Intelektualinė sutenerystė

Autorius: Rasa Balockaitė Šaltinis: https://www.facebook.com/rasa.... 2018-09-09 22:32:38, skaitė 593, komentavo 1

Intelektualinė sutenerystė

Audrius Bačiulis jau yra praturtinęs lietuvių kalbą vaizdingais ir kūrybiškais terminais, o dabar į vartseną įvedė dar vieną naują sąvoką - politinės pedofilijos https://goo.gl/s36qDs.

Čia jis labai aiškiai pasakė, apie ką esu ne kartą galvojusi, tik pavadinusi ne "politinės pedofilijos", bet "intelektualinės sutenerystės"reiškiniu.

Suteneris yra žmogus, kuris, siekdamas asmeninės naudos, įtraukia merginas į prostituciją ir naudojasi jomis. Ką reiškia intelektualinė sutenerystė? žmogus yra įtraukiamas į viešumą, remiantis melagingais pažadais, išgaunamas jo sutikimas, bet tai nėra tai, kas vadinama conscious and well informed consent, jis yra traukiojamas iš vienos laidos į kitą, iš vieno šou į kitą, žadėtas "atlygis, garbė ir prestižas" niekaip nepriartėja, lyg horizontas, žmogus išsivalkioja, tampa "žinomu", nebūtinai gerąja prasme, ir kelio atgal į normalų privatų gyvenimą jau nėra, nebent kaip Stankūnaitė išvyktų į kitą šalį su pakeista tapatybe.

Dažniausiai tokiais naivuoliais (ar naivuolėmis) naudojasi patyrę žmonės, paprastai vyresni, kurie turi stabilias pozicijas, turi galią, turi finansavimą, kurie iš šitos veiklos užsidirba pragyvenimui ir kuriems reikia naujos, nenusibodusios "žaliavos."

Dar daugiau, tokie žmonės dažnai pamiršta, jog į ringą turi būti išleidžiami lygiaverčiai, tos pačios kategorijos kovotojai, o į diskusiją - lygiaverčiai pašnekovai. 

Aš sutikau daug suaugusių, išsilavinusių žmonių, kurie su nesupranta, jog nedera kviesti į TV laidą vienos jaunos nepatyrusios lektorės, kur ji viena oponuotų trims profesoriams. Norite daugiau pavyzdžių? Žmonių, kurie kviečia mane į TV laidą kalbėti ta tema ... kuria aš esu parašiusi viso labo apie 50 žodžių, ir tai buvo citata, į mano prašymą bent jau suderinti klausimus iš anksto išgirdau - "o kame čia problemos? tiesiog atsipalaiduok, jauskis laisvai ir šnekėk spontaniškai" (belieka pridurti - ir pajausk malonumą - tikiuosi, mano naudojamos analogijos visiems suprantamos).

Nes tiems kurie kviečia, esvarbu, kad žmogus gal apsijuoks prieš Lietuvą, gal gėdingai pralaimės nelygiavertėje, galios požiūriu, diskusijoje, gal savo neišmanymu papiktins specialistus ir sulauks gėdinančių laiškų, gal privačių, o gal viešų, gal jo artimieji bus šoke, kad jų pavardė valkiojama visokiuose kontekstuose, gal keisti nepažįstamieji bei politiniai aktyvistai ims jam rašinėti grasinančius laiškus.

Jei tai būtų ekonominė, medicininė arba seksualinė srtitis- kai žmogus įtraukiamas į tam tikras veiklas, apgaulės būdu, neinformavus apie galimas rizikas ir galimą šalutinį poveikį ir negavus jo informed consent, tai būtų traktuojama kaip sukčiavimas, šarlatanizmas, arba, trečiuoju atveju, tiesiog seksualinis nusikaltimas.