Vakarų informacinio karo su Rusija specifika: neturi ką pasakyti — apkaltink

Autorius: Andrius Petrinis Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-03-17 08:09:00, skaitė 771, komentavo 1

Vakarų informacinio karo su Rusija specifika: neturi ką pasakyti — apkaltink

Rytų Europos politinių tyrimų centras (CEEPS) apkaltino Rusijos žiniasklaidą tuo, kad ji kuria neigiamą Baltijos šalių įvaizdį. O gal tik sako tiesą?

Kremliaus "troliai", CEEPS ekspertų nuomone, vaizduoja Baltijos šalis kaip "žlugusias valstybes", kurių pramonė buvo sunaikinta subyrėjus Tarybų Sąjungai. Be to, tyrimo autoriai pabrėžia, kad Rusijos žiniasklaida sąmoningai lygina Lietuvos, Latvijos ir Estijos ekonomiką su turtingiausių Europos šalių pasiekimais, o ne su kitomis buvusiomis TSRS respublikomis, kurių situacija žymiai blogesnė.

Galiausiai, rusų "propagandistai" nesiremia realiais faktais ir paprasčiausiai meluoja, kurdami alternatyvią tikrovę. Tariamas tokio elgesio tikslas — sužlugdyti Baltijos šalių piliečių pasitikėjimą valdžios institucijomis, sukurti nostalgiją Tarybų Sąjungos laikams ir sustiprinti Maskvai palankų požiūrį į užsienio politiką.

O dabar ramiai apie viską iš eilės. Pirma, niekas Rusijoje Baltijos šalių "žlugusiomis valstybėmis" nevadina — tik analizuojamos jų problemos, kurios kelia grėsmę ilgalaikei jų raidai (pavyzdžiui, didelio masto emigracija). Tai, žinoma, nemalonu, bet jeigu apie šias problemas kalba ir akcentuoja jas kaip labai rimtas aukščiausi pačių Baltijos šalių politikai, kodėl apie jas negali kalbėti Rusijos žiniasklaida, neaišku.

Antra, sovietmečiu Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje tikrai buvo išvystyta pramonė. Dabar jų ekonomikų struktūra yra kitokia. Galima kalbėti ir apie tam tikrus laimėjimus. Tačiau tai nepaneigia fakto, kad po išėjimo iš TSRS Baltijos valstybės dėl objektyvių ir subjektyvių priežasčių nesugebėjo išsaugoti savo pramoninio potencialo.

Be to, reikia paaiškinti, kodėl Rusijos žiniasklaidoje aptariamas šis momentas. Tai daroma todėl, kad Baltijos šalys nuolat kalba apie "okupacinę žalą", ir Rusija kaskart priversta priminti joms apie "okupanto" indėlį į jų ūkio plėtrą.

Trečia, CEEPS ekspertai priekaištauja rusiškai medijai dėl to, kad ji tikslingai lygina Lietuvą, Latviją ir Estiją su turtingiausiomis Europos šalimis, o ne su kitomis buvusiomis TSRS respublikomis. Tačiau tuo pat metu tyrimo pristatyme teigiama, kad jų "ekonomikos auga ir augimo tempais keletą metų lenkia daug kitų Europos šalių". 

Tad jeigu Baltijos valstybės tokios sėkmingos, logiška ir net būtina lyginti jas su turtingiausiomis šalimis, o ne su posovietinės erdvės "atsilikėliais". Juk jeigu komandos žaidimas gerėja, ji turi lygiuotis į aukščiausio lygio ekipas, o ne didžiuotis pergalėmis prieš vidutiniokus. Ar ne?

Ketvirta, CEEPS atstovai teigia, kad Rusijos žiniasklaida meluoja ir kuria alternatyvią tikrovę. Na, tada Europos Komisija yra RT ar "Sputnik" filialas, nes kažkodėl nusprendė, kad Lietuva niekaip negali išspręsti skurdo ir socialinės atskirties problemos. Kremliaus "troliai" Briuselyje — nieko sau! Ir dar jie, turbūt, sėdi Lietuvos statistikos departamente, nes jis pateikia "netikrus" duomenis apie masinę emigraciją.

Be to, turbūt, Rusijos agentai skatina betvarkę ir kuria skandalus Lietuvos politinėje sistemoje. Ir tai jau nekalbant apie alternatyvią tikrovę, kurią Vakarų žiniasklaida be perstojo kuria Sirijoje, Ukrainoje, istorijoje su Malaizijos lėktuvo MH17 numušimu bei Skripalių apnuodijimu ir kitais atvejais.

Šiame kontekste išryškėja vienas svarbus momentas. Vakarai vis dažniau neturi, ką pasakyti, kai Rusijos žiniasklaidos priemonės parodo jų problemas ir dvigubus standartus politikoje, ekonomikoje, istorijoje. Ir vietoj to, kad pripažintų savo klaidas ir trūkumus, jie rimtu veidu tiesiog apkaltina kitą pusę melu. Problema ta, kad laikai, kai Vakarų valstybių piliečiai visapusiškai tikėjo savo politikais ir žiniasklaida, praeina (nes per daug netiesos), ir todėl savo tiesmukiška propaganda pastarieji tik dar labiau pablogina savo įvaizdį žmonių akyse.

Tokiu būdu, Baltijos šalių piliečių nepasitikėjimo savo valdžios institucijomis, nostalgijos Tarybų Sąjungos laikams ir simpatijos Maskvos požiūriui į užsienio politiką priežastis yra ne Rusijos žiniasklaidos "šmeižtas" (kuris tėra realių faktų konstatavimas), o neretai nepragmatiška ir neefektyvi šių šalių politika bei primityvūs vakarietiškų informacinio karo ekspertų bandymai pridengti tą neefektyvumą nepagrįstais oponento kaltinimais.

Rusija ne šventa, bet tai Vakarų politikos, žurnalistikos ir ekspertinės kultūros degradacija, į kurią gėda žiūrėti. Gal baikime manipuliacijas ir pradėkime konkuruoti garbingais veiksmais ir svariais argumentais?

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija

Rusijos žiniasklaidos priespaudos atvejai Baltijos šalyse
Rusijos žiniasklaidos priespaudos atvejai Baltijos šalyse