Lietuviški paradoksai: ar nepažeistos policijos skelbto aukciono dalyvių teisės?

Autorius: mInfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/lietuva/strai... 2018-11-07 14:10:22, skaitė 295, komentavo 0

Lietuviški paradoksai: ar nepažeistos policijos skelbto aukciono dalyvių teisės?

Į minfo.lt redakciją kreipėsi keli žmonės, nepatenkinti situacija, į kurią papuolė. Tačiau apie viską iš pradžių. 

Šių metų spalio 22 dieną interneto puslapyje autobanas.lt paskelbta Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato informacija apie viešą aukcioną, kurio metus bus išparduodami policijos lengvieji automobiliai. Pateiktas pilnas automobilių sąrašas su žemomis pradinėmis jų kainomis.

Norintys apžiūrėti automobilius laisvai galėjo tai padaryti paskelbtomis dienomis. Aukciono dalyvio bilieto kaina – 30,00 Eur. 

Mums paskambinę žmonės informavo, jog buvo užsiregistravę į aukcioną, padarė pavedimą reikiamai sumai. Mokestis turėjo būti sumokėtas prieš tris darbo dienas iki aukciono pradžios. Būtent tai, kaip pabrėžia vienas užsiregistravęs dalyvis, tapo kliūtimis keletui žmonių realiai dalyvauti. Jis savo mokėjimą atliko lapkričio 1 dieną, nes paskaičiavo, kad aukciono pradžia lapkričio 6 d. 10 val., todėl logiška manyti, kad iki tos dienos ryto dar skaičiuojasi minimos trys darbo dienos. 

Kilo ginčas dėl dienų skaičiavimo. Aukciono pirmininkas pranešė, kad jų teisininkas nustatė paskutinę mokėjimo dieną - spalio 31 d. Todėl visiems tiems, kurie pavedimą padarė vėliau, dalyvauti aukcione nebuvo leista. Natūralu, kad kilo žmonių pasipiktinimas. Jie juk gaišo laiką, važiavo iš kitų miestų apžiūrėti automobilių, buvo rimtai nusiteikę dalyvauti, o atvykę netikėtai sužino, kad tai jiems neleidžiama.

Kyla pagrįstas klausimas: kodėl ši konkreti data, iki kurios galima padaryti pavedimą, nebuvo nurodyta aukciono rengimo sąlygose? Juk pirma automobilių apžiūros diena - ta pati spalio 31 d. Įvertinę parduodamų automobilių išvaizdą ir techninį stovį galimi aukciono dalyviai dar turėjo nuspręsti, verta jiems dalyvauti, ar ne. Jei būtų konkrečiai žinoję, kad ši data tuo pačiu ir paskutinė galima dalyvio mokesčio data,žinoma, būtų padarę pavedimus iš karto? Buvo konkrečiai nurodytos visos datos, išskyrus šią vieną - iki kada konkrečiai galima sumokėti už dalyvavimą aukcione. Natūralu, kad painiavą įnešė lapkričio 1-oji, kuri Lietuvoje oficialiai paskelbta nedarbo diena. 

Minėtas terminas - trys darbo dienos iki aukciono pradžios - buvo numatytas, kad įnešti pinigai pasiektų organizatorių sąskaitą. Suprantama, kad sąskaitoje matėsi visos gautos įplaukos, tačiau dėl formalių išaiškinimų dalis suinteresuotų žmonių prarado galimybę varžytis aukcione. Tokiu būdu, pasak vieno mūsų pašnekovo, organizatoriai prarado nemažai pinigų (sumokėtus įnašus teks grąžinti). Susirinko tie, kurie realiai norėjo įsigyti parduodamus automobilius ir buvo pasirengę už juos sumokėti gerokai daugiau, nei skelbta pradinė minimali kaina. 

Aukcione realiai dalyvavo vos keturi žmonės, labai nežymiai kėlę kainą nuo pradinės paskelbtos minimalios 29 000 Eur. Stebėtojams susidarė vaizdas, kad jie jau buvo susitarę tarpusavyje, todėl sąmoningai vengta siūlyti didesnes sumas. Kaina buvo didinama minimalia galima 100 Eur suma. Kaip matysite iš žemiau pridėtos video medžiagos, paskutinis siūlymas - 30 000 Eur net nebuvo fiksuotas ir automobiliai parduoti simboline kaina, vos 300 Eur didesne, nei pradinis siūlymas (galutinė kaina 29 330 Eur). 

Vienas mūsų pašnekovų nusiteikęs ryžtingai. Jis planuoja savo atstovaujamos įmonės vardu rašyti skundą Policijos generaliniam komisarui, kopiją siųsti Policijos departamentui, su reikalavimu sustabdyti tolesnius veiksmus ir organizuoti naują aukcioną, nes, jo manymu, buvo neteisėtai neleista dalyvauti norintiems ir susimokėjusiems asmenims.

Kitas minfo.lt pašnekovas (pastaba - redakcijai visi kalbinti asmenys žinomi) teigė taip pat matęs, kad aukcionas vyksta ne visai taip, kaip turėtų. Beje, jam kilo pagrįstas klausimas: kodėl už dalyvavimą Kauno aukcione reikalaujama pervesti 30 Eur dalyvio mokestį, kai tuo tarpu panašus aukcionas Šiauliuose vyks visai nemokamai dalyviams? Ką tokiu atveju reiškia Kauno rinkliavos? Beje, jam kilo klausimas ir dėl pavedimo kopijų: kodėl jų reikėjo, jei pinigus savo sąskaitoje organizatoriai ir taip mato, o kopijas atnešusiems vis tiek nebuvo leista dalyvauti? 

Galime tik apytiksliai paskaičiuoti, kiek uždirbs tokia neįtikėtinai žema kaina automobilius supirkę asmenys ir retoriškai paklausti: o ką gavo ar gaus tie, kurie sąmoningai (?) neleido daliai žmonių siūlyti didesnes kainas ir leisti legaliai uždirbti Policijai? Žinoma, kažkam galimai naudingiau yra pinigus gauti į savo, o ne valstybinės institucijos kišenę. 

Jūsų dėmesiui - filmuota medžiaga iš Kaune vykusio aukciono. Įvertinkite patys, kas vyko ir ar tikrai tai panašu į aukcioną?

Pridėtame albume galite matyti dalį pardavimui pateiktų ir apžiūrai išstatytų automobilių.