Konservatoriai prieš Verygą: karantinas kaip politinio žaidimo objektas

Autorius: Petras Rekašius Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-04-01 08:29:00, skaitė 658, komentavo 3

Konservatoriai prieš Verygą: karantinas kaip politinio žaidimo objektas

Dėl COVID-19 Lietuvoje paskelbus karantiną, netrūksta įvestais apribojimais nepatenkintų žmonių. Girdėti balsai, keiksnojantys Aurelijų Verygą, kaip tariamą blogybių kaltininką. Tarp jų ir vadinamoji "Žmonių partija". Kas tai — teisybės paieškos ar politinis žaidimas?

Iš tiesų, karantinas daug kam nepatinka. Vieni skundžiasi apribotomis asmeninėmis laisvėmis, kiti — priešingai — reikalauja griežtesnės kontrolės. Medikų sąjūdis, pavyzdžiui, reikalauja nušalinti Verygą nuo pareigų ir įvesti griežtesnes karantino priemones. Tuo tarpu ekonominei situacijai karantinas neišvengiamai pakenks — prognozuojami tiek 11,4 %, tiek 20,8 % Lietuvos BVP nuosmukio 2020 m. scenarijai.

Ryškėja ir socialinės problemos. Negalintys dirbti iš namų paliekami gyventi iš santaupų, jei tokių apskritai turi. Skurdžiausioms šeimoms, kurių vaikai mokyklose pretenduoja į nemokamą maitinimą, pastarosioms užsidarius kyla paprasčiausio prasimaitinimo klausimas.

Nors Lietuvoje ramu, kituose COVID-19 krizės labiau paliestuose kraštuose (pavyzdžiui, Italijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje) bręsta neramumai.

Ir tai — tik pradžia. Koronaviruso išplitimo pikas prognozuojamas balandžio pabaigoje. Karantinas gali gerokai užsitęsti. Be abejo, visuomenės sveikatos požiūriu jis yra būtinas. Kita vertus, būtų naivu manyti, kad iš susiklosčiusios padėties nebus mėginimų pasidaryti politinio kapitalo. Būtent čia pasireiškia konservatoriai.

Pastarieji jau ilgai nebėra valdžioje. Kubiliaus "naktinė reforma" 2008-aisiais ir 2009-ųjų sausio 16-osios įvykiai, kaip ir paskesnė antiliaudinė, antisocialinė konservatorių politika, tikrai padarė savo: nors didžiulė dalis jos aukų, ekonominių sunkumų spaudžiamos, seniai paliko Lietuvą, netgi pasilikusiųjų tarpe netrūksta tų, kuriems "Kubilius", "Landsbergis" ir "konservatoriai" yra ne šiaip žodžiai, o keiksmažodžiai.

Bet grįžti į valdžią jie nori. Nors turi ir nemažai palaikančių — ne vien senosios V. Landsbergio "megztųjų berečių" gvardijos, bet ir palyginti neseniai išaugusio biurokratų, biznierių bei kitokių miesčionių tarpe — TS-LKD socialinė bazė visgi per siaura. Laimėti vietų Seime jos, aišku, pakanka. Bet norint paimti valdžią, juo labiau tokią daugumą, kokią 2016 m. įgijo LŽVS, ji visiškai nepakankama.

Kad sugrįžtų, konservatoriai turi gudriai sužaisti. Jų lyderiai bei samdomi politiniai technologai neabejotinai šitai supranta. Šiuo požiūriu, COVID-19 krizė teikia galimybių. Diskreditavus tiek Verygą, tiek LŽVS, kituose Seimo rinkimuose jiems įmanoma "prasimušti" į valdžią, jei ir ne absoliučia dauguma, tai bent prokonservatoriška koalicija. O kadangi "valstiečių" reitingai tikrai ne aukščiausi, pasiekti šį tikslą nėra neįmanoma.

Šiame kontekste minėtasis Medikų sąjūdis gali būti naudingas. Iš tiesų, pastarasis prieš LŽVS vyriausybę protestavo anksčiau.

Kaip ir 2018-ųjų pabaigos pedagogų profsąjungų streikai, prisidengdamas socialinėmis frazėmis jis didino TS-LKD politinį kapitalą. COVID-19 sukeltos krizės akivaizdoje reikiamos propagandinės priemonės tiek Verygą, tiek LŽVS gali paversti atpirkimo ožiais.

Bendras TS-LKD, G. Palucko socdemų ir liberalų frontas prieš LŽVS, kokį kadaise matėme A. Tapino mitinge prie Seimo, šituo galėtų pasinaudoti. Strateginis tikslas, aišku, būtų konservatorių atėjimas į valdžią. Ar tai įvyktų per Anūką, ar I. Šimonyte — antraeilis dalykas. O kokios tokio atėjimo pasekmės, nesunku numanyti. COVID-19 krizės, o ypač dėl jos prasidėsiančios pasaulinės ekonominės recesijos akivaizdoje, antisocialinė konservatorių laikysena būtų išties pragaištinga.

Užsienio politikos prasme būtų dar blogiau: nors rusofobija tarp "tradicinių" Lietuvos partijų yra konsensuso dalykas, TS-LKD atstovauja kraštutiniam flangui. Nacionalinių interesų požiūriu tokios pozicijos adekvatumas, aišku, abejotinas. Pavyzdžiui, COVID-19 panikos kaustomai Europai, o kartu ir Lietuvai pagalbą suteikė ne Jungtinės Valstijos, bet Kinija — šalis, kurią tiek VSD ataskaitos, tiek Landsbergio "Žmonių partija" greta Rusijos nurodo kaip pagrindinę grėsmę nacionaliniam saugumui.  

Priešingai nei Medikų sąjūdis, patys konservatoriai Verygos nuvertimo atvirai nereikalauja, bet žaidžia karantino problema. Nors koronaviruso pikas, kaip minėjome, prognozuojamas balandžio pabaigoje, karantinas yra pratęstas iki balandžio 13 d. Visuomenės sveikatos sumetimais, LŽVS vyriausybė nepaprastąją padėtį turėtų pratęsti. Bet konservatoriai jau dabar priešinasi — pats G. Landsbergis spekuliuoja tariamu tokių veiksmų neteisėtumu.

Apie tariamą TS-LKD "susirūpinimą" visuomenės problemomis šiuo požiūriu negali būti nė kalbos. Vyksta priešrinkiminis politinis žaidimas. Objektų jame daug, bet šįsyk vienas iš jų yra ir visuomenei beveik gyvybiškai svarbus karantinas. Bet Lietuvos konservatoriams politikoje, kaip ir meilėje bei kare, taisyklių nėra. Dabar tuo tik dar kartą įsitikiname. Belieka tikėtis, kad tuo įsitikins ir kiti.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.