Klaipėdos žmogaus teisių gynėjas Aleksejus Greičius suimtas trims mėnesiams

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/politic... 2020-03-06 12:48:00, skaitė 886, komentavo 5

Klaipėdos žmogaus teisių gynėjas Aleksejus Greičius suimtas trims mėnesiams

Buvęs miesto tarybos deputatas Viačeslavas Titovas pasakojo, kad iš pradžių visuomeninį veikėją ketino paleisti su rašytiniu pasižadėjimu neišvykti iš šalies, tačiau, matyt, "kažkas iš viršaus" apsigalvojo

VILNIUS, kovo 6 — Sputnik. Klaipėdos žmogaus teisių gynėjas, tarptautinės organizacijos "Juvenis" direktorius Aleksejus Greičius areštuotas trims mėnesiams, Facebook pranešė buvęs Klaipėdos miesto tarybos deputatas Viačeslavas Titovas.

Jam pateikti įtarimai šnipinėjimu, už tai Lietuvoje gali grėsti nuo 3 iki 15 metų kalėjimo.

Titovas pranešė, kad niekas neįleidžiamas pas Greičių ir draudžiama perduoti jam bet kokius daiktus.

"Aš tai vertinu kaip pasityčiojimą iš mūsų gerbiamo visuomenės veikėjo, kitų pažiūrų ir mūsų istorinės atminties slopinimą Lietuvoje", — pridūrė buvęs deputatas.

Advokato žmogaus teisių gynėjui ieško jo brolis Artūras.

Titovas taip pat pranešė, kad tardytoja policijoje rytą ketino paleisti Greičių su rašytiniu pasižadėjimu neišvykti iš šalies, tačiau, matyt, "kažkas iš viršaus" pamanė, kad būtina jį suimti trims mėnesiams.

Sulaikymų banga Lietuvoje

Greičius buvo sulaikytas trečiadienį. Dieną anksčiau policija sulaikė Klaipėdos miesto tarybos pavaduotoją Elą Andrejevą, vėliau ją paleido.

Interviu Sputnik Lietuva Titovas pareiškė, kad Greičiaus sulaikymą vertina "kaip bandymą užgniaužti kitaminčius, sunaikinti mums brangias vertybes, taip pat sutrikdyti įsimintinų datų ir 75-ųjų pergalės Didžiajame Tėvynės kare metinių minėjimus Lietuvoje". Komentuodamas Andrejevos sulaikymą jis padarė prielaidą, kad tai galėtų būti siejama su politinės Socialinio teisingumo partijos sukūrimu.

Titovas taip pat pabrėžė, kad jis priešinsis tokioms valdžios atakoms jai nepageidaujamų politikų ir visuomenės veikėjų atžvilgiu. Anot jo, Lietuvos teisėsaugos institucijos jaučia savo nebaudžiamumą, nes dabartinė teismų sistema leidžia joms elgtis neteisėtai.

Be to, ketvirtadienį paaiškėjo, kad Lietuvos prokuratūra nori atlikti teismo psichiatrinę žmogaus teisių aktyvisto, Lietuvos socialistinio liaudies fronto pirmininko Giedriaus Grabausko ekspertizę. Anot paties aktyvisto, jis gali būti išsiųstas gydytis priverstinai, kad neturėtų galimybės išsakyti savo požiūrio į tai, kas vyksta šalyje, ir į praeities įvykius.

Titovo byla

Titovas neteko deputato mandato po skandalo dėl savo kalbos miesto tarybos posėdyje. Viskas prasidėjo nuo to, kad politikas pasipiktino Klaipėdos valdžios idėja įamžinti Adolfo Ramanausko-Vanago atminimą mieste. Titovas priminė, kad "nacionalinis didvyris" yra prisidėjęs prie tūkstančių žmonių nužudymo.

Deputatas sulaukė kritikos ir jo atžvilgiu buvo pradėta baudžiamoji byla. Politikas atsisakė mandato, kad dalyvautų savivaldos rinkimuose. 2019 metų gegužę įvyko teismas, kuriame Titovas buvo nuteistas pagal tris straipsnius: mirusiojo atminimo įžeidimas, neapykantos kurstymas ir sovietų agresijos pateisinimas. Tuo pat metu prokuroras pareikalavo deputatą įkalinti metams ir aštuoniems mėnesiams su galimybe atidėti bausmės atlikimą dvejiems metams.