Socialiniai tinklai imasi cenzūros dėl COVID-19 naujienų

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2020-04-06 08:13:00, skaitė 863, komentavo 0

Socialiniai tinklai imasi cenzūros dėl COVID-19 naujienų

Kelios didžiausios pasaulyje socialinės žiniasklaidos kompanijos paskelbė apie bendradarbiavimą kovojant su dezinformacija, susijusia su siaučiančia COVID-19 epidemija. Nors teigiama, kad vienintelis tikslas yra dezinformacijos ir klaidingų naujienų šalinimas bei užkardymas, buvo pradėta baimintis, jog tai yra socialiai destruktyvaus pogrindžio pradžia ir galimybė įvesti cenzūrą.

Prieš kelias dienas „Facebook“ ir „Twitter“ nusprendė ištrinti dviejų pasaulio lyderių įrašus. Pirmasis pakliuvo Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro, jis pasidalino vaizdo įrašu ir pateikė savo nuomonę, kad hidroksichlorokvinas tikrai veikia gydant Covid-19.„Facebook“ nusprendė, kad tai prieštarauja tam, ką priėmė Pasaulio sveikatos organizacija, ir sunaikino vaizdo įrašą. „Twitter“ sekė tokiu pačiu pavydžiu ir pašalino du Bolsonaro pranešimus. Jie taip pat ištrynė Venesuelos prezidento Nicolás Maduro įrašą „Twitter“ platformoje.

Net buvęs Niujorko meras ir D.Trumpo advokatas Rudy Giuliani patyrė cenzūrą. Jis savo „Twitter“ paskyroje taip pat buvo pasidalinęs informacija, kuri teigė, kad hidroksichlorokvinas yra efektyvus ir jį galima naudoti dezinfekcijai. Nepriklausomai nuo mokslinės tiesos, slypinčios kovoje su Covid-19, yra kita pusė. Ir problema yra ta, kad „Facebook“ ir „Twitter“ peržengia ribas naikindama informaciją savo nuožiūra ar vykdydama kažkieno nurodymus ir ambicijas.

Tarkime, Balsonaro, tam tikromis temomis, ypač dėl homoseksualumo, turi griežtą nuomonę, kuri tikrai ne visiems patinka. Tačiau jis yra demokratiškai išrinktas didžiausios Pietų Amerikos valstybės vadovas ir turi teisę pasisakyti bei išreikšti nuomonę korona viruso atveju. Tačiau, pasirodo, žodžio laisvė baigiasi ten, kur prasideda Silicio slėnio atstovų ambicijos. Jie aiškiai parodo, kieno pasisakymų „neverta“ transliuoti ir leidžia legitimizuoti sau patogią tiesą.

Donaldas Trumpas puikiai žinomas kaip aktyvus „Twitter“ naudotojas. D. Trumpo aplinka tai pat susidūrė su cenzūravimu. Jau spėjo pasipilti informacija, jog „Twitter“ manipuliuoja JAV rinkėjais. Kovo mėnesį „Twitter“ pritaikė „manipuliuotos“ žymą vaizdo įrašui, kuriame kalbėjo demokratų lyderis Joe Bidenas. Vaizdo įrašas buvo retransliuotas prezidento Donaldo Trumpo, taip pat juo pasidalino jo socialinės žiniasklaidos direktorius Danas Scavino. 

Kai „Twitter“ paskelbė, kad žymės pranešimus, kuriuose yra  klaidinanti arba manipuliuojanti informacija, vienintelis dalykas, kuris buvo aiškus dėl jos taisyklių, buvo tas, kad jų formuluotės buvo tokios miglotos, kad iš tikrųjų bus savavališkos ir pritaikomos pagal poreikius. Nors teigia, kad daryti pakeitimus ir filtruoti informaciją, tiek „Facebook“, tiek „Twitter“ tinkluose nusprendė tik dėl bandymo apsaugoti asmenis nuo neteisingai plintančios informacijos dėl viruso ir siekiant nesėti panikos visuomenėje, kyla daug klausimų pagal ką informacija yra atrenkama ir kas yra įvardijami kaip „teisingi“ faktai ir šaltiniai.

Remiantis tomis taisyklėmis, socialiniame tinkle palikta žinutė gali būti pavadinta „apgaulinga“, jei kontekstas, kuriuo dalijamasi, „gali sukelti painiavą ar nesusipratimą“ arba „rodo sąmoningą ketinimą apgauti žmones“. Kas gali tai nuspręsti? Ar socialinių tinklų administratoriai yra teisingumo arba sveikatos  ministerijos darbuotojai, galintys objektyviai vertinti informaciją?