"Airija Lietuviams!" Kauniečio ir plungiškio vadovaujama gauja Airijoje sukėlė pareigūnus ant kojų

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-08-09 16:16:59, skaitė 926, komentavo 0

Dublino pareigūnai aiškinasi organizuotos nusikalstamos grupuotės veiklą, į kurią įsivėlė ir lietuviai. Airijos teisėsauga mano, kad nusikalstama grupuotė, pasinaudodama vieno prekybos centro tinklo parduotuve, plauna iš narkotikų pardavimo gautus pinigus ir vėliau išveža juos į Rytų Europą. Vykdyti nešvarius darbelius nusikaltėliams galimai padeda viena parduotuvės darbuotojų, rašo Airijos leidinys „The Journal“.

Dubline esanti parduotuvė pareigūnų dėmesio akiratyje atsirado dėl to, kad tikima, jog viena jo darbuotoja yra artima nusikalstamai gaujai ir už iš narkotikų pardavimo gautus pinigus pakeičia į 50 eurų kupiūras. Išgabenti iš šalies tokias kupiūras esą lengviau nei smulkesnius pinigus. Manoma, kad parduotuvės darbuotoja tai daro maždaug 18 mėnesių. Kas kartą keičiamos nedidelės pinigų sumos, tačiau iš viso iškeisti galėjo būti tūkstančiai eurų. Vėliau gauja pinigus išveža iš Dublino į Rytų Europą, kur laikomi skirtinguose bankuose. Daugelį pavyksta išvežti per oro uostus. Nusikaltėliai renkasi mažas operacijas pinigams plauti ir pergabenti. Pareigūnai mano, jog taip gauja tikisi, kad jei bus susekti vieni pasipelnymo kanalai, teisėsaugai vis tiek bus sunkiau išnarplioti visą pinigų plovimo schemą. Dublino teisėsauga nustatė, kad prekybos centro darbuotoja, galimai padedanti plauti pinigus, yra pagrindinio heroino platintojo mieste partnerė. Jau kurį laiką ja domisi Kriminalinis tyrimų biuras. Biuras taip pat domisi vienu parduotuvės darbuotojos šeimos nariu.

Lietuvių gauja

Dublino teisėsauga teigė, kad nešvariais darbeliais jų šalyje užsiima nusikalstama grupuotė iš Lietuvos. Jai esą vadovauja du vyrai – iš Kauno ir Plungės. Į Airiją jie atvyko daugiau nei prieš dešimtmetį. Kaip teigiama, vienas jų Belfasto mieste nužudė vietos nusikalstamos grupuotės vadeivą ir perėmė kontrolę į savo rankas. Pas pastaruosius dešimt metų gauja ne tik prekiavo heroinu, bet ir ėmėsi prostitucijos. Dublino pareigūnai mano, kad nusikaltėliai veikia keliuose miestuose – Korke, Voterforde, Dubline, Keryje, Golvėjuje ir Belfaste.

Keli Airijos policijos padaliniai, tarp kurių ir pareigūnai, kovojantys su prekyba žmonėmis, gerai žino apie šios nusikalstamos grupuotės egzistavimą. Manoma, kad gaujos vadeivos privertė nemažai jaunų vyrų ir moterų iš Lietuvos įsitraukti į jų veiklą. Vadeivų veikimo modelis gana žinomas ir nėra naujas. Jie nepasiturintiems jauniems žmonėms iš Rytų Europos valstybių siūlo legalų darbą ir gerą atlyginimą, o šiems atvykus į Airiją, atima jų pasus ir priverčia įsitraukti į narkotikų ar prostitucijos verslą. Maža to, Airijos policija mano, kad vienas paauglys, kuris į šalį atvyko vos prieš mėnesį užpuolė pareigūną, kuris tyrė būtent minėtos gaujos veiklą. Kaip teigė leidinys „The Journal“, Airijos policija bendradarbiauja su Lietuvos teisėsauga, kuriai taip pat žinoma įtariamųjų kriminalinė minėtų dviejų gaujos vadeivų. Teigiama, kad informacija apie juos perduota ir šiaurės Airijos pareigūnams. Airijos teisėsauga mano žinanti, kas yra gaujos narkotikų tiekėjas. Jie tiria ir daugybę galimai gaujos naudojamų pinigų plovimo būdų.