Medikai pyksta: elektroninės cigaretės dar pavojingesnės, nei įprastos!

Autorius: minfo.lt informacija Šaltinis: https://minfo.lt/sveikatinguma... 2018-11-09 13:33:31, skaitė 602, komentavo 1

Medikai pyksta: elektroninės cigaretės dar pavojingesnės, nei įprastos!

Nauji tyrimas parodė, kad kvapai elektroninėse cigaretėse gali sukelti pneumoniją. Šiuo atžvilgiu jos net labiau nei įprastos yra žalingos sveikatai, informuoja „Mirror“.

Graikijos mokslininkai atliko tyrimą ir nustatė pavojingą elektroninių cigarečių poveikį. Pelėms atlikti eksperimentai parodė, kad netgi trumpalaikis uždegiminis procesas nuo šių cigarečių yra panašus arba dar blogesnis nei paprastų cigarečių.

Gydytojas Konstantinos Glino paaiškino:

„Pastebimas neigiamas poveikis plaučiams, įkvėpus elektroninius cigarečių garus, reikalauja tolesnių šių prietaisų, kurių populiarumas sparčiai auga visame pasaulyje, saugumo ir toksiškumo tyrimų“.

Elektroninės cigaretės imituoja tradicinės cigaretės rūkymą įkvėpiant garus, gautus iš skystų cheminių medžiagų, kuriomis užpildoma pakartotinai naudojami elementai. Paprastai ten yra propilenglikolio, nikotino ir pasirenkamų skonių.

Propilenglikolis yra bespalvis priedas, esantis daugelyje maisto produktų ir gėrimų. Jis taip pat naudojamas kaip tirpiklis daugelyje farmacinių preparatų.

American Journal of Physiology paskelbti rezultatai rodo, kad elektroninės cigaretės ir užpildai nėra gerai reguliuojami įstatymu, o jų ilgalaikis poveikis sveikatai nėra žinomas.

Tyrėjai palygino keletą pelių grupių, kurios buvo veikiamos keturis kartus per dieną įvairiais cheminiais deriniais, panašiais į elektroninių cigarečių chemikalus.

Dr. Glinos iš Atėnų universiteto pažymėjo:

„Elektroninės cigaretės reklamuojamos kaip mažiau kenksmingas būdas naudoti nikotiną arba kaip priemonė, padedanti mesti rūkyti. Tačiau mūsų rezultatai rodo, kad elektronų cigarečių garų poveikis gali sukelti uždegimines reakcijas ir neigiamai paveikti kūno kvėpavimo sistemą.“

Graikijos mokslininkų rezultatai prieštarauja britų tyrimams, pagal kuriuos elektroninės cigaretės yra daug nekenksmingesnės nei tradicinės.

Priminsime, kad Birmingemo universiteto mokslininkai paėmė ląsteles iš rūkančių ir nerūkančiųjų plaučių mėginių. Visos jos buvo 24 valandas veikiamos elektroninių garų ir dūmų iš įprastų cigarečių. Dūmų poveikis pagreitino ląstelių mirtį.

Anglijos sveikatos ministerija mano, kad elektroninės cigaretės yra 95% saugesnės nei įprastos. Ji rekomenduoja, kad rūkaliai pereitų prie elektroninių cigarečių, norėdami mesti žalingą įprotį.

Tačiau šio pasiūlymo kritikai teigia, kad elektroninės cigaretės negali padėti mesti rūkyti, taip pat sukelia plaučių ligas, o dėl tariamo „saugumo“ prisideda prie rūkymo paplitimo tarp vaikų.

O jūs bandėte elektronines cigaretes?  Dar vis norite pabandyti?