Daugiau kaip 100 Lietuvos mokyklų prisijungė prie streiko

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2018-11-17 13:02:00, skaitė 376, komentavo 0

Daugiau kaip 100 Lietuvos mokyklų prisijungė prie streiko

Prie pirmadienį prasidėjusio mokytojų streiko jau prisijungė daugiau kaip 100 ugdymo įstaigų

VILNIUS, lapkričio 16 – Sputnik. Prie mokytojų streiko prisijungė per 100 ugdymo įstaigų, protesto iniciatorius siūlo mokytojams susitikti su švietimo ministrė Vilniuje, praneša Švietimo darbuotojų profesinė sąjunga.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) rengiamas mokytojų streikas greit persiris į antrą savaitę. Nors Švietimo ir mokslo ministerija pripažino, kad padaryta klaidų, ir pradėjo kalbėtis, bet, anot LŠDPS,  jokių sprendimų, kaip išeiti iš dabartinės situacijos, dar nėra.

"Kaip skelbiama, ministrė nori susitikti su streikuojančiais mokytojais ir išsiaiškinti problemas, todėl važinėja po Lietuvą. Mes siūlome visiems susirinkti Vilniuje į vieną vietą ir išgirsti, kuo mokytojai nepatenkinti", ― sako LŠDPS pirmininkas Andrius Navickas.

Kitą savaitę, lapkričio 22 dieną, 15:30, visus streikuojančius mokytojus ir norinčiuosius prisijungti prie streiko LŠDPS kviečia į susitikimą Vilniuje, Vilniaus mokytojų namų Didžiojoje salėje (Vilniaus g. 39). Į susitikimą pakviesta ir švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Mokytojų streikas

Neterminuotas mokytojų streikas prasidėjo lapkričio 12 dieną šešiose mokyklose. Kiekvieną dieną prie jų prisijungė nauji dalyviai.

Streikuojantieji teigia, kad rugsėjį įvesta etatinio mokytojų darbo apmokėjimo sistema yra neskaidri ir neteisinga, ministerija nepasirūpino pertvarkos įgyvendinimu — mokytojai visoje Lietuvoje už tą patį darbą uždirba skirtingai dėl galimybės subjektyviai interpretuoti tvarką.

Už streiką atsakinga profsąjunga reikalauja nedelsiant atsisakyti naujos darbo užmokesčio apskaičiavimo tvarkos ir įdiegti visos darbo dienos modelį — ne daugiau kaip 18 kontaktinių valandų (pamokų) ir 18 valandų kitoms užduotims atlikti.

Švietimo ir mokslo ministerija pažadėjo per dvi savaites pateikti siūlymus, kaip tobulinti etatinio darbo apmokėjimo sistemą.