Lietuvos medžioklės ypatumai arba Kaip ministras lankais skaudžiai užkliudė visuomenę

Autorius: Domantas Klyva Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-05-19 12:45:00, skaitė 948, komentavo 1

Lietuvos medžioklės ypatumai arba Kaip ministras lankais skaudžiai užkliudė visuomenę

Aplinkos ministras, bandydamas nuo 2022-ųjų įteisinti medžioklę lankais bei durklais, skaudžiai užkliudė visuomenę, įstatymo pataisos taip sujaudino žmones, kad ministrui net teko atšaukti visus pokyčius, viceministrei atsistatydinti

16 gamtosaugos aktyvistus vienijančių organizacijų išplatino viešą kreipimąsi į premjerą ir prezidentą. Nurodydamos, kad aplinkos ministras Mažeika priėmė su visuomene nederintą medžioklės taisyklių įsakymą, o po to esą viešai melavo, kad toks derinimas vyko, jos reikalauja pakeisti aplinkos ministrą.

"Tai buvo nedidelė balta katytė..." — pirmieji Jono Biliūno novelės "Kliudžiau" žodžiai. Novelė yra apie įvykį, kuris nutiko berniukui ir sukrėtė jį visam gyvenimui. Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika jau seniai nebe berniukas. Aplinkos ministras, bandydamas nuo 2022-ųjų įteisinti medžioklę lankais bei durklais, skaudžiai užkliudė visuomenę.

Novelės "Kliudžiau" berniukas žaidė su lanku ir strėlėmis, įsivaizduodamas esąs "Amerikos tyrlaukių gyventojas, Kuperio aprašytas". Jis pamato vargšę katytę, sudžiuvusią, šlapią. Berniukas tuomet apmąsto, koks galėjo būti varganas tos katytės gyvenimas, bet tuojau pat nuveja šias mintis šalin ir pašauna katytę. Katytė susirietė ir kankinosi iš skausmų. Berniukas ėmė jos gailėti, metė lanką ir pabėgo. Lauke nesirodė tris dienas. Kai išėjo į lauką, pamatė, jog katė guli susirietus prie tvoros. Tik tos strėlės neėmė, tos, kuria šovė į tą katytę. Pasakojimas baigiasi žodžiais: "Tai buvo vienatinis mano gyvenime šovinys. Bet laimingas: aš jį ir ligi šiolei dar tebenešioju savo krūtinėje."

Šiuo poelgiu berniukas norėjo sau ir visam pasauliui įrodyti, kad jis gali, kad jis jau yra suaugęs, tačiau, kaip paaiškėja iš kūrinio, toks jis nėra. Šis kūrinys yra lyg vyriškumo testas, kurio berniukas neišlaiko.

Jonas Biliūnas — garsus XX a. pradžios rašytojas, parašęs daug kūrinių, daugiausia novelių. Novelė "Kliudžiau" yra įtraukta į šimtuką reikšmingiausių lietuvių vaikų rašytojų kūrinių sąrašą.

Tais laikais dar nebuvo socialinio tinklo Facebook, kuriame bet kas, bet kada galėtų išreikšti savo nuomonę. Net apie ministrą. Šiandien — XXI a. — gali. Ir apie aplinkos ministrą, ir apie jo iniciatyvas medžioti lankais.    

Šiais laikais žurnalistas Vytautas Matulevičius savo Facebook laiko juostoje čia ir dabar konstatuoja, klausia, komentuoja: "Ranka glostanti ir ranka žudanti. Kuo užsiima aplinkos ministras šiuo sudėtingu metu? Jis randa laiko įteisinti išskirtinai žiaurų gyvūnų žudymo būdą — medžioklę lankais. Ir dar po to aiškina, kad šitas žudymo būdas įsigalios tik nuo 2022 metų, kai bus "su visuomene išdiskutuotos taisyklės".

Žurnalistas Matulevičius tęsia ir įsivaizduoja: "Taigi, be viso kito Lietuvoje dar ir įsitvirtina neregėta teisės aktų priėmimo tvarka, kai tie aktai pirmiausia priimami, o jau po to "diskutuojama" su visuomene. Beje, ir tai, kad ministras pats priklauso gyvūnų žudikams, kažkaip sunkiai dera su šventa aplinkos ministerijos misija — būti atsakinga už gamtos išteklių apsaugą. Taip ir įsivaizduoju ministrą Kęstutį Mažeiką, sėlinantį su ką tik įteisintu lanku tų išteklių saugoti".

Vytautas Matulevičius: Ranka glostanti ir ranka žudanti
Vytautas Matulevičius: Ranka glostanti ir ranka žudanti

Žurnalistas Dovydas Pancerovas taip pat nutarė netylėti: "Visada protingiau patylėti, bet apie medžioklę lankais visgi nepatylėsiu". Ir net prisiminė amerikiečių rašytoją Viljamą Folknerį: "Amerikiečių rašytojas Williamas Faulkneris savo kūriniuose rašė apie išgalvotą Džefersono miestą pietinėje Amerikoje, kur žmonės net ir dešimtmečius po pilietinio karo sunkiai tvarkėsi su problemomis dėl baltaodžių ir juodaodžių santykių". Žurnalistas Pancerovas sako paprastai, — "jie sunkiai atsikratė rasizmo ir menkinančio požiūrio į kitą žmogų, net jeigu šis teturėjo 1/8 kitos rasės kraujo".

Pancerovas akies krašteliu stebi tai, kas dabar vyksta Lietuvoje dėl medžioklės lankais ir jam šitai primena Folknerio aprašytą Pietų Ameriką, "kur ilgus metus kultūros ir tradicijų nulemtas bukaprotiškumas buvo toleruojamas tarytum savasties ar tapatybės dalis. Tarytum grobuoniškas santykis su kita gyvybe gali būti pateisinamas, nes šitaip pasaulį suprato protėviai, seneliai ir tėvai".

"O gal ne? Gal nebūtinai šiandieną turime toleruoti tai, kas vakar atrodė priimtina?" — klausia Pancerovas. Jo manymu, civilizuotoje ir kultūringoje šalyje reiktų diskutuoti ne apie medžioklės būdus, bet apie laipsnišką pramoginės medžioklės uždraudimą.

Dovydui Pancerovui medžioklė lankais primena rasizmą
Dovydui Pancerovui medžioklė lankais primena rasizmą

Žurnalistė Rūta Mikelkevičiūtė taip pat klausia savo Facebook draugų: "Pramogų pritrūko? Gal tarp mano draugų yra medžiotojų, kurie paaiškintų koks apskritai yra medžioklės tikslas? Maksimoj ir Rimi mėsos iki kaklo, vakar mačiau dar..."

Rūta Mikelkevičiūtė: Pramogų pritrūko?
Rūta Mikelkevičiūtė: Pramogų pritrūko?

Tačiau žurnalistas Aurimas Perednis — optimistas, jis teigia, kad ateina karta, kuriai smurtas prieš silpnesnį, empatija skriaudžiamam, negalinčiam apsigint, jau nėra tušti žodžiai.

Aurimas Perednis deda viltis į jaunąją kartą
Aurimas Perednis deda viltis į jaunąją kartą

Žurnalistė Rita Miliūtė — realistė. Ji medžioklės ypatumus valdžios koridoriuose įvertino su sarkazmu.

Rita Miliūtė: "Iš ko pažinsi džentelmeną medžiotoją žalių valstiečių ministerijoje? Kai susimovęs su lankų medžiokle praleidi į atsistatydinimą medžioklę moterį, savo viceministrę. Užtat Biliūną skaitė. Arba kažką į tą pusę, apie nesužiūrėtus vaikus-lankininkus".

Rita Miliūtė apie ministrą džentelmeną
Rita Miliūtė apie ministrą džentelmeną

"Aplinkos viceministrė Rasa Vaitkevičiūtė prisiima atsakomybę už nesuderintą, klaidingą sprendimą ir atsiprašo", — operatyviai pranešė aplinkos ministro viešųjų ryšių patarėjas Justas Jaskonis. O premjeras Saulius Skvernelis patikino, kad ministru pasitikintis.

Mažeika iš pareigų trauktis neketina. Krito aplinkos viceministrė — Rasa Vaitkevičiūtė traukiasi iš pareigų. Apie tai pranešė pats aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

Medžioklės tarybai vis dar formaliai vadovaujanti Vaitkevičiūtė bei Mažeika sulaukė aštrios gamtininkų, opozicijos ir valdančiųjų kritikos po to, kai aplinkos ministras pasirašė įsakymą, įteisinantį medžioklę lankais bei kitus kontroversiškus pakeitimus dėl medžioklės su šunimis, prožektoriais bei kita. Mažeika teigė, kad sprendimą įtraukti lankus į įsakymą priėmė Medžioklės taryba, kuriai (vis dar formaliai) vadovauja Vaitkevičiūtė.

Dar ministras teigia gerai neprisimenąs, kas į jo politinę komandą buvo delegavęs Vaitkevičiūtę. "Mokslininkai, miškininkų bendruomenė. Ji gi miškininkė pagal išsilavinimą. Kelių žmonių paklausiau", — sakė Mažeika. Iki šiol atminties sutrikimais ministras nesiskundė.

Ši istorija daug ką atskleidė: ir visuomenės jautrumą, ir atskirų grupių bei asmenų interesus, įtaką. Ji verta detektyvų rašytojo plunksnos. Politinio detektyvo. O gal ir STT dėmesio paties ministro politiniams rėmėjams.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.