Lietuvos valdžia sabotuoja derybas su mokytojais, teigia profesinės sąjungos vadovas

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2018-11-15 11:10:36, skaitė 293, komentavo 0

Lietuvos valdžia sabotuoja derybas su mokytojais, teigia profesinės sąjungos vadovas

Mokytojai yra pasirengę dialogui, tačiau Švietimo ministerijos atstovai nesiruošia įsiklausyti į profesinės bendruomenės pasiūlymus, pranešė Andrius Navickas komentare "Sputnik Lietuva"

VILNIUS, lapkričio 14 — Sputnik. Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas pareiškė, kad streikas tęsis tol, kol bus įvykdyti pedagogų reikalavimai.

"Streikas tęsis tol, kol bus įvykdyti mūsų reikalavimai. Taip, gaila, kad švietimo procesas nutraukiamas, tačiau Švietimo ir mokslo ministerija nepradeda dialogo", ― pažymėjo Navickas komentare "Sputnik Lietuva".

Profesinės sąjungos pirmininkas taip pat pabrėžė, kad mokytojų atlyginimai turėtų būti 20 procentų didesni už vidutinį atlyginimą Lietuvoje, kaip tai yra Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) šalyse.

Navickas pažymėjo, kad mokytojai yra pasiruošę dialogui su Švietimo ir mokslo ministerija, tačiau ministerija sabotuoja derybas.

Tuo tarpu Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė sako, kad mokytojais yra manipuliuojama, siekiant juos įkalbėti streikuoti.

„Nerimo tikrai yra, mokytojų bendruomenė tikrai įsitempusi. Yra daug manipuliacijos netikromis žiniomis, yra daug kurstymo. Važinėdami į mokyklas matome, kad artėja savivaldybių rinkimai, kad mokytojais yra manipuliuojama, yra įkalbinėjama streikuoti. Tokioje erdvėje mokytojai jaučiasi pasimetę“, – Žinių radijui ketvirtadienį teigė J. Petrauskienė.

Pasak mokytojų profsąjugos pirmininko, profesinė sąjunga neatsisakys savo tikslo, o prie protesto akcijos pasirengę prisijungti nauji dalyviai.

"Streikas yra neterminuotas. Ne tik iki lapkričio 23 dienos, bet ir po 23 dienos jau registruojasi mokyklos. Taip, spaudimas yra. Yra tie, kurie bijo, tačiau mokyklos vis tiek prisijungia prie streiko", ― pasakė jis.

Navickas pažymėjo, kad streiką palaiko mokinių tėvai ir visi švietimo bendruomenės nariai.

Per tris neterminuoto mokytojų streiko dienas jame dalyvavo 22 mokyklos.

Akcija prasidėjo pirmadienį šešiose mokyklose, prie kurių kasdien iki lapkričio 23 dienos prisijungs vis naujos švietimo įstaigos. Iš viso apie dalyvavimą protesto akcijoje paskelbė apie 80 mokyklų.

Prieš streiko pradžią Navickas pažymėjo, kad vyriausybė, manipuliuodama įvairiais statistiniais duomenimis, klaidina visuomenę, kad mokytojų atlyginimai pakilo iki 117 eurų.

Profesinė sąjunga teigia, kad darbo užmokesčio koeficientai nepadidėjo, o atlyginimai tepadidėjo keliais eurais dėl padidėjusio darbo krūvio.

Profesinė sąjunga streiku reikalauja nedelsiant atsisakyti etatinio darbo užmokesčio apskaičiavimo procedūros ir įdiegti etatinį modelį, kuriame vienam etatui sudaryti būtų ne daugiau kaip 18 kontaktinių valandų (pamokų) ir 18 valandų skirta kitiems darbams.

Lietuvos ministras pirmininkas Saulius Skvernelis interviu LRT pareiškė, kad nemato priežasties streikuoti mokytojams. Pasak jo, atlyginimas padidėjo nuo 45 iki beveik 200 eurų. Premjeras pripažino, kad kai kuriose mokyklose atlyginimai sumažėjo, nes sumažėjo mokytojų krūviai. To priežastimi, pasak premjero, yra tai, kad nėra teisingai sudarytų darbo sutarčių ir pareigų, už kurias atsakingas mokytojas, aprašymų.

Vykdant reformą šiais metais buvo pakeista mokytojų darbo apmokėjimo sistema: valandinė buvo panaikinta, o vietoj jos buvo įvesta etatinė. Mokyklose ši naujovė pavadinta absurdiška, kai kuriose švietimo įstaigose mokytojai, kurie turi didelį krūvį, pradėjo gauti mažiau kolegų, turinčių mažesnį krūvį.