Žinios iš paralelinės visatos: Lietuvos ambasadorius JAV paprašė "Walmart" išimti iš prekybos daiktus su TSRS simbolika

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2018-09-06 18:41:39, skaitė 769, komentavo 11

Žinios iš paralelinės visatos: Lietuvos ambasadorius JAV paprašė

Diplomatas kreipėsi į bendrovės valdovybę ir paprašė iš prekybos pašalinti daiktus su simboliais, "rezonuojančiais didelį skausmą"

VILNIUS, rugsėjo 5 — Sputnik. Lietuvos ambasadorius JAV Rolandas Kriščiūnas kreipėsi į prekybos tinklo "Walmart" vadovybę, prašydamas nedelsiant atšaukti iš prekybos marškinėlius ir kitus produktus su sovietine simbolika. Pranešimas paskelbtas ambasados paskyroje Facebook.

"Šių simbolių reklama rezonuoja didelį skausmą", — rašė Kriščiūnas savo prašyme.

Ambasadorius taip pat tikino, kad netiki, jog "Walmart" vadovybė sąmoningai nusprendė "prisijungti prie tų, kurie kaltinami nusikaltimais prieš žmoniją". Tačiau šiuo atveju, anot diplomato, marškinėliai turėtų būti nedelsiant pašalinti iš parduotuvių.

Anksčiau Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) ir Europos Parlamento deputatų iš Latvijos ir Estijos grupė jau parašė laišką "Walmart" vadovybei su panašiu prašymu. Tarp pasirašiusių dokumentą yra TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė bei Rasa Juknevičienė.

Lietuvos administracinių nusižengimų kodeksas už nacistinės ir tarybinės simbolikos demonstravimą numato baudą nuo 144 iki 289 eurų.

Baltijos regiono politikai nuolat kalba apie "sovietinės okupacijos" žalą. Anksčiau Latvijos ir Estijos teisingumo ministerijų vadovai Dzintarsas Raznačsas ir Urmas Reinsalu teigė, kad Baltijos regiono respublikos netgi ketina reikalauti iš Rusijos kompensacijos už "okupaciją".

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova teigė, kad šių respublikų pretenzijos Rusijai yra absurdiškos, ir Maskva jas kategoriškai neigia.

Maskva ne kartą sakė, kad 1940 metais Lietuvos, Latvijos ir Estijos įstojimas į Sovietų Sąjungą buvo suderintas su to laiko tarptautine teise ir negali būti laikomas "okupacija". Užsienio reikalų departamentas pabrėžė, kad sovietų kariuomenė atvyko į respublikų teritoriją su vietos valdžios sutikimu. Be to, Baltijos šalyse per visa sovietmečio laikotarpį veikė nacionalinės valdžios institucijos.