Vienu balsu: kodėl Lietuva ir Lenkija šūkauja apie priklausomybę nuo "Gazprom"?

Autorius: Borisas Marcinkevičius Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2018-11-09 13:35:26, skaitė 504, komentavo 0

Vienu balsu: kodėl Lietuva ir Lenkija šūkauja apie priklausomybę nuo

Kartais atrodo, kad jei kas nors surengtų konkursą tarp Lenkijos ir Lietuvos politikų: "Kas dažniau kritikuoja Rusiją ir "Gazprom", būtų neįmanoma nustatyti laimėtojo

Kaimyninės šalys vienbalsiai ir be paliovos, 24 valandas per parą ir septynias dienas per savaitę sielvartauja dėl to, kaip vargsta Europa dėl Rusijos gamtinių dujų tiekimo, ir dainuoja karo dainą apie tai, "kaip reikia susivienyti vardan pergalės". O šios odės kuriamos užjūrio partnerio, kuris yra pasirengęs atskubėti į pagalbą, tiekdamas savo "demokratiškas" SGD, garbei.

Ryte peržiūrėti naujienas ir nepamatyti, kaip dviejų kaimyninių šalių politikai nerimauja dėl Europos nepriklausomybės, statydami gynybines sienas, kad galėtų bent vieną dieną ir naktį atremti grėsmę, kol į pagalbą atskubės dujų tanklaiviai, per pastaruosius pusantrų metų jau nebeįmanoma.

"Patirtis, skaudžių klaidų dukra..."

Tačiau Lenkijos ir Lietuvos lyderių elgesys skiriasi iš esmės. Pirmoji akivaizdžiai netiki tuo, ką sako. O antroji taip įsijautė į savo skleidžiamą propagandą, kad pati ja patikėjo. Tačiau nenuginčijamas faktas, kad Lenkijoje yra valstybinė įmonė "PGNiG", turinti didelę patirtį dujų ir naftos gamybos srityje, su ekspertais, kurie yra gerai išmanantys realią, o ne išgalvotą padėtį Europos dujų ir naftos rinkoje.

Spalio viduryje "Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris per susitikimą su Rusijos ministru pirmininku Dmitrijumi Medvedevu ne tik pranešė apie pasirengimą rūpintis rudens-žiemos laikotarpiu, bet ir apibendrino preliminarius bendrovės darbo rezultatus 2018 metais. Aš nepateiksiu visų statistinių duomenų, apsistosiu ties dviem faktais.

2018 metais "PGBNiG" įsigijo 9,5 proc. Rusijos dujotiekio dujų daugiau nei per tą patį 2017 metų laikotarpį. Šių metų vasarą Europos dujų įmonės, įskaitant "PGNiG", pareikalavo tokio dujų kiekio, kuris anksčiau užfiksuotas tik didžiausios paklausos laikotarpiu per šaltus žiemos mėnesius. Kaip tai susiję su tuo, ką kalba Lenkijos politikai apie "totalitarinių Rusijos dujų pavojų"?

Ogi niekaip, nes kalba Lenkijoje vieni "specialistai", o šalies energetinį saugumą užtikrina visiškai kiti. Pirmiesiems leidžiama darkytis tribūnose, kiek jų širdis geidžia, kad tik netrukdytų antriesiems dirbti. O šie antrieji labai gerai prisimena, kad 2017/2018 metų žiemos sezonas pasižymėjo šalčiais kovo mėnesį ir buvo beveik trimis savaitėmis ilgesnis. Niekinga kasdienybė?

Ne visai – per šias tris savaites požeminės saugyklos dirbo ne dujų priėmimo, o išdavimo režimu, o vasarą reikėjo kompensuoti prarastą laiką. Kodėl lenkams prireikė beveik dešimčia procentų daugiau dujų nei praėjusiais metais?

Pasitelkęs skaičiuoklę ir gerą atmintį išsiaiškinau, kad kovo mėnesį dujų kainos Europoje padidėjo 25-30 proc., kas nenudžiugino Lenkijos vartotojų. Logika paprasta – geriau tegu susikaupia perteklius, nei atsiranda būtinybė permokėti deficito atveju.

Tuo tarpu stebėtina, kad "PGNiG" nepuoselėja jokių iliuzijų, susijusių su galimybėmis pristatyti JAV padamintas SGD į regazifikacijos terminalą Swinoujscie kritiniu momentu. Esu įsitikinęs, kad Lenkijos dujų ekspertai atidžiai stebi JAV energetikos departamento ataskaitas, kurios objektyviai pateikia naujienas apie padėtį Amerikos dujų versle.

JAV energetikos ministerija: "Žiema – mūsų nerimo laikas"

2018 metų rugsėjo mėnesį JAV nacionalinėje dujų biržoje "Henry Hub" gamtinių dujų kaina padidėjo 8,78 proc. JAV energetikos ministerijos Energetikos informacijos administracijos duomenimis, kaina šoktelėjo dėl dviejų veiksnių. Rugsėjo mėnesį šalies rytinėje pakrantėje laikėsi sezonui nebūdingi karšti orai, o šiaurės rytuose smarkiai atšalo, todėl dujų paklausa padidėjo 9 procentais.

Tačiau net ir oro sąlygoms grįžus į daugiametę normą, to gali nepakakti, kad grįžtų įprastinė vertė. 2018 metų rugsėjo pabaigoje gamtinių dujų atsargos požeminėse saugyklose sudarė 802,5 mlrd. kubinių metrų, kas yra 17,8 mlrd. kubinių metrų mažiau nei 2017 metų rugsėjo pabaigoje ir 19,5 mlrd. kubinių metrų mažiau nei per pastaruosius penkerius metus.

Iki spalio pabaigos techniniai pajėgumai leis padidinti dujų atsargas požeminėse saugyklose iki 915 milijardų kubinių metrų, o tai bus mažiausias skaičius nuo 2005 metų. Priežastis – ilga ir žvarbi 2017/2018 metų žiema, kuri tęsėsi iki 2018 metų balandžio mėnesio. Dėl šios priežasties dujų tiekimo į požemines dujų saugyklas laikas sutrumpėjo keturiomis savaitėmis ir JAV gali susidurti su gamtinių dujų trūkumu antrus metus iš eilės.

Tuo tarpu vyriausybė negali pakeisti dujų prekybininkų planų eksportuoti šalies suskystintas gamtines dujas – ilgalaikes sutartis pasirašo privačios bendrovės už JAV jurisdikcijos ribų. Eksportuotojams taip pat gali atsirasti nepatogumų: dujų trūkumas Jungtinėse Amerikos Valstijose neišvengiamai padidins kainas "Henry Hub" platformoje, o dėl to SGD iš Jungtinių Valstijų praras ekonominį patrauklumą.

Galima pasakyti trumpai: jei per šią žiemą JAV teritorijoje dideli šalčiai laikysis bent savaitę, tai vietoje planų tiekti SGD į Europos dujų rinką, valstijos turės kuo greičiau nuspręsti, kaip kompensuoti dujų trūkumą požeminėse saugyklose.

Akivaizdu, kad Lenkijos valstybinės įmonės "PGNiG" specialistai visus metus stebėjo šią situaciją. Lenkai pirko didesnį dujų kiekį iš "Gazprom" ne atsitiktinai – atsižvelgta į visus niuansus, kurie gali kelti pavojų šalies energijos tiekimui rudens-žiemos laikotarpiu: lenkai labiau linkę praleisti žiemą šviesiose ir šiltose patalpose.

Žiema gali būti silpna ir neprireiks tiek daug dujų? Nieko baisaus, kitą vasarą bus galima sumažinti iš Rusijos tiekiamų dujų kiekį, tai leis sutarties sąlygos su "Gazprom". Tuo tarpu politikai turės priežasčių triumfuodami pranešti apie "priklausomybės nuo Rusijos dujų tiekimo mažinimą", bet pirmiausia reikia saugiai peržiemoti.

"Inčukalnis" – Baltijos valdžios institucijų profesionalumo rodiklis

Kadangi "Gazprom" darbo apibendrinimas buvo tik preliminarus, Aleksejus Mileris nepateikė duomenų apie dujų pirkimus iš Baltijos šalių. Jei jūs, brangūs skaitytojai, turėsite tokios informacijos, tuomet patys galėsite įvertinti Estijos, Latvijos ir Lietuvos vadovų profesionalumo lygį.

Jei jie yra aukšto lygio profesionalai, Rusijos dujų Inčukalnio dujų saugykloje spalio mėnesio pabaigoje turėtų būti daugiau nei įprasta. Jei to neįvyko, tada... Aš neužbaigsiu sakinio – Baltijos šalys yra suverenios valstybės, jų piliečiai turi visišką teisę pasirinkti tokią vadovybę, kokią jie laiko tinkama.

JAV energetikos ministerijos duomenys objektyviai ir nešališkai parodo, kad dujų transportavimo ir laikymo sistemos plėtra savo teritorijoje turėtų būti pagrindinis šios šalies rūpestis. Visi planai dėl SGD eksporto augimo ir konkurencijos su "Gazprom" Europos rinkoje yra antriniai.

Tačiau tai netrukdo ponui Trampui kalbėti apie tai, ką jis labiausiai mėgsta, pavyzdžiui, kaip "JAV virsta energetikos imperija". Lenkijos "PGNiG" ekspertai puikiai supranta šį stilių – kaip, beje, visi, kurie atidžiai seka ne politikų judesius, o dujų pramonės statistiką.

Europos šalių priklausomybė nuo Rusijos dujų
Europos šalių priklausomybė nuo Rusijos dujų