KGB AGENTŲ REGISTRACIJOS ŽURNALO SPEKTAKLIS?!

Autorius: Kęstutis K. Urba Šaltinis: https://kestutisurba.wordpress... 2018-09-07 22:51:20, skaitė 556, komentavo 1

KGB AGENTŲ REGISTRACIJOS ŽURNALO SPEKTAKLIS?!

Vilnius, 2018 m. rugsėjo 6d. Šių metų sausio 5d., besiremdamos žurnalistės R.Miliūtės pastabumu ir įžvalgumu,  LNK žinios bei  kiti pagrindiai Lietuvos informacijų sklaidos kanalai išplatino naujienas be platesnio komentaro, kad Lietuvos genocido tyrimų centras paskelbė KGB agentų sąrašą, kuriame jais figūruoja ir kardinolas V.Sladkevičius, žinomas aktorius D.Banionis bei pasaulinio garso muzikas S.Sondeckis. Beje, žurnalistai neskubino paaiškinti, kad šių įžymybių  pavardės prirašytos ilgo pavardžių sąrašo gale ranka.

Signataras Z.Vaišvila reagavo žaibiškai, spaudos konferencijoje Seime pareiškęs, kad jokia pasaulio slapta tarnyba savo agentų sąrašų nesudarinėja, o mirusieji trys žinomi asmenys neturi jokios galimybės apsiginti patys.

Sausio 8d.  pasirodė Lietuvos genocido centro interneto svetainėje informacija:

2018-01-08
Šių metų sausio 5 d. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) interneto svetainėje www.kgbveikla.lt baigtas viešinti KGB agentūros archyvinių asmens bylų registracijos žurnalas (toliau žurnalas). Viešinti KGB dokumentus LGGRTC įpareigotas Lietuvos Respublikos Seimo 2010 metais priėmus LGGRTC įstatymo 5 straipsnio papildymo įstatymą (Žin. Nr. XI – 962). Žurnalo viešinimas pradėtas 2012-ųjų pabaigoje, baigtas 2018 m. sausio 5 d. Išanalizuota 1669 asmenų duomenys. Šis žurnalas nėra ir nebus slaptas dokumentas, jis bus laisvai prieinamas Lietuvos ypatingajame archyve (tik pagal Liustracijos įstatymo nuostatas neskelbiant prisipažinusių agentų, kurių žurnale yra 22), todėl be papildomo žurnale įrašytų asmenų veiklos tyrimo informacija gali būti neatitinkanti tikrovės (kaip V. Sidzikausko, V. Sladkevičiaus ar kitais atvejais, kurių viso tyrimo metu nustatyta 37).

 

Deja, toks patikslinimas giliausiame informacinės erdvės užkampyje nesusilaukė jokio sensacingą žinią apie garsius žmones išplatinusių žurnalistų dėmesio.

Rezultatas akivaizdus: ne tik buvo visuomenei įteigta, kad visa gausi  KGB agentūra Lietuvoje jau yra demaskuota, bet prieš valstybės atkūrimo šimtmetį vasario 16d. Lietuva buvo dar ir gerokai papurvinta drauge su priekabiavimo skandalų gausa (VDA dėstytojai nacionalinės premijos laureatai Gasiūnas ir Trimakas, politikas M.Majauskas, teatro režisierius J.Vaitkus…). Dabar gi Lietuvos generalinė prokuratūra ką tik paskelbė, kad priekabiavimo faktų VDA nenustatyta.

Atidesnė paskelbtų pavardžių žurnalo analizė parodė, kad tai yra senokai mirusių asmenų pavardžių sąrašas –kai kurie jų gimę net prieš 1900 metus!

Genocido tyrimų centro vadovė Birutė Burauskaitė sausio 5d. buvo išvykusi ir tą sąrašą patalpino jos bendradarbiai, tačiau ji pati teigė, kad tai padaryti ją ragino kai kurie politikai.

Problema yra tame, kad didžioji dalis visuomenės Genocido centro informacijas priima „už gryną pinigą“, o B.Burauskaitės bendradarbiai nesusiprato ar nenorėjo registracijos žurnalą pateikti su reikiamu komentaru, kad KGB yra klastočių meistrai.  Vienok, pagal įstatymą Genocido tyrimų centras privalo skelbti visus dokumentus aptiktus KGB rūmuose. Netgi jei tai būtų labai specifinis dokumentas atliekantis dezinformacinę sumaišties visuomenėje kėlimo rolę klastojimo būdu.

Signataras Z.Vaišvila principingai kovojo ir siekia toliau, kad tokios sumaišties kėlėjai būtų įvertinti atitikimo užimamoms pareigoms prasme, bei sudalyvavo ne tik jo ir Audriaus Butkevičiaus inicijuotame vakarykščiame Seimo valdybos posėdyje, bet ir dvi dienos prieš Popiežiaus Pranciškaus vizitą lankysis prezidentūroje. Tokią teisę jam suteikia įstatymas apibrėžiantis signatarų teises.

Seimo valdyba posėdyje išklausiusi B.Burauskaitę, kuri kalbėjo ir apie KGB agentų korteles[1] įkūrė komisiją, tačiau keblus reikalas – kardinolo garbė bei tikinčiųjų orumas Popiežiaus vizitui vargu ar bus atstatytas, juolab visa tai atsiremia į žurnalistinę etiką: jei dezinformavo visuomenę, tai tegul ir atstato teisingumą lygiai tais pačiais informacijos sklaidos kanalais, kurie veikė sausio 5d. Pabaigėlei beliktų paklausti –o kam gi visa tai buvo naudinga ir kas kvalifikuotai ištirs visą šią istoriją?

Ir dar nustatys viešo rudo tualeto WC prie rodyklės „V.Sladkevičiaus tėviškė“ Vilniaus-Kauno autostrados pakraštyje realizuoto  projekto užsakovą.

[1] Tai dar irgi ne įrodymas, o tik nestipri prielaida, nes ir tos kortelės gali būti paklastotos. Kad tas ar kitas asmuo buvo KGB agentas teisę nustatyti turi tik Lietuvos liustracijos komisija įvertinusi visų įkalčių svarumą. Betgi, ji patvirtino, kad duomenų tvirtinti, jog minimi trys asmenys būtų buvę KGB bendradarbiai nėra. Deja, žiniasklaida atlikusi juodą darbą sausio 5d.  tai beveik ir suignoravo.