V. Balkūnas. Vakar teko susidurti… Replika

Autorius: Vidmantas Balkūnas Šaltinis: http://alkas.lt/2018/08/31/v-b... 2018-09-02 15:31:48, skaitė 608, komentavo 2

V. Balkūnas. Vakar teko susidurti… Replika

Fotoreporteris Vidmantas Balkūnas | Asmeninė nuotr.

Vakar teko susidurti su rajono paauglių gauja. Nieko naujo turbūt, tačiau kai judi mašina, o ne kojomis, – daug ko nepastebi. Mane tas susidūrimas nustebino. Ir taip gana nemaloniai.

Prie stotelės pastebėjau nepilnamečių susirinkimą. Šūksmai, riksmai. Nežinau, gėrė jie, rūkė ar vartojo. Tačiau praeiviai aplenkdavo nekukliai tą vietą. Ir vėliau kaimynai pasakojo, kad bijo pro čia eiti namo ir suka tolimesniu keliu.

Mano paprašymas išsiskirstyti paveikė skirtingai. Didžioji dalis suprato, kad gal ne visai tinkamą vietą pasirinko ir nelabai tinkamai elgiasi ir nuėjo. Tačiau atsirado keletas tokių, kurie pradėjo rėkti apie savo teises, kad jie – nepilnamečiai, kad neturiu teisės nieko jiems sakyti ar juolab daryti ir kad man pačiam iškvies pareigūnus.

Nesivėliau aš į tas diskusijas ir, kadangi kone visi išsivaikščiojo, ramiai nuėjau. Netoli. Už kelių šimtų metrų mane pasivijo tie patys aktyviausi. Prasidėjo pokalbis, kuris baigėsi tuo, kad aš kitąkart būsiu suspardytas ir sudaužytas, kad tam bičui vis vien nieko nebus, nes jis turi ryšių komisariate ir jį greitai paleis, kad čia jo rajonas ir jis bendrauja su 8 metus sėdinčiu „vierchu“ iš zonos, kuris irgi iš čia ir kad geriau pasisaugočiau ateityje.

Šokti kažkaip nedrįso. Paskaičiavo, kad jėgos nelygios, nes šalia buvo dar pakeliui sutiktas kaimynas. Pasak jo, – bėdos su šia kompanija jau seniai žinomos.

Tokios jaunimo gaujos yra problemiškos jau seniai. Net jeigu ir kol kas, šią akimirką, nieko jos nedaro, tačiau jaučiasi visiškai nebaudžiamos ir tik laiko klausimas, kada prasidės rimtesni dalykai.

Policija išardė visą iki šiol turėtą tinklą, skirtą darbui su tokiais žmonėmis. Pasakė, kad tai – tėvų ir mokyklos reikalai. Bėda, kad po kelerių metų tai jau tampa ne tėvų, o jų pačių reikalas, reikalaujantis daug pajėgų tirti pačius žiauriausius nusikaltimus, kuriuos padaro būtent tokios „nekaltos“ kiemo paauglių gaujos ar iš jų išaugę nusikaltėliai.

Durniausia, kad visoje toje gaujoje buvo ir normalių šeimų vaikai. Bet visiškai nevaldant situacijos jie tampa veikiami tų pačių mažųjų nusikaltėlių ir kiemo chuliganų aplinkos.

Policija tokiais atvejais nesikiš iki tol, kol nebus rimto nusikaltimo. O chuliganizmas, gyventojų baimė ir kita – tai jiems per smulku.

Iš principo trūksta lyderių, kurie dirbtų su tokiais žmonėmis. Rodytų pavyzdį ir pabandytų suvaldyti. O tokiems neužtenka vieno pasikalbėjimo. Reikia daug daugiau žinių ir autoriteto. Mokėjimo bendrauti.

O kol kas nereikia bijoti. Kuo labiau tokios gaujos jaus aplinkinių baimę, tuo daugiau klestės savo rajonuose. Kuo mažiau sulauks sudrausminimų ir policjos dėmesio, – tuo daugiau ir greičiau atsiras nusikaltimų.


Sulaikomi 14–15 metų narkotikų platintojai… | Nuotrauka iš V. Balkūno archyvo.