Šėtoniškas ginklas: Rusija turi kai ką sukaupusi "orbitiniam bombardavimui"

Autorius: Aleksandras Chrolenko Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-05-26 14:14:00, skaitė 914, komentavo 2

Šėtoniškas ginklas: Rusija turi kai ką sukaupusi

Rusijos strateginės branduolinės pajėgos tampa vis sudėtingesnės ir efektyvesnės. Naujoji "Sarmat" sunkioji tarpžemyninė balistinė raketa pereina paskutinius bandymus iki ją pradės naudoti kariuomenė

Rusijos vyriausybės vicepremjeras Jurijus Borisovas gegužės 21 dieną teigė, kad COVID-19 pandemija neturėjo įtakos pasirengimui kontinentinės balistinės raketos "Sarmat" skrydžio bandymams, jie bus atlikti per generalinio konstruktoriaus ir Rusijos gynybos ministerijos nurodytą laiką.

Vykdant valstybinę ginkluotės programą, baigiamas naujo Rusijos raketų komplekso "RS-28 Sarmat" kūrimas. Naujosios raketos bandymai baigėsi 2018 metais. Komplekse bus gausu įvairiausių kovinių blokų, įskaitant naujos kartos viršgarsinius, ir 2021 metais kompleksą pradės naudoti Strateginės raketų pajėgos. Atkreipiame dėmesį, kad viršgarsinis kompleksas "Avangard", visų pirma skirtas "Sarmat", jau budi Dombarovsko raketų divizijoje.

Naujausia tarpžemyninė balistinė raketa (TBR) pakeičia galingiausią pasaulyje raketą "R-36M2 Voevoda" (pagal NATO klasifikaciją — "SS-18 Satana"). "Sarmat" galimybės leidžia skristi aplenkiant priešraketinės gynybos zonas nenuspėjamomis trajektorijomis, todėl visos esamos ir perspektyvios potencialaus priešo gynybinės sistemos gali užkirsti kelią viršgarsiniams individualių nurodymų blokams.

Esminis skirtumas tarp "Sarmat" ir "Voevoda": naujoji TBR su viršgarsiniais Yu-71 tipo blokais gali būti naudojamas kaip didelio tikslumo ginklas nebranduolinėje įrangoje. Maždaug 15 Macho (septynių kilometrų per sekundę) atmosferos greičiu kinetinė bloko energija garantuoja branduoliniam smūgiui būdingą naikinamąjį pobūdį, tačiau be radioaktyvaus ploto užteršimo. Reikšmingas viršgarsinių manevravimo kovinių galvučių pranašumas yra galimybė labai tiksliai pakoreguoti trajektoriją, patekti į objektą už tūkstančių kilometrų nuo TBR starto taško.

Baigtas pramoninės gamybos modernizavimas, kas leidžia pradėti naujos raketos serijos gamybą, ji bus dislokuota Krasnojarsko krašte ir Orenburgo srityje. Taigi, Rusija kuria savo izoliavimo potencialą.

Per abu polius

Visos technologiškai išsivysčiusios pasaulio šalys bando įveikti konkurentus kurdamos ir gamindamos sunkias tarpžemynines raketas, tačiau Rusija nukeliavo toli į priekį. Antžeminė raketų sistema su "RS-28 Sarmat" sunkiosiomis tarpžemyninėmis balistinėmis raketomis rodo pranašumą visais atžvilgiais.

Pasaulyje nėra analogų pagal atstumą, greitį ir įspūdingą galią. "Sarmat" pagal skrydžio nuotolį — iki 18 tūkstančių kilometrų — daugiau nei pusantro karto viršijo "Vaevoda", kuri buvo neprieinama užsienio konkurentams. Iki dešimties tonų padidėjo naudingoji apkrova. Priekinė dalis geba išsiskirstyti, sudaryta iš 10 atskirų blokų. Naujosios raketos pradinė masė yra 208 tonos (iš jų 178 tonos yra kuras). Bendras raketos ilgis yra 35,5 metro, skersmuo — trys metrai.

Kovos galios atžvilgiu "Voevoda" ir "Sarmat" yra palyginami, o starto stadija ir naujojo TBR sugebėjimas įveikti "Aegis", THAA ir kitas sistemas kelia didesnį susidomėjimą. Tarpkontinentinė balistinė raketa privalo sėkmingai įveikti oro gynybos priešraketinės gynybos sistemas, laiku ir tiksliai pataikyti į taikinį. Net "Voivoda" kovinės galvutės skriejo link taikinio melagingų elementų debesyje (raketos galvūgalį sudaro dešimt 800 kilotonų kiekvienas sveriančių blokų. Logiška manyti, kad "Sarmat" turi iš esmės naujas apsaugos ir kamufliažo priemones. Skirtingos galios ir paskirties blokų eilėje tikrai yra galingų kovos su priešo radaru priemonių ir kitų novatoriškų komponentų. Kaip tai veikia?

Po atsiskyrimo manevrinis blokas juda maždaug 15 Macho (septynių kilometrų per sekundę) greičiu šimto kilometrų aukštyje ir prieš patekdamas į tankius atmosferos sluoksnius (tiesiai virš taikinio) atlieka sudėtingą manevrą priešo priešraketinei gynybai įveikti. Kaip minėta aukščiau, panašios kovinės galvutės gali būti skirtos nebranduoliniams smūgiams vietinių konfliktų metu bet kurioje pasaulio vietoje.

Dvi pagrindinės gairės, kaip sukurti naują sunkia "Sarmat" — nepažeidžiamumas prieš priešraketinės gynybos sistemas ir minimalus skraidymo laikas — leido pasiekti rekordinį greitį, nuotolį, naudingąją apkrovą ir 60 sekundžių kovinį pasirengimą (žaibiška reakcija priešo branduolinio smūgio atveju). Tikėtino priešo teritorijos "orbitinio bombardavimo" technologija palei suborbitalinę trajektoriją per Pietų ašigalį (apeinant esamas ir perspektyvias priešraketinės gynybos sistemas), integruota į naująją TBR, leidžia paleisti civilinės paskirties erdvėlaivius (savo eksploatacijos pabaigoje kiekvienas "Sarmat" gali grąžinti didelę dalį investicijų).

Pagrindiniai parametrai

Kiek naujų sunkiųjų raketų gaus Rusijos strateginių raketų pajėgos? Anksčiau Amerikos CNBC kanalas su nuoroda į JAV žvalgybos bendruomenę, kalbėjo apie 60 "Sarmat", tai maždaug atitinka "Voevoda" skaičių dviejuose padaliniuose (Krasnojarsko krašte ir Orenburgo srityje). Tačiau RF Gynybos ministerija gali turėti kitų planų. Informacija yra tik apie maksimalų TBR ir kovinių blokų skaičių, nustatytą START-III susitarimu, siekiant grupuoti Rusijos strategines branduolines pajėgas (SBP) ir JAV strategines puolamąsias pajėgas (SPP). Rusijos Federacijai tai yra 700 dislokuotų paleidimo įrenginių ir 1 550 kovinių blokų. Be to, Strateginės raketų pajėgos turi apie 60 procentų bendro strateginių branduolinių pajėgų nešėjų ir kovinių galvučių skaičiaus, ir planuoja, kad iki 2024 metų atsižvelgiant į eksploatuojamus "Topol-M" ir "Jars" kompleksus, atsiranda daugialypė perspektyva.

Nustatant Rusijos strateginių raketų pajėgų plėtros perspektyvas, būtina atsižvelgti į branduolinių raketų potencialo pokyčius ir JAV užsienio politikos ypatybes, Vašingtono pasitraukimą iš INF sutarties ir galimą Amerikos vidutinio nuotolio raketų dislokavimą Europoje — arčiau Rusijos Federacijos. Pavyzdžiui, Lenkijoje ir Rumunijoje įvairaus parengties laipsnio dislokuotos Pentagono priešraketinės gynybos sistemos su universaliaisiais paleidimo įrenginiais Mk-41. Iš čia galima paleisti "Standard-3" raketas ir vidutinio nuotolio "Tomahawk" sparnuotąsias raketas. Be to, Lenkijoje ir Rumunijoje įsikūrę JAV smogiamieji dronai gali būti aprūpinti branduoliniais ginklais. Žinoma, panaudojus vidutinio nuotolio smogiamuosius komponentus prieš Rusijos Federaciją, tiek JAV, tiek šalys, iš kurių buvo paleistos raketos, pateks į atsakomojo smūgio zoną. Tai buvo tiesiogiai pasakyta Rusijos strateginių raketų pajėgų vado Sergejaus Karakajevo interviu leidiniui "Krasnaja zvezda".

Strateginės raketų pajėgos planuoja 2020 metais surengti daugiau kaip 200 įvairių lygių pratybų ir surengti šešis TBR (iš jų penki iš Plesecko kosmodromo) paleidimus. Praėjusiais metais vyko maždaug tiek pat karinių pratybų, buvo paleistos penkios strateginės raketos, kurios patvirtino aukštą raketų sistemų patikimumą ir visos kariuomenės efektyvumą.

Šiuolaikinės strateginės raketų pajėgos — tai trys raketų armijos, 12 raketų formacijų (įskaitant keturias stacionarias divizijas su šachtiniais paleidimo įrenginiais ir aštuonias mobiliąsias divizijas su mobiliosiomis antžeminių raketų sistemomis). Tikiu, kad visiems agresoriams pakaks raketų. Potencialus priešininkas neturėtų tikėtis prevencinio (nuginkluojančio) smūgio.

Strateginių raketų pajėgų objektai yra patikimai apsaugoti nuo oro atakos moderniomis priešlėktuvinėmis sistemomis "S-300PM" ir "S-400", aktyviosios gynybos sistema "Mozyr" ir pažangiomis oro gynybos sistemomis, veikiančiomis įvairiais fiziniais veikimo principais. Diegiamos robotizuotos valdymo sistemos. Strateginės raketų pajėgos atlieka svarbiausią vaidmenį branduolinėje triadoje. Naujoji sunkioji "Sarmat" raketa užims svarbiausias pozicijas strateginėse raketų pajėgose ir branduolinėje atgrasymo sistemoje.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.