Lukašenka pakvietė kitų valstybių vadovus į Pergalės Paradą Minske

Autorius: Anno Šaltinis: http://ldiena.lt... 2020-05-05 22:38:00, skaitė 844, komentavo 3

Lukašenka pakvietė kitų valstybių vadovus į Pergalės Paradą Minske

Baltarusijos prezidentas pakvietė „bent jau buvusios sąjungos“ kolegas. Jo manymu, būtina surengti paradą Minske, nes jis yra respublikos sostinė, kuri „buvo nutrinta nuo žemės paviršiaus ir jai teko priimti pirmą smūgį“, praneša  RBK.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pakvietė kitų valstybių vadovus apsilankyti Minske ir dalyvauti pergalės parade. Jis tą jis pasakė bendraudamas su žurnalistais.

„Aš viešai kviečiu valstybių vadovus, nos buvusios [Tarybų] sąjungos, atvykti į Minską“, - pasakė jis.

Anot Lukašenkos, būtų teisinga susirinkti Minske, nes šis miestas yra  sostinė respublikos, kuri buvo „nušluota nuo žemės paviršiaus“, kuriai “teko priimti pirmą smūgį”.

„Tai labiausiai nukentėjusi respublika - gyvas karo paminklas“, - pažymėjo prezidentas.

Ar buvo Baltarusijos valdžios oficialūs kvietimai kitų šalių vadovams, Lukašenka nepranešė.

Prieš dvi dienas Baltarusijos vadovas pareiškė, kad Minske nebus atšauktas karinis paradas 75-osioms Pergalės metinėms Didžiajame Tėvynės kare paminėti, nes „tūkstančiai ir tūkstančiai žmonių“ norėtų, kad šis renginys įvyktų.

„Turiu pasakyti, kad mes negalime atšaukti parado. Tiesiog negalime. Aš ilgai apie tai galvojau. Be abejo, tai emocinis, giliai ideologinis dalykas “, - pasakė jis

A. Lukašenka pasakė, kad prievarta nieko į paradą “netemps”, kad valdžia supras, jei žmonės„ bijo, saugo savo sveikatą “. Valstybės vadovas pasakė, kad kai kurie Rusijos deputatai ir senatoriai panoro apsilankyti parade Minske.

„Mes sveikiname tai. Tegul atvažiuoja. <...> Aš manau, kad mes susitarsime su Rusijos vadovybe dėl norinčių apsilankyti pas mus skrydžių", - padarė išvadą Lukašenka.

Skirtingai nei Baltarusijos valdžia, Rusija nusprendė atsisakyti kasmetinio karinio parado gegužės 9 d. Raudonojoje aikštėje Maskvoje dėl koronavirusinės infekcijos plitimo. 

Prezidentas Vladimiras Putinas balandžio viduryje pavedė perkelti Pergalės paradą, tačiau naujos datos kol kas dar nenurodė. Tuo pat Rusijos vadovas patikino, kad Rusija būtinai atšves. Šiais metais, gegužės 9 d., Pergalės dieną, danguje virš Maskvos įvyks tik oro paradas ir saliutas.

Balandžio pradžioje du šaltiniai, artimi Gynybos ministerijos ir artimi prezidento administracijai, teigė, kad jei paradas bus atšauktas gegužės 9 d., jį galima atidėti vėlesnei datai. Pašnekovai pažymėjo, kad pagal tokį scenarijų paradas gali būti surengtas arba rugsėjį, arba lapkritį. Pirmuoju atveju kalbama apie parado surengimą Antrojo pasaulinio karo pabaigos datai (rugsėjo 3 d.). Parado surengimas lapkričio mėnesį yra kaip galimybe paminėti paradą, vykusį Raudonojoje aikštėje 1941 m. lapkričio 7 d., mūšių už Maskvą įkarštyje.