Milijonai eurų pristatymams ir degustacijoms

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/satires... 2018-10-26 09:12:16, skaitė 268, komentavo 0

Milijonai eurų pristatymams ir degustacijoms

Žiniasklaidos paskelbta informacija, kad daugiau nei pusantro milijono eurų bus išleista Lietuvos vyno ir medaus pristatymams, suglumino Lietuvos gyventojus. Ir nors šiems tikslams lėšos bus skiriamos iš Europos Komisijos, o ne iš Lietuvos biudžeto, tokios išlaidos, atrodo, yra nepagrįstos tuo metu, kai neužtenka pinigų mažas pajamas gaunantiems europiečiams

— Vytautai, pasakyk tu man, argi galima leisti milijonus eurų reklamai ir pristatymams, kai Lietuvoje daugiau nei 30 procentų gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos? Ar šiandien mums svarbiausias dalykas — papasakoti kinams ir amerikiečiams apie lietuvišką vyną ir medų ir surengti jiems degustacijas?

— Mindaugai, tu užmiršti, kad valstybės tarptautinis įvaizdis — tai savotiškas prekės ženklas, ir kuo daugiau į jį investuoji, tuo daugiau jis kainuoja. Tu tik įsivaizduok, didžiausios pasaulio ekonomikos — Kinija ir JAV — netrukus sužinos apie lietuviškus vyną ir medų. Juk gausime ne tik milijonų eurų vertės užsakymų ir tiekimo sutarčių, bet ir visas pasaulis sužinos, kad ne tik Ispanija, Prancūzija ir Italija moka gaminti vyną, bet ir Lietuva.

— O tau neatrodo, kad tai labiau panašu į fantastiką negu į realybę — lietuviškas vynas pasaulio rinkoje konkuruoja su Ispanija ir Prancūzija? Čia kokius plotus reikia užimti vynuogynais, siekiant konkuruoti su tokiomis tradicinėmis vyno gamybos šalimis? Pasižiūrėk, net Gruzijos ir Moldovos vynai negali įsitvirtinti Europos rinkoje, jau nekalbant apie Ameriką ir Kiniją. Na, ir kam "taukšti niekus" bei leisti tokius didžiulius pinigus vardan beviltiško verslo?

— Manau, net jei reikalas ir beviltiškas, bet pinigus vis tiek kas nors gaus — tie patys tarnautojai ar pareigūnai, kurie organizuos šiuos pristatymus ir degustacijas. Galų gale bet kurį renginį, kuriam skiriami pinigai, turi kas nors organizuoti, vadinasi, ir gauti atlyginimą. Kiek pinigų ir kas juos gaus? Štai kur klausimas. Manau, kad tai gali būti ne tik ministerijų ir departamentų pareigūnai, bet ir jų draugų bei giminaičių įmonės. Juk tai būdinga mūsų, lietuvių, realybei. O dar dalį šių pinigų galima sumokėti valdžiai paklusniai žiniasklaidai. Juk dokumentuose juodu ant balto parašyta, kad skiriamus pinigus galima išleisti ne tik lietuviškų vyno ir medaus pristatymams, bet ir šių renginių reklamai informaciniuose portaluose, televizijoje ir socialiniuose tinkluose.

— Tu tik įsivaizduok visa tai Europos mastu. Per ateinančius trejus metus iš ES žemės ūkio biudžeto šioms degustacijoms bus skirta 172,5 milijono eurų. Ar gali įsivaizduoti, kiek artimų valdžiai bendrovių ir žiniasklaidos priemonių galės pagerinti savo finansinius reikalus su šiais pinigais? Būtų geriau atiduoti šiuos pinigus badaujantiems afrikiečiams...