Ar bulvė valgoma?

Autorius: Eglė Jūrėnaitė Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ar-b... 2020-04-20 07:31:00, skaitė 844, komentavo 3

Ar bulvė valgoma?

Dabar – nelabai. Pavasarį viskas sužaliuoja… Netgi bulvės. Tik žmonėms tai ne į naudą.

Iš tikrųjų bulvė yra kiauliauogė (tokia augalų gentis). O dauguma kiauliauogių yra nuodingos – kaupia savyje įvairius alkaloidus, pagrinde solaniną (nuo kurio ir kilo bulvinių šeimos pavadinimas – Solanaceae). Bulvinių šeimoje gyvena tikrai nuodingi augalai: paprikos, pomidorai, baklažanai… Juokauju, turėjau omenyje drignę, durnaropę, šunvyšnę bei tabaką.

Tai va tas nuodingasis alkaloidas solaninas mažesniais ar didesniais kiekiais kaupiasi bulvinių (Solanaceae) šeimos nariuose. Nuo jo gali pykinti, viduriuojama, sutrinka virškinimas ir t.t.

Bet sugrįžtam prie bulvių.

Kaip jis kaupiasi? Jaunose šviežiose bulvytėse solanino nėra arba beveik nėra. Tuo metu bulves galima drąsiai valgyti su lupena ir džiaugtis gyvenimu. Bet… su laiku jo kiekis gumbe vis didėja. Gumbai išsilaiko per žiemą iki pat pavasario. Gerai, jei tamsiai, vėsiai. Tada dar nieko. O namuose šilta. Dar jei saulutė pašviečia, maloniai apšviesdama ir sušildydama maišelį… Išsitraukiat žalias ir sudygusias bulves su nuodais. Ką daryti – negi išmesi? Žalių vietų ir daigų tikrai nesiūlau valgyti – realiai ten nuodų sankaupos. Kai kas nekreipia dėmesio ir vis tiek supjausto tas vietas į sriubą. Kai kam nesuveiks, o kai kas pajutęs pykinimą suvers jį kokiai ligai ar virusui. Tuo ir slaptingas tas solaninas – prisivalgęs tokių bulvių gali ir nesuprasti, kodėl prastai jautiesi.

Taigi, ilgai laikant bulves, daugiausia solanino susikaupia daiguose bei žievelėje. Ir dėl šviesos pažaliavusiose gumbo vietose, kurias būtina išpjauti.

Dėl Dievo meilės, kam bulvei visi tie alkaloidai? Kad gumbų lauke nesuėstų laukiniai žvėrys… ir žmonės :)) Pažaliavusi bulvė pasidaro karti, aitri, labai bjauraus skonio. Teko ir man ragauti. Paskui dar gerklėje kurį laiką toks aitrumas jaučiasi. Tokių tikrai nesinori valgyti. Bulvė solaniną bei kitus alkaloidus naudoja kaip natūralų pesticidą – fungicidą- insekticidą. Beje, jo nuodingumą būtų galima prilyginti metafosui arba parationui – fosforo pagrindo insekticidui, naudojamam prieš augalų kenkėjus.

Šiuo metu iki naujo derliaus bulves geriau vartoti saikingai. Žinau, sunku – juk lietuviai – bulvių tauta. Galit kurį laiką pagyventi be cepelinų. Arba su truputį mažiau cepelinų.

Ir geriau dabar nevalgykit žalių bulvių. Ta prasme žalių ir pažaliavusių.

Eglė Jūrėnaitė