"Mes ką, Rusijoje?": Rygos rusofobai pasipiktino rusų kalba viešajame transporte

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/baltic/... 2020-05-22 13:47:00, skaitė 1017, komentavo 4

Koronaviruso pandemijos metu Rygos viešajame transporte skamba pranešimai, primenantys saugumo priemones. Informacija skelbiama ir rusų kalba

VILNIUS, gegužės 22 — Sputnik. Rygoje vietiniai pasipiktino Twitter, kad viešajame transporte pranešimai skamba rusų kalba, rašo Sputnik Latvija.

"Kodėl @Rigassatiksme transporte pranešimai apie kaukes skamba rusų kalba? Rusų kalba! Mes ką, Rusijoje?" — rašė vartotojas "Patiesība ir tur ārā".

Savivaldybės įmonės "Rīgas satiksme" atstovai keleiviui atsakė, kad pranešimai skelbiami ne tik rusiškai, bet ir angliškai, ir visa tai buvo padaryta siekiant informuoti kuo daugiau keleivių nepaprastosios padėties metu.

Latvijos viešajame transporte perspėjama, kad COVID-19 pandemijos metu reiktų įvertinti kiekvienos kelionės būtinybę ir privaloma užsidengti nosį ir burną.

Bendrovė pažymėjo, kad 50 proc. šių pranešimų skamba latvių kalba, 25 proc. — rusų kalba, dar 25 proc. — angliškai. Informacija monitoriuose pateikiama tik latvių kalba. Pranešimai stotelėse taip pat skamba latvių kalba.

Tačiau šio paaiškinimo, atrodo, nepakako kai kuriems piliečiams.

"Po tuo "palaipsniui keičiami" Rīgas satiksme laisvai ir be problemų į priekį pastato kirilicą", — pasipiktino aktyvistas Ainis Sprogis, žinomas dėl piketų prieš Pergalės dieną.

Visą tai pradėjęs vartotojas taip pat liko nepatenkintas ir transporto įmonei atsakė, kad su tokia pačia sėkme galima buvo pasirinkti ukrainiečių arba kinų, o ne rusų kalbą, nes "tai nėra ES kalba".

Latvijoje apie 40 procentų gyventojų yra rusakalbiai. Latvių kalba laikoma valstybine kalba, o rusų turi užsienio kalbos statusą, kaip ir, pavyzdžiui, anglų ar vokiečių.

Daugelis Latvijos piliečių nacionalistų dažnai pasipiktinę tuo, kad parduotuvėse galima rasti rusiškų užrašų, o viešose vietose — išgirsti rusų kalbą.

Be to, dabartinė Rygos politika nukreipta taip, kad būtų išstumtos tautinių mažumų kalbos. Pagal Latvijoje priimtą įstatymą, 2020 metais visas vidurinis išsilavinimas vyksta tik latvių kalba. Taip pat nuo rugsėjo 1 dienos visose respublikos ikimokyklinio ugdymo įstaigose latvių kalba turėtų būti vartojama kaip pagrindinė kalba vaikams nuo penkerių metų.

Interviu "Sputnik Lietuva" partijos "Latvijos rusų sąjunga" lyderis Miroslavas Mitrofanovas jau paaiškino, kad skirtingai nei kitos Baltijos šalys, Latvijoje nacionalizmas yra kultūrinio pobūdžio, tai yra, piliečiams kelia pasipiktinimą būtent rusų kultūra. Mitrofanovas paaiškino, kad "smerkiami" ne konkrečiai rusų tautybės žmonės. Latvijos elitą erzina būtent rusų kalbos buvimas.

Rusija pažadėjo kreiptis į Europos Tarybą su prašymu iškelti rusakalbių piliečių diskriminacijos Baltijos šalyse klausimą.