį asmenį, ir net JK ar Vokietijos prieštaravimų prieš Putino dalyvavimą galima nepaisyti. Tai nėra G8 atkūrimas, o greičiau išplėstas susitikimas.

Bet, žinoma, Vladimiras Putinas nevyks į jokį susitikimo su G7 formatą — net jei jis būtų buvęs pakviestas atkurti G8. Praėjusį rudenį jam pasakyta pastaba apie G8, kad mes neprieštaraujame jokiems sąveikos formatams, turėjo labai svarbų įspėjimą: kadangi patys Vakarų lyderiai atsisakė atvykti į Rusiją dalyvauti aukščiausiojo lygio susitikime 2014 metais, jei dabar "mūsų partneriai norės atvykti pas mus, mes džiaugsimės". Žodžiu, atvažiuokite pas mus į Krymą.

Tuo tarpu rugsėjį Niujorke vis dėlto gali įvykti didelis šių metų viršūnių susitikimas — jei bus įmanoma surinkti sausio mėnesį Putino pasiūlytą didžiojo penketo susitikimą: pirmąsias derybas tarp penkių branduolinių valstybių vadovų ir nuolatinių JT Saugumo Tarybos narių. Anksčiau buvo planuota sutapti su JT Generalinės Asamblėjos jubiliejinės sesijos pradžia — tai yra iki rugsėjo vidurio.

Tačiau augančios amerikiečių atakos prieš Kiniją apsunkina pačią Trampo ir Xi Jinpingo kontaktų galimybę — net daugiašaliu formatu. Tačiau šiemet jie vis tiek vienas kitą išvys, kai lapkritį susirinks Saudo Arabijoje G20 viršūnės. Trampas atvyks ten kaip jau perrinktas prezidentas — jei jis laimės ir jei jo oponentai pripažins pergalę. Iki to laiko Putinas ir Xi turės ne vieną dvišalį susitikimą — ir, be kita ko, tūkstantmečio Rusijos ir trijų tūkstantmečių Kinijos vadovai, be abejo, taip pat aptars Amerikos ateitį. Nors kam kalbėti apie trumpalaikius ir liūdnus dalykus...

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.