JAV gėda: 7-rius metus Lietuvos bajoro Felikso Dzeržinskio įkurta KGB klausėsi JAV ambasados Maskvoje

Autorius: Vaidas Žemaitis Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/jav-... 2020-02-24 11:09:00, skaitė 838, komentavo 5

JAV gėda: 7-rius metus Lietuvos bajoro Felikso Dzeržinskio įkurta KGB klausėsi JAV ambasados Maskvoje

Feliksas Edmundovičius Dzeržinskis (gimė 1877 m. rugsėjo 11 d. Dzeržinovo dvare, Minsko sr., mirė – 1926 m. liepos 20 d. Maskvoje) – Lietuvos bajoras, revoliucionierius, ТSRS valstybės ir komunistų partijos veikėjas, KGB įkūrėjas.

Feliksas Dzeržinskis KGB įkūrėjas

Kaip KGB 7-erius metus klausėsi JAV ambasados ​​Maskvoje

Tai yra pati didžiausia JAV gėda, apie kurią buvo bandoma nutylėti. Pasaulio šnipinėjimo istorija iš esmės yra šnipinėjimo technologijos plėtros istorija. Operacija „Zlatoust“ (dar vadinama išpažintimi), kai KGB ilgai klausėsi slaptų pokalbių per Amerikos ambasados ​​Maskvoje sienas, tapo aukščiausio lygio tuometinės KGB pasiekimu.

Iki 1945 m. Jaltos konferencijos Rusijos meistrai baigė gaminti „dovaną su paslaptimi“. Tai buvo raižytas medinis skydas JAV herbo pavidalu su erelio figūra. Pagrindinė detalė buvo įmontuotas į slaptą herbo ertmę sovietinio radijo inžinieriaus Levo Teremino išradimas, kurį jis sukūrė 1943 m.

herbas JAV su KGB pasiklausymo

Įrenginys buvo endovibratorius su cilindriniu mikrofono rezonatoriumi, kurio matmenys 20×17 mm. Jo veikimui nereikėjo jokių baterijų ar laidų, tik ilgos antenos. Jis priėmė aukšto dažnio radijo bangas ir perdavė jas modifikuota forma. Pradinės ir galutinės bangos modelio skirtumą lėmė mikrofono membrana, vibruojanti nuo žmogaus balso garsų.

JAV ambasadorius šį herbą kabinete pasikabino pats

Kad nesukeltų amerikiečių įtarimų, Krymo „Arteko“ vaikų stovyklos pionieriai suvenyrą įteikė ambasadoriui Averelui Harimanui, kurie Ameriką pavadino „draugu ir sąjungininku kovoje su fašizmu“. Harimanas buvo taip sujaudintas, kad padėkojo pionierių stovyklai už šią dovaną ir paskyrė čekį už 10 tūkst. JAV dolerių kaip paramą.

Susitikime dalyvavęs Stalino vertėjas Valentinas Berežkovas patarė ambasadoriui pakabinti dovaną savo kabinete. Jis teigė, kad „Britai sudegins iš pavydo!“

Klausėsi 7-rius metus

Po Harimano atsistatydinimo, būsimasis CŽV vadovas, generolas Walteris Smitas buvo paskirtas JAV ambasadoriumi Maskvoje. Bet net jis negalėjo įtarti medinio erelio paslapties. 7-rius metus gyvenamojo namo viršutiniame aukšte, šalia JAV ambasados namo, NKVD karininkai klausėsi diplomatų derybų.

KGB pasiklausymo veikimo principas

Įranga, siunčianti radijo bangas į ambasadą, buvo suaktyvinta susitikimų metu arba kai rusai žinojo, kad numatytas svarbus susitikimas su ambasadoriumi.

Susekė 1952 metais

Atsitiktinai operacija „Zlatoust“ pasibaigė 1952 m. Vienas iš Vakarų karinių radijo operatorių, skanavęs sovietinių oro pajėgų radijo dažnius, išgirdo pokalbį, vykstantį Amerikos ambasadoriaus kabinete Maskvoje. Žinios sukėlė ambasados ​​nerimą, tačiau jie ne iš karto rado informacijos nutekėjimo šaltinį.

Spėjama, kad herbas buvo išardytas tik vėliau, kai apsaugos pareigūnas apžiūrėjo patalpas specialia įranga.

JAV rastą įrangą slėpė 8-rius metus

Amerikiečiai atrastą prietaisą pavadino „daiktu“ („Thing“) ir perkėlė jį tyrimams į FTB techninę laboratoriją, kur buvo paaiškintas veikimo principas. Valstybės departamentas nusprendė išsaugoti radinį, kad kartais jį būtų galima panaudoti kaip SSRS šnipinėjimo prieš Ameriką įrodymą.

KGB pasiklausymo įranga JAV ambasadoje

1960 m. JT saugumo tarybos posėdyje JAV atstovas pademonstravo šį medinį skydą. Ką pavyko sužinoti NKVD Informacijos, ką tiksliai NKVD pavyko sužinoti vykdant „Zlatoust“ operaciją, nėra. Tačiau, be abejo, per konfidencialias derybas su savo pašnekovais, Amerikos ambasadoriai pranešė apie daugybę vertingų duomenų, tiesiogiai susijusių su politika SSRS atžvilgiu.

Nepaisant amerikiečių priemonių, nukreiptų prieš rezistentus, rusams dešimtmečius pavyko klausytis JAV diplomatų. 1991 m., kai baigėsi Šaltasis karas, buvęs KGB pirmininkas Vadimas Bakatinas amerikiečiams perdavė 70 lapų su ambasadoje esančių „pasiklausimų“ išklotine.

Vaidas Žemaitis