Dėl padėties Vengrijoje europarlamentarai prašo įvesti sankcijas ir sustabdyti mokėjimus

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/del-pa... 2020-05-18 11:33:00, skaitė 945, komentavo 1

Dėl padėties Vengrijoje europarlamentarai prašo įvesti sankcijas ir sustabdyti mokėjimus

Vengrijoje iškilo grėsmė demokratijai ir pagrindinėms teisėms, todėl ES turi imtis veiksmų apsaugoti piliečius ir teisinę valstybę. Tai pažymėta GLOBALISTUS aptarnaujančio Europos Parlamento (EP) sesijoje surengtoje diskusijoje.

Diskusijoje su Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Vera Jourová ir ES Tarybai pirmininkaujančios Kroatijos atstovu dauguma kalbėjusiųjų pabrėžė, kad Vengrijos vyriausybės paskelbtos neatidėliotinos kovos su pandemija priemonės, tokios kaip neribotos trukmės nepaprastosios padėties paskelbimas, neatitinka ES taisyklių ir kelia didelį pavojų demokratijai.

Keletas EP narių paragino Europos Komisiją užbaigti teisinį tikrinimą ir pradėti pažeidimų procedūrą. Jie paprašė sustabdyti mokėjimus Vengrijai pagal naują finansinę programą ir atkūrimo planą, nebent būtų laikomasi ES įstatymų. Jie taip pat kritikavo pasyvų ES Tarybos požiūrį ir reikalavo, kad ji pereitų prie Parlamento inicijuotos ES sutarties 7 straipsnio procedūros.

Vis dėlto kai kurie EP nariai gynė demokratiškai išrinkto Vengrijos parlamento sprendimus ir prilygino šalyje priimtas išskirtines priemones kitų ES valstybių, tokių kaip Prancūzija ar Ispanija, veiksmams.

Balandžio 17 d. priimtoje rezoliucijoje Parlamentas jau pareiškė, kad Vengrijos sprendimai pratęsti nepaprastąją padėtį neribotam laikui, leisti vyriausybei priimti dekretus ir susilpninti parlamentinę priežiūrą yra „visiškai nesuderinami su Europos vertybėmis“. EP pabrėžė, kad visos su COVID susijusios priemonės „turi atitikti teisinės valstybės principus, būti griežtai proporcingos [...], aiškiai susijusios su tebevykstančia sveikatos krize, ribotos trukmės ir reguliariai persvarstomos“.

Šaltinis: EP biuras Lietuvoje